Sony PS-X65
-
Re: Sony PS-X65
Witam szanownych kolegów,
Pozwolę sobie nie rozpoczynać kolejnego, a dołączyć do tego wątku.
Po długich poszukiwaniach, w końcu udało mi się nabyć tytułowego Soniacza. Sprzęt dotarł od pewnego Pana z zachodniej granicy, ładnie zapakowany i zabezpieczony. Moja radość po wstępnych oględzinach okazała się być jednak dosyć krótkotrwała. Otóż w fazie testów wyszło na jaw kilka problemów:
1. Mechanizm opuszczania / podnoszenia ramienia działa w sposób daleki od ideału, czasem ramię opadając sprawia, że igła uderza o płytę. Warto spróbować zabrać się za wymianę smaru samemu czy to zbyt skomplikowana operacja jak dla amatora ?
2. Nie jestem w stanie idealnie ustawić punktu startowego na płycie za pomocą dedykowanej regulacji (śrubka po prawej stronie tuż obok ramienia). Problem w tym, że kiedy igła opada w punkt przed rozpoczęciem nagrania, po zakończeniu odtwarzania, ramię powraca do pozycji wyjściowej, ale silnik nie przestaje się kręcić. Ten problem nie występuje kiedy przekręcam śrubkę o milimetr (zgodnie z ruchem zegara).
Tylko wtedy jest już minimalnie zbyt daleko.
Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ?
Pozwolę sobie nie rozpoczynać kolejnego, a dołączyć do tego wątku.
Po długich poszukiwaniach, w końcu udało mi się nabyć tytułowego Soniacza. Sprzęt dotarł od pewnego Pana z zachodniej granicy, ładnie zapakowany i zabezpieczony. Moja radość po wstępnych oględzinach okazała się być jednak dosyć krótkotrwała. Otóż w fazie testów wyszło na jaw kilka problemów:
1. Mechanizm opuszczania / podnoszenia ramienia działa w sposób daleki od ideału, czasem ramię opadając sprawia, że igła uderza o płytę. Warto spróbować zabrać się za wymianę smaru samemu czy to zbyt skomplikowana operacja jak dla amatora ?
2. Nie jestem w stanie idealnie ustawić punktu startowego na płycie za pomocą dedykowanej regulacji (śrubka po prawej stronie tuż obok ramienia). Problem w tym, że kiedy igła opada w punkt przed rozpoczęciem nagrania, po zakończeniu odtwarzania, ramię powraca do pozycji wyjściowej, ale silnik nie przestaje się kręcić. Ten problem nie występuje kiedy przekręcam śrubkę o milimetr (zgodnie z ruchem zegara).
Tylko wtedy jest już minimalnie zbyt daleko.
Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ?
- Regsoft
X65 ma elektryczną windę. Praktycznie nie masz żadnej regulacji ...
Jak to powinno chodzić zobaczysz na filmikach youtube. Np: https://www.youtube.com/watch?v=B7G7e5l66f4
Należałoby w takim razie ustawić tą regulację (RV501) na środek a wyregulować zgrubnie potencjometrem (RV103) na płycie głównej. Oczywiście warto obydwa ślizgacze sprawdzić i oczyścić ...
Z tego co piszesz wynika, że sprzęt może wymagać regulacji. Nie zawsze jest to proste jeśli nie znasz się na elektronice i nie masz sprzętu pomiarowego (np. pełna kalibracja przesuwania ramienia wymaga oscyloskopu dwukanałowego) ...
-
Co do windy chyba na vinylengine widziałem opis jak rozebrac i przesmarowac w ps-x75 nawet zdjecia były. X65 ma ten sam mechanizm. Tez mnie to bedzie czekało w x75 o ile dojdzie jutro do mnie w całości 
Edit
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 0&start=30

Edit
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 0&start=30
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
-
Dzięki za odpowiedzi.
Jako, że na elektronice nie znam się najlepiej, gramofon zostawiłem lokalnemu szpecowi do regulacji.
Jako, że na elektronice nie znam się najlepiej, gramofon zostawiłem lokalnemu szpecowi do regulacji.
- Regsoft
To nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Tylko, że nie ma to nic wspólnego z problemem prędkości opadania, o który chodzi w tym wątku. Jeśli winda Ci się zawiesza lub opada skokowo to nie ma wyjścia. Trzeba rozebrać, oczyścić i przesmarować. Jeśli chodzi tak jak chciał producent (wiem, że dla wielu zbyt szybko opada) to nie ruszać. Natomiast warto przemyśleć wymianę elektrolitów oraz ew. czyszczenie potencjometrów (+ kalibracje elektryczne) ...
-
Ok nie rozbierałem tego jeszcze, ale z tego co widziałem na zdjęciach działa to podobnie jak w innych sony, z różnicą że ramię unosi silnik poprzez taką "pochylnię" na plastikowym kółku. Teoretycznie, dając ciut gęstszy smar powinno dać się spowolnić opadanie ramienia
Nie wiem tylko jak to wpłynie na pracę samego popychacza w górę.
Dzisiaj odebrałem mojego ps-x75 i wstępnie wygląda, że jest cały, pokrywa ok, kilka małych rysek, obudowa niepołamana. Nie odpalałem jeszcze, ale wg opisu mój cierpi na nieopadającą windę i niestabilne obroty. Sterowanie ramieniem działa w obu kierunkach. O ile winda prawdopodobnie będzie wymagała tylko wymiany smaru to te obroty mnie martwią. Wg opisu sprzedawcy rozkręca się, zapala się lock, po jakimś czasie gaśnie. To samo na obu prędkościach obrotowych. No nic będzie trzeba powoli to ogarniać. Jakieś tam podstawy mam, oscyloskop 2 kanałowy też
. Cena była dosyć atrakcyjna nawet po doliczeniu cła i przesyłki
.

Dzisiaj odebrałem mojego ps-x75 i wstępnie wygląda, że jest cały, pokrywa ok, kilka małych rysek, obudowa niepołamana. Nie odpalałem jeszcze, ale wg opisu mój cierpi na nieopadającą windę i niestabilne obroty. Sterowanie ramieniem działa w obu kierunkach. O ile winda prawdopodobnie będzie wymagała tylko wymiany smaru to te obroty mnie martwią. Wg opisu sprzedawcy rozkręca się, zapala się lock, po jakimś czasie gaśnie. To samo na obu prędkościach obrotowych. No nic będzie trzeba powoli to ogarniać. Jakieś tam podstawy mam, oscyloskop 2 kanałowy też

sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
- Regsoft
Wiesz, wiesz ...

Gratulacje !

Fajnie jeśli to tylko problem mechaniczny ...
Oscyloskopik się przyda ... mam nadzieję, że głowica dobrze zbiera ...
PS. Pomyśl o wymianie elektrolitów ...
-
Na dniach będę miał też ps-x65 w stanie wizualnym bdb (o ile doleci w całości) w technicznym niewiadomym, w razie czego myślę że z dwóch złożę jeden 

-
Koledzy potrzebny doktor do tego pacjenta
Takie objawy występowały, czasami było to raz na 10 płyt.
https://youtu.be/15hD_AFb0bA
https://youtu.be/smZZio26MEU
Takie objawy występowały, czasami było to raz na 10 płyt.
https://youtu.be/15hD_AFb0bA
https://youtu.be/smZZio26MEU
- Regsoft
-
Niestety nie znam się . Mieszkam w Tarnowie ( Małopolska )
Raczej wole dowieźć osobiście niż wysyłać.
Raczej wole dowieźć osobiście niż wysyłać.
- Peliks
- Gramofon: Składak
...
Ostatnio zmieniony 30 lis 2020, 20:42 przez Peliks, łącznie zmieniany 1 raz.
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
-
- Regsoft