na początku chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post. Nazywam się Janek i zaczynam dopiero swoją przygodę z płytą winylową. Zacznę od tego, że mimo iż przeczytałem już kilka wątków tu na forum to nadal jestem mocno zielony więc bardzo serdecznie proszę o wzięcie na to poprawki

Wiem, że duża część z Was nie poleca totalnych szrotów ale cóż mam na stanie taki sprzęt i od tego chciałbym na spokojnie zacząć. Jeśli wkręcę się w temat to na pewno będę chciał rozbudowywać zestaw, ale na razie muszę wiedzieć czy to jest to co mnie interesuje czy słomiany zapał

Kilkanaście lat temu przygarnąłem od dziewczyny gramofon Unitra Bernard GS434. Cóż... dziewczyna zniknęła, a gramofon pozostał

Przez ten cały czas gramofon walał się po szafach i przeprowadzał wraz ze mną aż do grudnia zeszłego roku kiedy to postanowiłem w końcu spróbować czy to w ogóle działa! Przy pomocy przyszłego teścia przesmarowaliśmy oś (nie wiem jak to profesjonalnie się nazywa :/ ) i wymieniliśmy przepalony kondensator na początku obwodu. Gramofon ruszył i zgodnie ze wskazaniem strobo oceniliśmy, że w miarę trzyma prędkość kątową obrotów.
Igła w gramofonie była złamana więc postanowiłem po przeczytaniu paru wątków zakupić uniwersalną AT91
https://allegro.pl/oferta/wkladka-gramo ... ZGI2Yjg%3D
Słucham bardzo różnych stylów muzyki (od techno/rave przez rock/metal po muzykę klasyczną) więc uznałem, że na start będzie to w sam raz wybór.
Problem pojawił się przy podłączeniu urządzenia. Mam wzmacniacz cyfrowy Pioneer VSX-528, który służy mi do obsługi kina domowego (wraz z tym zestaw głośników JBL 4+1+subwoofer) który oczywiście nie ma wejścia phono.
Kupiłem więc przełączkę :
https://www.euro.com.pl/adaptery-i-prze ... 00126-1440
no i ruszyło... oczywiście bardzo cicho.
Wtedy doczytał, że potrzebował będę przedwzmacniacz. Na allegro jest dość duży wybór, ale tym razem nie chcę popełnić błędu, że znów będzie mi czegoś brakować więc postanowiłem się zarejestrować i zapytać doświadczonych użytkowników.
Serdecznie proszę więc o radę przy wyborze takiego przedwzmacniacza. Budżet to myślę 150 zł. Chyba nie ma sensu płacić na początku więcej (zwłaszcza przy takiej klasie gramofonu), ale gdyby miało być coś na prawdę ciekawego to jestem w stanie dopłacić kilka dyszek.
pozdrawiam wszystkich życzliwych i życzę miłej niedzieli !