No hucznie się nowy rok rozpoczyna.
"Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa."
Jak dla mnie petarda. Scenariusz napisało życie, a ono najlepsze scenariusze pisze pisze
Obie główne role zagrane śpiewająco ze wskazaniem na Waldena.
Scena ślubu epicka. Soundtrack kozacki. Nudy ani minutę. Czarny humor też jest.
Potencjał eksportowy spory bo historie gangsterskie rozumie się wszędzie.
Powiem szczerze że o ile od 3 do 7 odcinka było jeszcze nie tak źle, o tyle finałowy epizod to dla mnie masakra. Naiwny, infantylny, po prostu głupi ( czarodziejki przystępujące do oblężenia w kreacjach balowych? Really? Toż to jest najzwyczajniej w świecie głupie). Na pewno nie poszedłbym tak daleko żeby powiedzieć że serial jest na podstawie prozy Sapkowskiego, raczej powiedziałbym że jest nią inspirowany (choć fakt że w niektórych odcinkach treść opowiadań była dość wiernie oddana), do mnie nie przemówił. Żałuję że nie wzięli scenarzystów od GOT (tamci przynajmniej póki odcinki szły równolegle z książką potrafili oddać dokładnie klimat i w większości treść książek). Po zakończeniu wnioskuję że im więcej będzie sezonów tym dalej fabuła będzie odbiegać od książkowej sagi (której to jestem wielkim fanem).
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Moim zdaniem serial jest nakręcony na podstawie prozy Sapkowskiego, co nie oznacza wcale konieczności absolutnie wiernego przedstawienia treści książek. Pewnie że szkoda że nie wzięli scenarzystów pracujących przy GOT, ale chyba nie ten budżet. Mnie się nawet spodobało, dałbym pełną czwórkę w skali od 2 do 5. Jestem świadomy pewnych niedociągnięć i braków, ale ogólnie nie było źle. Chętnie zobaczę kolejne sezony.
Pewnie że szkoda że nie wzięli scenarzystów pracujących przy GOT
Scenarzyści GOT mieli tak słabe momenty, że może lepiej, że ich nie wzięli
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
[/quote]
Scenarzyści GOT mieli tak słabe momenty, że może lepiej, że ich nie wzięli
[/quote]
Może i mieli gorsze momenty ale tak jak mówię, póki serial szedł "równolegle " z książką to przynajmniej nie można ich było oskarżyć o naiwność czy obrażanie inteligencji widza aż w takim stopniu. Jeśli miałbym oceniać w skali od 2 do 5 to oceniam całokształt na 3, może 3,5. Ogólnie mogło być gorzej (vide Polska ekranizacja) Ale myślałem że będzie sporo lepiej. Może za dużo pompowania balonik?
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Technice SL-Q3 + Arcam rPhono, Unitra Daniel G 1100-fs + Art DJ Pro II, Philips AF877, Harman/Kardon AVR 460, Monitor Audio Silver RX8, Canton Quinto 540