Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

patrykut pisze:Tak, ma pokrywę, ale słucham płyt ze zdjętą, podniesioną pokrywą.
Dlaczego? Nie ma zawiasów?
Pokrywa jest albo zdjęta albo podniesiona, a nie jedno i drugie jednocześnie (chyba że podnosimy ją podczas zdejmowania ;) ).
patrykut pisze:Płyty oczywiście myję regularnie
Czym i jak?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: patrykut »

Wojtek pisze:
patrykut pisze:Tak, ma pokrywę, ale słucham płyt ze zdjętą, podniesioną pokrywą.
Dlaczego? Nie ma zawiasów?
Pokrywa jest albo zdjęta albo podniesiona, a nie jedno i drugie jednocześnie (chyba że podnosimy ją podczas zdejmowania ;) ).
patrykut pisze:Płyty oczywiście myję regularnie
Czym i jak?

Pokrywa właściwie jest zdjęta, bo nie można jej podnieść, chyba, że na jakimś markerze się wspiera czy czymś, ale nie ryzykuję, bo może opaść i pęknąć. Zdejmuję dlatego, by mieć właśnie jak najmniejszy kontakt z płytą, by jedną ręką nie trzymać pokrywy a drugą wsadzać płytę.

Płytę wycieram z kurzu szczoteczką, a myję ją tak jak jest to opisane na forum, czyli woda + płyn do naczyń i na sucho.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Kusma

Post autor: Kusma »

patrykut pisze:czyli woda + płyn do naczyń i na sucho.
na forum jest napisane ZEBY TAK NIE ROBIC :!:
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
Awatar użytkownika
patrykut

Kusma pisze:
patrykut pisze:czyli woda + płyn do naczyń i na sucho.
na forum jest napisane ZEBY TAK NIE ROBIC :!:
hm...
Fabian pisze:Kiedyś w sklepie z płytami sugerowano mi wodę destylowaną z ostrożną ilością płynu do mycia naczyń, trzy szmatki z delikatnego materiału (chyba flanela byłaby odpowiednia) i jechana: mycie, płukanie i wycieranie na sucho. Taka prosta, najtańsza domowa metoda. Obecnie w sprzedaży są specjalne preparaty a także pozostałe narzędzia do pielęgnacji płyt winylowych.
Wojtek pisze:Tutaj są różne szkoły, Fabian przedstawił jedną z najtańszych "domowych" metod.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Kusma

upierasz sie przy domowej metodzie - spoko - tylko nie narzekaj ze ci sie kurz do plyt lepi
Awatar użytkownika
patrykut

W takim razie jaki polecacie płyn który starczyłby na dosyć długo (nie mam wielu płyt na razie) oraz szmatkę? Nie chcę przepłacać, max. 30-40 zł.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Kup sobie za te 40 pln butelkę alkoholu izopropylowego, butelkę wody zdemineralizowanej (od biedy może być nawet przegotowana woda z kranu) i tyle. Wymieszaj, powiedzmy w stosunku 1:3 (to nie jest żadna tajna receptura, ale generalnie więcej alkoholu nie sprawia, że czyści lepiej). Ewentualnie dodaj trochę płynu do mycia naczyń, lepiej mniej niż więcej.

A co do szmatki to każda dobrze wchłaniająca wodę ścierka z mikrofibry jest dobra.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Kusma

patrykut pisze:W takim razie jaki polecacie płyn który starczyłby na dosyć długo (nie mam wielu płyt na razie) oraz szmatkę? Nie chcę przepłacać, max. 30-40 zł.
Winters pisze:Kup sobie za te 40 pln butelkę alkoholu izopropylowego, butelkę wody zdemineralizowanej (od biedy może być nawet przegotowana woda z kranu) i tyle. Wymieszaj, powiedzmy w stosunku 1:3 (to nie jest żadna tajna receptura, ale generalnie więcej alkoholu nie sprawia, że czyści lepiej). Ewentualnie dodaj trochę płynu do mycia naczyń, lepiej mniej niż więcej.
w takim razie patrykut:

http://winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1494

Kto szuka ten znajdzie!
Darek

Post autor: Darek »

patrykut pisze:Jak płyta gra, to zbiera mi się dużo kurzu, czyściłem igłę i gramofon, ale kurz nadal się zbiera :x Jak mogę temu zaradzić domowym sposobem?
Kup szczoteczke do czyszczenia plyt i przed kazdym graniem przeczysc. Zobaczysz ze za kazdym razem bedziesz mial kurz
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Krótko mówiąc patrykut bardzo pobieżnie przejrzał wątki o czyszczeniu płyt :)
patrykut pisze:Pokrywa właściwie jest zdjęta, bo nie można jej podnieść, chyba, że na jakimś markerze się wspiera czy czymś, ale nie ryzykuję, bo może opaść i pęknąć. Zdejmuję dlatego, by mieć właśnie jak najmniejszy kontakt z płytą, by jedną ręką nie trzymać pokrywy a drugą wsadzać płytę.
O jakim gramofonie piszesz?
Na forum pamiętam, że dyskutowaliśmy o Twoim Philips FP-146, a ten gramofon ma normalną "hałbę", którą idzie zarówno odchylić do góry jak i zamknąć podczas odtwarzania płyt. Pobaw się swoją pokrywą to będziesz wiedział co potrafi, jeśli nie jesteś pewien. Jeśli pokrywa nie jest uszkodzona to nie powinno być powodu do każdorazowego demontażu.

A nawet jeśli by tak było to jak już płyta jest na talerzu to założenie pokrywy ma chyba sens jako ochrona przeciwkurzowa ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Wojtek pisze:Krótko mówiąc patrykut bardzo pobieżnie przejrzał wątki o czyszczeniu płyt :)
patrykut pisze:Pokrywa właściwie jest zdjęta, bo nie można jej podnieść, chyba, że na jakimś markerze się wspiera czy czymś, ale nie ryzykuję, bo może opaść i pęknąć. Zdejmuję dlatego, by mieć właśnie jak najmniejszy kontakt z płytą, by jedną ręką nie trzymać pokrywy a drugą wsadzać płytę.
O jakim gramofonie piszesz?
Na forum pamiętam, że dyskutowaliśmy o Twoim Philips FP-146, a ten gramofon ma normalną "hałbę", którą idzie zarówno odchylić do góry jak i zamknąć podczas odtwarzania płyt. Pobaw się swoją pokrywą to będziesz wiedział co potrafi, jeśli nie jesteś pewien. Jeśli pokrywa nie jest uszkodzona to nie powinno być powodu do każdorazowego demontażu.

A nawet jeśli by tak było to jak już płyta jest na talerzu to założenie pokrywy ma chyba sens jako ochrona przeciwkurzowa ;)

Nie chcę zejść na OT, ale co do tej pokrywy to ja już sam nie wiem, gdy ją przechylam do góry to nie "staje", zawiasy ani nic nie wyglądają na uszkodzone.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jeśli jest to faktycznie problem to załóż nowy wątek i coś pokombinujemy :)
Powinna "stać", ale chyba dopiero jak ją całkiem odchylisz. Są zdjęcia w sieci jako dowód.
Tak czy siak, nawet jeśli coś jest nie teges i za każdym razem ściągasz całą pokrywę to przed startem odtwarzania dajesz ją z powrotem na gramofon.
Proste.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Próbował już ktoś czyścić rowki płyty sprężonym powietrzem? Jak wiadomo takie powietrze wykorzystywane jest do wydmuchiwania kurzu głównie ze środka urządzeń elektronicznych (np. komputery PC czy laptopy). Może sprawdziłoby się w wydmuchiwaniu kurzu z rowków? Zamówiłem dwie sztuki i czekam na przesyłkę, jedną zostawię na peceta, a drugą pokombinuję. Bo gramofon na pewno nim wyczyszczę tam, gdzie się to ciężko robi. Powietrze to nie zostawia żadnego osadu ani wody jeżeli będziemy go odpowiednio używać - tj. z rurką, nie wstrząsając i dmuchając z odległości ok. 10-15 cm cyklicznie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie sprawdzi się. Równie dobrze mógłbyś próbować odkurzyć płytę odkurzaczem.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
slide

Mikstura forumowa

Post autor: slide »

Witam.
Jestem nowy tutaj na forum. Winylami zacząłem się interesować kilka lat temu, pomału kupować i zbierać ciekawe placki. Sprowadza mnie tutaj potrzeba jakiegoś środka czyszczącego płyty.
Zawsze starałem się dbać o płyty tzn nie brudzić ich, mieć czyste ręce przed graniem. Z kurzu przecierałem mikrofibrą i było ok. Niedawno doszły do mnie 2 używane vinylki, które postanowiłem przemyć pod kranem gąbeczką z odrobiną mydła bo wydały mi trochę zasyfione bo chciałem je zgrać do mp3 na kompie (wcześniej tak robiłem i było w miarę ok). Efekt jest marny wręcz tragiczny, wycierałem płytę do sucha ale i tak został osad i ślady moich palców. Płyta gra kiepsko, na średnio wysokich tonach. Myślałem że coś źle ze wkładkami ale na innych płytach jest lepiej. To wina syfu.
Zastanawiałem się jakiego środka użyć i trafiłem na forum. Postanowiłem zrobić waszą forumową miksturę czyszczącą, zamówiłem już mirasol i izopropanol. Zamierzam czyścić ręcznie. Jeszcze moje pytanie czym je umyć, chodzi mi o ściereczkę chusteczkę? Wiem że musi to być coś niepylącego. Mikrofibra będzie dobra? A płatki kosmetyczne? Nie musze już chyba potem wycierać do sucha skoro mikstura nie zostawia osadu?
ODPOWIEDZ