sprawdź te trany testem diody - jedyny test zerojedynkowy
to samo co powyżej - wylutuji test diody w obie strony pokaże swoje
nic nie odwijam z kołków, jak muszę to po opisaniu i fotkach wylutowuje całe kołki z PCB, tak łatwiej
sprawdź te trany testem diody - jedyny test zerojedynkowy
to samo co powyżej - wylutuji test diody w obie strony pokaże swoje
nic nie odwijam z kołków, jak muszę to po opisaniu i fotkach wylutowuje całe kołki z PCB, tak łatwiej
I tu nie wiem - brak doświadczenia, czy żarówka ma wpływ na takie objawy czy nie? nie słuchałem wzmaka z żarówką, tylko test i koniec, albo jest zwarcie albo nie ma...samuraj pisze: ↑05 sty 2020, 21:21Przy trzecim kawałku jeden kanał ucichł lub trzeszczał i poruszałem potencjometrem od balansu. Nie pamiętam czy dźwięk zaginął przed poruszeniem potencjometrem czy w skutek pokręcenia. Wtedy żarówka dopiero rozbłyskiwała pulsującym światłem. Tak czy inaczej grał jakieś siedem minut z żarówką zamiast bezpiecznika.
Jutro ogarnę kilka pomiarów uF na różnych częstotliwościach (tak, Mikołaj był
jak napiecie pojdzie wieksze niż jest żarowka
Ale chodzi o to że kol. Samuraj słuchał z żarówką... I teraz jak żarówka zaczyna świecić bo się rozgrzała, bo przepływa przez nią prąd czy coś tam jeszcze innego...to czy we wzmaku zaczyna brakować napięcia i układ wariuje... Czy nie ma to żadnego znaczenia?cobra pisze: ↑05 sty 2020, 22:48jak napiecie pojdzie wieksze niż jest żarowka
Co to znaczy?
Suma napięć na wzmacniaczu i żarówce to 230V.
Oczywiście nikt nie będzie słuchał muzyki z żarówką szeregowo.
Żarówka ma tylko ograniczyć prąd w przypadku zbyt niskiej rezystancji wzmacniacza (czyli zwarcia w jego obwodzie). Tylko podczas próby.
Zapamiętajcie to, bo to jedyny rzetelny wpis związany z testem żarówki w tym wątku. Reszta to bajki i legendy.
ok, to już Wiemy, ale sytuacja była inna, żarówka była wpięta podczas pracy i czy mogła wywołać spadek napięcia i wzbudzanie się wzmacniacza? Czy jest to całkowicie niemożliwe?
Moim zdaniem nie możliwe.
kol. Samuraj tu zobacz jak się ma ESR do częstotliwości pomiaru, te wartości które podawałem wcześniej dotyczą pomiarów 1kHzszczepan_def pisze: ↑05 sty 2020, 21:58Jutro ogarnę kilka pomiarów uF na różnych częstotliwościach (tak, Mikołaj był) i zobaczymy jak to wychodzi, sam jestem ciekawy takiego eksperymentu
żarówka była wpięta podczas pracy i czy mogła wywołać spadek napięcia i wzbudzanie się wzmacniacza? Czy jest to całkowicie niemożliwe?