Problem z Marantz typu direct - antyskating czy coś innego?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
irek200
Gramofon: Marantz'e różne

Problem z Marantz typu direct - antyskating czy coś innego?

Post autor: irek200 »

Witam,

do niedawna wydawało mi się, że względnie opanowałem starsze gramofony marantza w zakresie regulacji i usuwania podstawowych usterek czy problemów. Teraz się poddałem i muszę prosić o pomoc...

Gramofon mało popularny, 6270q. Zdejmowałem ramię by skorygować m.in. luz pionowy, ramię bowiem dość mocno latało. Fajnie się to udało choć nie obyło się bez walki z właściwym ponownym przykręceniem ramienia. Ale wszystko wskazuje na to, że udało się poprawnie, ramię pracuje w poziomie i pionie. Ale chyba jednak nie do końca jest dobrze z tym poziomem :(

Ramie daje się wypoziomować po założeniu wkładki, robię ustawienie osiowe, ustawiam obciążenie zgodnie z parametrem igły, ustawiam antyskating i... kupa :(
Ewidentnie igła stoi w miejscu, nie idzie do środka. Sprawdziłem sprężynę antyskatingu, teoretycznie pracuje poprawnie. Na 0 nie działa na obrót ramienia (sprężyna nie dotyka osi), wraz z regulacją nacisk się nasila.

Kiedy zdecydowanie przeważę nacisk igły jakoś płytę udaje się odtworzyć, idzie cała strona, wyłącza się poprawnie ale przeciwwaga jest niemal dosunięta do stopy ramienia i waga jest 3x większa niż być powinna nominalnie. Przy teoretycznie poprawnym ustawieniu igła nie płynie po rowkach płyty tylko męczy się i przeskakuje na stałą pozycję. Dramat.

Proszę o wszelkie sugestie co mogłem schrzanić, co ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić. Nie mam niestety tzw. czystej płyty do sprawdzania atyskatingu ale może jakoś inaczej mógłbym zweryfikować jego poprawne działanie. A może ktoś bardziej doświadczony mógłby jakoś rzucić na to okiem w Warszawie? Ostatecznie polećcie proszę serwis, gdzie nie zedrą ze mnie skóry a skutecznie pomogą...

Tak zachowuje się igła przy poprawnym ustawieniu obciążenia i antyskatingu:
https://photos.app.goo.gl/pnZSd1X4Yh6tWuHJ6

a tak gdy przeważę:
https://photos.app.goo.gl/RQPtsBHUya3G4eVS6

Pozdrawiam
irek
Marantz 6300, 6110, Dual 1239A
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Problem z Marantz typu direct - antyskating czy coś innego?

Post autor: Wojtek »

Po mojemu - tak skorygowałeś luz, że nie zostawiłeś dla ramienia żadnego luzu.
Musisz nieco przyluzować ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
tristan86
Gramofon: Pioneer PL-112D

Post autor: tristan86 »

Dokładnie, ramie ma za duże opory na łożyskach. Czy smarowałeś je jakimś olejem/smarem?

Nie wiem jakiego typu łożyska są w Twoim ramieniu, ale może pomoże Ci moje doświadczenie z Pioneerem, które opisałem tutaj: viewtopic.php?f=11&t=13779&hilit=112d
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
irek200

Rozebrałem ramię ponownie, oczyściłem izopropanolem co się dało w obszarze "łożyska", złożyłem i to samo.
Jedno co poprawiłem to łożyskowanie pionowe. Dałem więcej luzu na igiełkach. Kurcze, konstrukcja wydaje się prosta, jedynie namiastka łożyska igiełkowego w postaci zaostrzonych śrubek regulacyjnych ustawiających ramię pionowo. Brak regulacji poziomej.

Przy okazji odkryłem jednak, że było już grzebane wcześniej :(. Odnalazłem jakieś 3 podkładki, których wg schematu brak i były prowizorycznie podłożone. Gramofon jednak już po zakupie sprawiał problem, bo musiał być przeciążony by grał. Dlatego trochę poszedł w kąt. Myślałem, że sam to ogarnę ale teraz to już tylko proszę o namiar na specjalistę...

No chyba, że ktoś coś jeszcze odkryje na podstawie fotek, które zamieszczam.
Tutaj schemat:
budowa_ramienia.png
Tak to wygląda u mnie od góry:
ramie.jpg
a tak od dołu (kilka dużych zdjęć, więc wstawiam link):
https://photos.app.goo.gl/dzUsGwBFtBJYz9dQA

Z góry dzięki za pomoc...
Pozdrawiam
irek
Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, 17:29 przez irek200, łącznie zmieniany 1 raz.
tristan86
Gramofon: Pioneer PL-112D

Post autor: tristan86 »

Wydaje mi się, że źle zrozumieliśmy stwierdzenie "rozebranie ramienia". Powinieneś odkręcić dolna pokrywę, wylutować przewody, wymontować cały zespół ramienia i wówczas rozebrać łożysko poziome (które zapewne jest kulkowe).
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
irek200

wyjąłem zespół ramienia. Wydaje się, że nie ma tam łożyska. Dziwna konstrukcja. Ze schematu także nie wynika, by było tam łożysko...

Niemniej jednak chyba szukałem jednej przyczyny a wydaj się być to zespół :(. Igła latała jakby blokowało ją ramie i na tym się skupiłem.
Po czyszczeniu ponownie książkowo skalibrowałem gramofon, znowu problem z odtwarzaniem, przeważyłem i zagrało ale scena strasznie mi skakała od prawej do lewej. No i mnie tknęło by sprawdzić jak zachowuje się napęd. i to raczej nie jest poprawna praca :(
https://photos.app.goo.gl/VC5wbbiFwFyyF52c7
to są takie mikro-blokady, że na ciężkim talerzu nie było to w sumie widoczne
https://photos.app.goo.gl/BBC7G1t4CtAy1KXf6
a tu ewidentnie nie ma płynności kręcenia...

i tu zgłupiałem, bo o ile mechanicznie jakoś sobie radzę to tu chyba w grę wchodzi elektronika... od czego zacząć by spróbować to zweryfikować/poprawić?

Pozdrawiam
irek
irek200

zdaje się, że Marantz w tym modelu wykorzystał taki typ łożyskowania:

"Podstawowym wyjątkiem jest rodzina ramion SME gdzie łożyskowanie poziome wykonane jest wpostaci pryzm podobnie do zawieszenia ramienia wagi laboratoryjnej. Jest to zawieszenie, wktórym w zasadzie nigdy nie występuje luz, ale jest to wymuszone jedynie ciężarem górnej częściramienia podobnie jak w ramionach unipivot. Ponieważ jednak punkty podparcia są dwa, to nie makłopotów z niepożądanym ruchem ramienia na boki. "

za: ZROZUMIEĆ GRAMOFONczyliUPROSZCZNA TEORIA BUDOWY GRAMOFONÓW
http://vsa.internetdsl.pl/technique/Gramofony-ref1.pdf
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

irek200 pisze:
31 sty 2020, 15:49
No i mnie tknęło by sprawdzić jak zachowuje się napęd. i to raczej nie jest poprawna praca :(
To raczej wygląda dość normalnie. W Duala z silnikiem EDS-500 jest to nawet bardziej widoczne
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
irek200

Jaculek pisze:
31 sty 2020, 17:06
irek200 pisze:
31 sty 2020, 15:49
No i mnie tknęło by sprawdzić jak zachowuje się napęd. i to raczej nie jest poprawna praca :(
To raczej wygląda dość normalnie. W Duala z silnikiem EDS-500 jest to nawet bardziej widoczne
ok, czyli zły trop?
Szukać nadal raczej w oporach ramienia?

pozdrawiam
irek
Awatar użytkownika
Jaculek

irek200 pisze:
31 sty 2020, 17:11
ok, czyli zły trop?
Nadal szukać nadal raczej w oporach ramienia?
Moim zdaniem tak.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
irek200

tristan86 pisze:
31 sty 2020, 15:33
wówczas rozebrać łożysko poziome (które zapewne jest kulkowe).
jedyne miejsce, w którym odbywa się obrotowa praca ramienia (pozioma) moim zdaniem jest w zaznaczonym na czerwono miejscu. Brak łożyska, praca metal o metal, jedyne co mogłem zrobić to nasmarować...
Załączniki
podstawa_ramienia.jpg
Awatar użytkownika
Jaculek

irek200 pisze:
31 sty 2020, 16:15
zdaje się, że Marantz w tym modelu wykorzystał taki typ łożyskowania:

"Podstawowym wyjątkiem jest rodzina ramion SME
Nie wydaje mi się. Tu łożysko poziome nie jest z pryzm tylko kulkowe. Zresztą piszesz, że je regulowałeś. Tu chyba pojawiają się nieporozumienia: łożysko poziome odpowiada za ruch ramienia w pionie, łożysko pionowe za ruch w poziomie. Łożysko pionowe gdzieś musi być ale nie koniecznie to ono może stwarzać problemy ze śledzeniem rowka. Trudno powiedzieć co. Serwisówka niestety jest strasznie uboga :(
irek200 pisze:
31 sty 2020, 18:52
jedyne miejsce, w którym odbywa się obrotowa praca ramienia (pozioma) moim zdaniem jest w zaznaczonym na czerwono miejscu.
To nie jest możliwe. Gdzieś musi być łożysko toczne.
irek200

Moim zdaniem w tym modelu jest łożysko odpowiadające za regulację pionowego ruchu ramienia w formie dwóch metalowych przeciwległych wgłębień i dwóch zaostrzonych śrubek. To właśnie regulowalem.
Łożyska pionowego (odpowiadające za poziomą regulację) naprawdę nie widzę, cały obrót ramienia wykonuje ta zaznaczona ośka, oparta o zaznaczone mocowanie... Chciałbym, by bylo inaczej...
Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, 23:50 przez irek200, łącznie zmieniany 1 raz.
irek200

Mam także wrażenie, że to jedyny model w którym headshell jest wyżej niż górna część podstawy ramienia. Jakby talerz był za wysoki :(. Nie ogarniam tego.
Awatar użytkownika
Jaculek

Tu masz rysunek poglądowy SME:
http://www.technique.pl/mediawiki/index ... SME_-1.JPG
Myślę, że w tym Marantzu łożyska pionowe mogą być umiejscowione podobnie.
ODPOWIEDZ