Może napisze czym ja się kierowałem, po tym jak szybko pozbyłem się nowego gramofonupiotr.zarek pisze: ↑27 gru 2019, 19:37
No i właśnie teraz pytanie na przykładzie - widzę taką ofertę i na co tutaj mogę zwrócić uwagę poza tym, że ładnie wygląda? Chciałbym prosić Was o chociaż ze trzy podstawowe narzędzia, żeby móc odsiać złom od okazji. Rozumiem, że rodzaj napędu i automatyka. Marka? Na co jeszcze zwracać uwagę?

- napęd - wolałem paskowy
- bez automatyki - mam ręce to nimi kręce

- drewniana obudowa - poza wyglądem ma to "coś" w przekazie dźwięku
- zawieszenie pływające - bardzo dobrze tłumi drgania od podłoża.
- możliwość montażu różnych ramion, a co za tym idzie, różnych wkładek.
Kolega Quarter bardzo dobrze radzi z rozłożeniem kosztów. W Twoim przypadku (posiadany wzmak i kolumny) kupowanie bardzo dobrego gramofonu z dobrą wkładką będzie klasycznym przerostem formy nad treścią, no chyba że później wymienisz resztę toruQuarter pisze: ↑27 gru 2019, 19:33Dziś, z perspektywy 0,5 roku zabawy w winyle, przy założeniu okazjonalnego odsłuchu i budżetu 3-4k, poszukałbym na Twoim miejscu fajnego używanego gramofonu z dobrego źródła za ok. 1000-1500 zł, wstawił nową wkładkę za 500-1000 (albo wycisnął te 1300 za Goldringa 1042) i za 1000-1500 szarpnął się na dobry preamp.

Powodzenia