Dokładnie, z tej serii jest 510 , 530 oraz 550.
Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- Peliks
- Gramofon: Składak
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Świetny jest ! Zazdraszczam

Seria 500 to taki mój króliczek, którego też może kiedyś uda mi się złapać za uszy

Marku jak się ma pre w tym klocku względem Nudy? Może coś skrobniesz jak się osłuchasz... Albo zadzwonię za jakiś czas , ale musisz mi obiecać że zrobisz chociażby podstawowy odsłuch porównawczy

- valv
- Gramofon: Dual 604
Gratuluję Marku zakupu!!!
510tka to świetny wzmacniacz. Ciepły, szczegółowy, dynamiczny, wydajny, no i 8W w klasie A, co w zupełności wystarcza do codziennego słuchania w na prawdę świetnej jakości. Myślę, że będziesz zadowolony.
Warto go jednak przejrzeć, szczególnie kondensatory w poszczegónych sekcjach, tj w zasilaniu, przedwzmacniaczu, sprzęgające, itp, pomierzyć prądy. Wiek swoje robi niestety.... Mój aktualnie jest po serwisie i wymianie kondensatorów w sekcji zazsilania, bo stare, jeszcze orygninalne, niestety zbliżały się do kresu żywota a jeden zaczął wyciekać. Spadła im bardzo pojemność i wzrósł znacznie ESR, co objawiało się brakiem basu i dynamiki - pisałem o tym objawie w temacie dotyczącym igły do Stantona 500, ale wtedy nie wiedziałem, że to wina zasilania wzmacniacza i podejrzewałem uszkodzoną, choć nową igłę wkłądki. A tu okazały się zużyte, stare kondensatory. Jednak po wizycie w serwisie, kolega przywrócił wzmacniacz do życia.
Kwestia tylko doboru kolumn. Sam kombinuję już od dawna w tej kwestii. Obecnie słucham na Dualach CL710 i jest przyjemnie, sczegółowo i dość dynamicznie jak na kolumny zamknięte. Ale jednak chcę czegoś więcej, chcę wykorzystać możliwości wzmacniacza.
Obecnie Zastanawiam się nad kolumnami Bydgoskiej manufaktury BMN Berges 1 lub 2, ale tych posłucham dopiero w wakacje. Mam też chęć na Ushery V-601 lub coś od Paradigma. Z nowych słuchałem z Elac Carina BS243.4 i grało to całkiem zacnie. Generalnie L-510 lubi kolumny z szybkim i kontrolowanym basem a że dodatkowo z uwagi na warunki lokalowe wolę podstawki zamknięte, ew. z przednim/dolnym BR, to wybór mam trochę ograniczony.
A jak u Ciebie zgrywa się z ATLami? Podobno ten mariaż jest całkiem niezły?
Jeszcze raz gratuluję zakupu i życzę samych dobrych odsłuchów

Pozdrawiam
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
- amrowek
@Peliks
hm a gdzie Accuphase?
hm magik klepał i wyklepał 510 ?????
hm a gdzie Accuphase?
hm magik klepał i wyklepał 510 ?????

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Quarter
- Gramofon: Thorens TD-125
Gratulacje Marku!!! Super, że dojechał cały
Twoim "byłym" opiekuję się z radością
Jak Ci się znudzi 510 to wiesz....przewóz Wejherowo-Warszawa mamy już opanowany

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
- koscidogitary
Jeśli mogę wtrącić coś od siebie, bo akurat jestem na etapie kupowania kolumn z manufaktury, to:
Nie mówię, że źle, rzecz gustu - ale przy japońskich sprzętach konieczny odsłuch! Dla mnie (ze wzmacniaczem KRELL KAV-300i) było zdecydowanie za dużo średnich tonów a to nie jest "japońsko" brzmiący wzmacniacz, więc uwaga na uszy
Co do ELAC i Paradigm to nie wypowiem się, nie miałem przyjemności.
A słyszałeś może EDWARDS AUDIO SP2? - Do japończyków mogą być ok. Szybkie, konturowe, nieostre, wybitna scena i stereofonia jak na swoją klasę i kasę. W mojej ocenie są to kolumny sklepowe (nie z manufaktury) o jednym z najlepszych stosunków cena/jakość/brzmienie. Świetnie zestrojona zwrotnica. B-R typu Borgan z przodu!
A nie wiem, może nie doczytałem - jaki budżet masz na kolumny?
Manufaktura fajna, ale strojenie raczej niestandardowe - czuć duże zamiłowanie do średnich tonów.
Nie mówię, że źle, rzecz gustu - ale przy japońskich sprzętach konieczny odsłuch! Dla mnie (ze wzmacniaczem KRELL KAV-300i) było zdecydowanie za dużo średnich tonów a to nie jest "japońsko" brzmiący wzmacniacz, więc uwaga na uszy

W mojej ocenie to są ostro brzmiące kolumny, przeciętnie zestrojona zwrotnica - też trzeba posłuchać, jeśli już to tylko używki, nowych nie opłaca się kupować (zdarzają się też jakieś sztuki z wyprzedaży ostatnich sztuk).
Co do ELAC i Paradigm to nie wypowiem się, nie miałem przyjemności.
A słyszałeś może EDWARDS AUDIO SP2? - Do japończyków mogą być ok. Szybkie, konturowe, nieostre, wybitna scena i stereofonia jak na swoją klasę i kasę. W mojej ocenie są to kolumny sklepowe (nie z manufaktury) o jednym z najlepszych stosunków cena/jakość/brzmienie. Świetnie zestrojona zwrotnica. B-R typu Borgan z przodu!
A nie wiem, może nie doczytałem - jaki budżet masz na kolumny?
- valv
Zanim kupię, wolę posłuchać. BMNy dopiero w wakacje posłucham, bo teraz specjalnie tam jechał nie będę a i słuchać na czym mamkoscidogitary pisze: ↑15 gru 2019, 22:13Jeśli mogę wtrącić coś od siebie, bo akurat jestem na etapie kupowania kolumn z manufaktury, to:
valv pisze: ↑wczoraj, 12:07
Bydgoskiej manufaktury BMN
Manufaktura fajna, ale strojenie raczej niestandardowe - czuć duże zamiłowanie do średnich tonów.

Z Usherami to samo, ale może wcześniej się uda posłuchać. Ale dziękuję za cenne uwagi. Na pewno wezmę je pod uwagę. Jakbyś coś jeszcze miał ciekawego, to napisz proszę

Budżet...tu nie stawiam aż takiego warunku...jeżeli dane kolumny okażą się dobrym mariażem z L-510 to nie ma znaczenia, czy będą kosztowały 2k, 4k czy 6k. Tak m/w cenowo celuję. Jak będzie ciut więcej ok, dołożę, ale bez przesady. Jak mniej to jeszcze lepiej.
No i celuję w podstawki z br z przodu lub u dołu. Po zmianie lokum, pokój odsłuchowy to tylko 12m2

- Rysiekocuca
- Gramofon: Thorens TD-160
Post skasowany wątek założony gdzie indziej, dzięki za wskazówki, adminie proszę o wyrozumiałość 
I ewentualnie założenie poddziału Thorens?
I ewentualnie założenie poddziału Thorens?

Ostatnio zmieniony 17 gru 2019, 10:20 przez Rysiekocuca, łącznie zmieniany 4 razy.
Cyrus two + PSX, Castle Harlech S1 modified, // Beyerdynamic DT 990pro, Little Dot-MK2+ Novosybirsk/Mullard // Thorens TD-160 + Shure V15 111
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Ściągnąłeś już manuala z vinylengine? Tam wszystko masz opisane.
Pokaż te kableRysiekocuca pisze: ↑17 gru 2019, 09:17Gdzie w ktorym kablu jest ukryte uziemienie? Bo brumi jak jasny pieron...

- Biogon
- Gramofon: składak
Wątek nie dobry. Załóż nowy w Sprzęt->Gramofony. Niestety Forum nie doczekało się jeszcze sekcji pt. Thorens

Wstaw tam część swojego posta z pytaniami i tytułem np. "Thorens TD160 reaktywacja" a tego tutaj zedytuj zanim się zrobi bałagan.
p.s. zacznij od nasmarowania silnika! Temat tych Thorensów był już wałkowany wiele razy.
- koscidogitary
Jeszcze trochę odgrzeję kotleta, póki temat zupełnie nie okrzepł.
- To jak do 12m2, może zastanów się nad tym co ja mam. Będziesz miał kolumny na lata i niezależnie od tego jaki wzmacniacz do nich podłączysz, będą dobrze brzmiały. W razie czego zapraszam na Mazowsze na odsłuchy.
Mam na myśli kolumny z manufaktury zbudowane na Scan Speak Illuminator (sopran) i Scan Speak Revelator 18cm (bas).
Jeśli nie podrożało (a niestety materiały i głośniki poszły w górę o paręset złotych) to koszt całości wychodził około 7 500 zł za podłogówki, ale zawsze można ponegocjować. W tym konkretnym przypadku mogą być podłogowe, podstawkowe, a b-r może być dowolnie umiejscowiony. Myślę, że cena za gotowy zestaw jest okazyjna ponieważ w samych głośnikach masz już koszt około 3 600 zł, do tego zwrotnice, gniazda, kolce, obudowy kanapkowe i w zasadzie dowolny fornir naturalny. W mojej ocenie ciężko o lepszy stosunek wsadu materiałów do kosztu robocizny (marży). Brzmienie - kapitalne. Podobne kolumny (na bez mała identycznych głośnikach) produkuje Xavian i Sonus Faber. Z ciekawości poszukaj w Internetach ile to kosztuje u nich.
Ja mam właśnie takie kolumny z manufaktury. Kiedyś wspomniałem o tym w wątku "kolekcje sprzętowe..."
viewtopic.php?f=43&t=301&p=239975#p239975
Moje zdanie jest takie, że manufaktura daje znacznie więcej niż sklep w cenie, którą płacisz.
Jest w Polsce kilka manufaktur, którym woda sodowa jeszcze nie uderzyła do głowy i niedrogo robią świetne kolumny.
Warto rozważyć.
- Biogon
- Gramofon: składak
Postulowałem o to dawno temu ale grochem o ścianę "bo za mało postów"

- valv
Ciekawie to wyglądakoscidogitary pisze: ↑17 gru 2019, 09:50Ja mam właśnie takie kolumny z manufaktury. Kiedyś wspomniałem o tym w wątku "kolekcje sprzętowe..."

Poczytam w sieci o producencie i jego wytworach

Dzięki
- KUTI
No i w końcu mój PD444 jest już skompletowany, doczekał się już finalnie wszystkiego na co czekałem: 12” na pokładzie + nowa pokrywa i boczki
Tutaj wielkie podziękowania dla Pawelca i Misse Wielkie dzięki chłopaki za waszą pomoc

Tutaj wielkie podziękowania dla Pawelca i Misse Wielkie dzięki chłopaki za waszą pomoc

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
-