Używam od dłuższego już czasu zakupionego przy pomocy kolegów z forum (za co jeszcze raz bardzo dziękuję

Chodzi o dwie sprawy: 1. przeskakiwanie w niektorych płytach 2. przesterowanie dźwięku w jednej płycie (jakby była nagrana z zbyt wysokim sygnałem)
Ad. 1. Dziwna sprawa. Michael Jackson "Bad" dwie takie same płyty holenderskie wydania. Jakość nagrań bdb ale na początku przeskakują dość bardzo i potem losowo w niektorych miejscach. Joe Satriani "Surfing with the alien" miałem dwia te same wydania i to samo co u Michaela..nie da sie słuchać w spokoju :/ płytki nieporysowane, umyte..mam płyty w duuużo gorszym stanie, pokrzywione lekko, porysowane i nic nie przeskakuje..
Ad. 2. Kupiłem tydzień temu album Al diMeola "Diabolic inventions and seduction for solo guitar" 180gr płyta nowa tłoczenie niemieckie. Odpalam a tu słychać wyraźnie, że głośniki przesterowują się jakby płyta była nagrana zbyt wysokim sygnałem..dzieje się tak tylko i wyłącznie z tą płytą. Pozostałe (również nowe 180gr i inne) grają ok. Podłaczyłem słuchawki bo myślałem, że to wina kolumn. Na słuchawkach też przester:((
Igła nowa eps p24 (wamat) wkładka oryg. Technics epc p24 (nie zmieniana od zakupu) Gramfon wyregulowany nasmarowany, nacisk igły ok (zwiększałem go do 1.5g i wręcz niezauważalnie zmalał przester a przeskoki zostawały). Myślałem że może to wina płyt (tak pechowo).
Wziąłem płytki do kolegi ze zwykłym, nie tangencjalnym gramofonem (Audiotechnica jakiś wyższy model, nie pamiętam) U niego płyty grają rewelacyjnie. No i zastanawiam się wciąż o co chodzi i już brakuje mi pomysłów..może jeszcze jakąś regulację trzeba zrobić?? Czy spotkał się ktoś z Was z takim przypadkiem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Mikołaj