Dziś wystrugałem ciężarek, dopiero 20g. załatwiło na tyle sprawę żeby zamknąć pokrywę ale automatycznie dźwięk zmuliło i już nie ma tego polotu. Rezygnuję z zamykania pokrywy! Warunkiem też takiego "lekkiego" słuchania jest nienaganność płyt, te w gorszym stanie są dyskwalifikoweane przy tej masie i wątpliwym, niezaawansowanym szlifie. Ale jak już się coś wpasuje tak jak dziś Sting-The Soul Cages czy Buddy Guy-Slippin' In...no to ciary.
Natomiast ten sam Shurek na paskowym Dualu 750 z 15g.ramieniem i naciskiem 1,7g już jest inna bajka,tam płyty z epoki i rock grają perfetto jest drive,rytm, jeb...e na basie jakby dwie inne wkładki. Trudno się zdecydować przy, której konfiguracji obstawać ale niedługo podwieszam 103R pod 750tkę i posłucham jak się zachowa...i jak wypadnie na tym polu w porównaniu do V15.
CS741Q
-
Re: CS741Q
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bo generalnie to jest tak... nie po to Dual postawił na ramię ULM, żeby wieszać na nim niekompatybilne wkładki. Oczywiście, żeby nie kanibalizować sprawy, dopuścili możliwość zastosowania dodatkowej przeciwwagi która w zamyśle robi z ramienia ULM coś średnio-masowego... ale to jest półśrodek i tak jakby zabija całą ideę stojącą za bardzo niską masą efektywną.
I tak w kółko
Także koniec końców obstawiam że zostaniesz z CS-750 jako tym bardziej uniwersalnym gramofonem pod względem wkładek.
I tak w kółko
Także koniec końców obstawiam że zostaniesz z CS-750 jako tym bardziej uniwersalnym gramofonem pod względem wkładek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
Na szczęście nie jestem skazany na pozostanie z jednym, ULM na pewno pozostanie do lekkich, z 750 nie wiem co zrobię ale właśnie raczej sprzedam bo leży w szufladzie Jelco ale do niego chcę spróbować wystrugać coś z Lenco. Z drugiej strony miękki paskowiec też by mógł zostać.
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion