płyta transkrypcyjna

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
robislaw

płyta transkrypcyjna

Post autor: robislaw »

Witam wszystkich, jestem nowy na forum , choć płyty winylowe są w moich rękach od 1965 roku , a naprawdę zacząłem zbierać od 1968 roku , jeździło się
na ciuchy przy dworcu wschodnim w Warszawie . Kręciło się kilkanaście osób z winylami - i tak powstała giełda płytowa , która przez lata zmieniała miejsca .Była giełda na Mariensztacie , na Wolumen,na okręgu , Hybrydy i w międzyczasie w różnych dziwnych miejscach . Następnie na wiele lat zaprzestała działalności do czasu , aż kolega Jureczek reaktywował ją w hybrydach .Wystarczy wspomnień . W roku 1975 lub 6 na giełdzie na Wolumen kupiłem dwie płyty od człowieka , który przywiózł je z zagranicy , Neil Merryweatcher - Kryptonite i Space rangers , oczywiście nie znałem zespołu ale ciekawość wzięła górę , pierwsza płyta była wyjątkowo ciężka ,około ,450g , label jest pisany na maszynie i wkładka z tytułami taż maszynowa , wtedy nie miałem pojęcia z czym mam do czynienia , ale po latach grzebania w internecie , wnioskuję ,że jest to płyta matka służąca do zrobienia matrycy niklowej . do końca nie wiem , czy acetatowa , czy decelitowa i nic poza tym . Druga płyta jest to test pressing , czyli chyba tłoczenie próbne , waga 180 g . Mam prośbę , jak jest osoba wiedząca coś więcej na temat płyty transkrypcyjnej , chętnie się dowiem .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: płyta transkrypcyjna

Post autor: Wojtek »

Płyta matka nie miałaby wprasowanego labela.
Ciekawe znalezisko.

Ta pierwsza cięższa z labelem Kendun Recorders to pewnie acetat testowy.
Kendun Recorders było studiem masteringowym w Kaliforni.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Post autor: Biogon »

https://www.discogs.com/Neil-Merryweath ... se/4920228

Space Rangers na acetacie.

Wrzuć to może na Discogs, może ktoś coś napisze.
robislaw

Post autor: robislaw »

Dzięki za podpowiedź, będę próbował, może coś dowiem się więcej, czym dysponuję
ODPOWIEDZ