Nie obraźcie się ale moim zdaniem rozprzestrzeniacie głupoty takimi wpisami.
Z jaka dokładnością ustawicie ten kąt, 2-3 stopni? Może to dla szlifów sferycznych czy eliptycznych nie ma takiego wielkiego znaczenia ale pisząc takie rzeczy, ludzie to czytający wyrabiają sobie błędnę pojecie o ustawianiu wkładki.
Ja dodam od siebie, że overhang można precyzyjnie ustawić jedynie szablonem lub fabryczną miarką (overhang gauge). Żadna suwmiarka, żadna linijka nie da precyzji w układzie, w którym istotne jest każde 0,5 mm, szczególnie, że są różnice w płaszczyźnie "uszczelki" i grota.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
Z jaka dokładnością ustawicie ten kąt, 2-3 stopni? Może to dla szlifów sferycznych czy eliptycznych nie ma takiego wielkiego znaczenia ale pisząc takie rzeczy, ludzie to czytający wyrabiają sobie błędnę pojecie o ustawianiu wkładki.
A jakie jest prawidłowe pojęcie?
Tylko szablon i żadna inna opcja?
Dla uproszczenia pomijam już kwestię istnienia X zupełnie prawidłowych szablonów dla danego gramofonu/ramienia.
@tristan86:
Wiadomo, choć przecież można taką fabryczną miarkę zastąpić ekwiwalentami.
Overhang gauge do Technicsów (52mm) to jakaś dycha na allegro?
Prawidłowe podejście polega na dokładnym ustawieniu geometrii w kładki z jak jaj większą starannością i dokładnością.
Im szlif jest ostrzejszy tym ta staranność i dokładność powinna być bardziej przestrzegana.
Zapewne można stosować uproszczone metody do szlifów sferycznych i eliptycznych ale trzeba mieć pojęcie co się robi i jak to się to przekłada na zużycie płyt i igły. Zapytałem o ten kąt bo już przyjęcie jakiejś geometrii narzuca już pewne odchyłki kątowe i z 2 stopni może się zrobić 5, a to już chyba jest poważna różnica. Oczywiście jest co najmniej kilka geometrii, a jak się różnią pomiędzy sobą zmiana błędu kątowego to można popatrzeć na wklejonym przeze mnie zdjęciu szablonu.
Dlatego jak czytam, że polecacie koledze by sobie tylko zmierzył odległość suwmiarka i "olał" temat to jest to działanie szkodliwe. Tym bardziej, że widzę iż nie ma o tym głębszej wiedzy. Przeczyta to ktoś kolejny i kolejny i tak się powiela schematy. Kiedyś płyt winylowych się słuchało, a jak się płyta zdarła to kupowało się kolejną. Przynajmniej na zachodzie. Teraz to jest droga zabawa i lepiej jest dbać o właściwa higienę użytkowania tych płyt, a do tego zalicza się też kalibracja wkładki.
Reasumując jak ktoś o tym wszystkim ma pojęcie to niech ustawia wkładkę nawet i na oko ale jak o tym nie wie to może warto przekazać mu rzetelny obraz sytuacji.
Odgrzebię trochę stary temat. Czy mógłbym prosić o przesłanie linku aktywującego instrukcje obsługi? Dopiero teraz po dłuższej lekturze wątku wiem do czego służy ten dzyndzel przy talerzu w moim Fisherze
Ah, no przecież! Nie zerknąłem na zdjęcie gramofonu. Przy talerzu jest taki dynks ułatwiający ustawienie overhang. Igła ma trafić centralnie w środek gdy opuszczasz windę nad tym elementem
Tak chyba będzie najłatwiej.
Bacek pisze:Osobiście głupkiem Baerwalda nie podjął bym się ustawiania wkładki. Brakło by mi cierpliwości a nawet jak nie to i tak nie miał bym pewności czy to jest aby na pewno poprawnie.
Czyli nigdy nie próbowałeś?
- Fisher MT-6321 + Ortofon 2M Red + AT MG35V + AT 13 EaV
- JVC AX-435 TN
- JVC XL-V235 TN
- JVC FX-335 TN
- JVC TD-X335 TN
- MB Quart QL-SP2
- AKG K271 MK II + Superlux HD 330
Nie mogę się zarejestrować niestety, dostaję taki komunikat: Przepraszamy, ale ta funkcja nie jest obecnie dostepna w Polsce. I kupa Można to jakoś obejść?
- Fisher MT-6321 + Ortofon 2M Red + AT MG35V + AT 13 EaV
- JVC AX-435 TN
- JVC XL-V235 TN
- JVC FX-335 TN
- JVC TD-X335 TN
- MB Quart QL-SP2
- AKG K271 MK II + Superlux HD 330