A teraz do rzeczy:
Chcę pomału złożyć sobie jakiś sensowny zestaw stereo: monitory + wzmacniacz + źródło (cd lub gramofon)
Budżet jaki założyłem to max 3000 ale zobaczymy co z tego wyjdzie

Na dzień dzisiejszy mam powiedzmy na kolumny, nawet wstępnie już rozmawiałem ze sprzedającym
Za miesiąc lub dwa chciałbym dobrać do kolumn wzmacniacz a na końcu źródło
Zakup chciałbym zacząć od najważniejszej rzeczy.. czyli kolumn - stąd moje pytanie o wasze opinie na temat Dynaudio Audience 42
Czytałem sporo opinii na ich temat a także na temat 52SE - na te akurat nie mam funduszy
Moje doświadczenie ze sprzętem jest skromne:
Nie licząc plastikowych wież to miałem amplituner Yamaha 450 5.1 z jakimiś marketowym zestawem kolumn - do muzyki to sie nie nadaje wiec sprzedałem
Następnie były Tannoy'e V1 z jakimś tanim wzmacniaczem Harman Kardon chyba 610 i mi sie nie podobało
W szybkich utworach te Tannoye nie dawały rady
Naczytałem się ochów i achów na temat M1 i M2 i kupiłem okazyjnie M1
W tym czasie miałem wzmacniacz Luxman L190 i L410
Opinie na temat tych Luxmanów są bardzo dobre więc zaryzykowałem bo trafiły się w bdb stanie i w oryginale
Podłączyłem i kluchy na obu wzmacniaczach
Wina raczej po stronie kolumn bo to jednak tanie budżetówki
Dźwięk jak spod koca - nie podobało mi się
Luxman'y grają lekko ocieplonym dźwiękiem a ja chyba szukam czegoś co właśnie tak gra i jest muzykalne, nie męczy
U mnie muzyka gra od rana do wieczora

Bardziej słucham muzyki niż sprzętu
Repertuar bardzo różny: jazz, smooth jazz. muzyka filmowa, kiedyś dużo hip hopu - ale takiego "cywilizowanego"

W muzyce lubię wsłuchać się w detale i smaczki ale najważniejsze żeby muzyka tuliła i dało się długo słuchać ale bez muła
Acha pokój w którym bedzie grał zestaw to ok 13m2 4,50 x 2,80
Czy Dynaudio to dobra droga ?