Za lekki headshell?
-
Za lekki headshell?
Witam,
nie wykorzystując wielu słów przejdę do rzeczy. Gramofon technics 1700mk2, przy regulacji ramienia i ustawieniu maksymalnej siły nacisku można osiągnąć tylko 1.5G. Czy to możliwe, że wkładka razem z uchwytem jest za lekka? Jak to rozwiązać? Czy wymienić cały uchwyt wkładki na cięższy (z ciężarkiem)? Jak to wpłynie na pracę igły i wkładki?
Pozdrawiam,
Piotr Seb
nie wykorzystując wielu słów przejdę do rzeczy. Gramofon technics 1700mk2, przy regulacji ramienia i ustawieniu maksymalnej siły nacisku można osiągnąć tylko 1.5G. Czy to możliwe, że wkładka razem z uchwytem jest za lekka? Jak to rozwiązać? Czy wymienić cały uchwyt wkładki na cięższy (z ciężarkiem)? Jak to wpłynie na pracę igły i wkładki?
Pozdrawiam,
Piotr Seb
- Waluch
Za lekki headshell?
Odpiszę Ci to samo , co w sąsiednim forum 
możesz zastosować cięższe śrubki z nakrętkami
ale i tak podstawowym pytaniem jest - jaką masz wkładkę ?

możesz zastosować cięższe śrubki z nakrętkami
ale i tak podstawowym pytaniem jest - jaką masz wkładkę ?
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
To chyba robisz coś źle skoro nie udaje Ci się wyważyć tej wkładki na SL-1700 mk2.
Ten headshell jest plastikowy czy tradycyjny, metalowy?
Nawet przy plastiku, powinno się udać.
Wyważyłeś w ogóle ramię?
Ten headshell jest plastikowy czy tradycyjny, metalowy?
Nawet przy plastiku, powinno się udać.
Wyważyłeś w ogóle ramię?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Za lekki headshell?
Headshell plastikowy. A co mam robić nie tak? Ramię na zero a później dokręcam wg skali 1,5G i to jest wszystko co mogę... odważnik na full wkręcony.
-
Re: Za lekki headshell?
Na zero,ale chyba wówczas gdy ramię lewituje i potem ustawienie nacisku 1,5 gr.Być może popełniasz jakiś błąd podczas wyważania?Piotr Seb pisze:Headshell plastikowy. A co mam robić nie tak? Ramię na zero a później dokręcam wg skali 1,5G i to jest wszystko co mogę... odważnik na full wkręcony.
- Waluch
Za lekki headshell?
pamiętaj ,że skala na przeciwwadze jest nadrukowana na oddzielnym pierścieniu i obraca się osobno
-
Za lekki headshell?
Wszystko zgodnie ze sztuką. Mam jednak wrażenie, że headshell jest do bani. Przy wykorzystaniu ARC PROTRACTORA dla Technicsa /baza 215mm/ musiałem wysunąć wkładkę na maksa, tak że wystaje poza headshella. Wygląda na to, że muszę zdobyć nowego, najlepiej nie plastikowego.
-
Za lekki headshell?
Czy to możliwe, że headshell jest za krótki? Effective lenght i Overhang jest o kilka mm za mały nawet po wysunięciu wkładki na maksa. Są rózne długości headshells?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
To swoją drogą, ale mógłbyś chociaż nam go pokazać, zrobić zdjęcie?Piotr Seb pisze: Mam jednak wrażenie, że headshell jest do bani.
Przy Technicsach nawet nie trzeba koniecznie korzystać z szablonów, ale skoro tak to tym bardziej chciałbym spojrzeć na ten headshell.Piotr Seb pisze:Przy wykorzystaniu ARC PROTRACTORA dla Technicsa /baza 215mm/ musiałem wysunąć wkładkę na maksa, tak że wystaje poza headshella.
Na dłuższą metę to i tak jest lepsza opcja, ale nie wiadomo czy rozwiąże to Twój problem, bo może nadal jest to tylko problem regulacyjny.Piotr Seb pisze:Wygląda na to, że muszę zdobyć nowego, najlepiej nie plastikowego.
Uniwersalne headshelle znajdziesz od ręki.
Tak, jeśli jest jakiś niestandardowy to może być za krótki dla danego ramienia.Piotr Seb pisze:Czy to możliwe, że headshell jest za krótki?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Qurde, jest pierwsza w nocy a ja szarpię tą nieszczęśną wkładkę. Najgorsze jest to, że wszystko wygląda jak oryginalne... tylko nic nie pasuje do szablonu. Mam szablon do technicsa o bazie 215mm. Wygląda tak jakby ramię było za krótkie...Załamka. Znowu spać nie będę. Headshell wygląda jak typowy standardowy headshell. Może jkiś inny szablon do ustwienia wkładki?
-
Za lekki headshell?
Qurde! Nie szarp! Idź spaćPiotr Seb pisze:Qurde, jest pierwsza w nocy a ja szarpię tą nieszczęśną wkładkę

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
Albo do jakiejkolwiek "wrzucajki" w sieci albo bezpośrednio na forum: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=13Piotr Seb pisze:Sorry ale nie wiem jak wstawić obrazek....
Oryginalnie z pewnością gramofon ten nie był sprzedawany z plastikowym headshellemPiotr Seb pisze:Najgorsze jest to, że wszystko wygląda jak oryginalne...

Ten z VE? To w porządku.Piotr Seb pisze:Mam szablon do technicsa o bazie 215mm.
Jeśli doprawdy tak jest to tym bardziej uważam, że problem bardziej leży po stronie regulacji aniżeli tworzywa koszykaPiotr Seb pisze:Headshell wygląda jak typowy standardowy headshell.

Czekamy na zdjęcia, może one w końcu coś rozjaśnią

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
OK. Są zdjęcia. Wkładka wysunięta na mkasa, W tym wypadku effective lenght to apprx.230mm i igła prawie łapie linię na protractorze. Po wsunięciu wkładki głębiej w headshella igła nie podąża po linii z protractora.
. Przepraszam za jkość zdjęć ale i tak chyba widać, że wysunięcie jest na full.