Dobra wkładka o neutralnym charakterze
-
- Gramofon: Sanyo Plus Q40
Re: Dobra wkładka o neutralnym charakterze
Jeśli gra chłodno, to chyba nie ten kierunek :/ A co jeśli byśmy zwiększyli budżet do ok 400 zł? Dało by się coś znacznie lepszego kupić? Tak dla przypomnienia
Zależy mi na wkładce, która będzie mniej ciepła i miękka w stosunku do Shure M75.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wskaż mi proszę gdzie znalazłeś takie bzdury?AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 08:50Mam jednak obawy, czy OM 10 z igłą 20 na pewno zagra tak samo jak OM 20? Z tego, co udało mi się znaleźć body różnią się parametrami.

Przecież doradzamy Tobie mając na uwadze Twój sprzęt.AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 08:50Proszę jeszcze o potwierdzenie, czy OM 10 będzie dobrze współpracował z ramieniem mojego gramofonu?
Kolejna bzdura. Skąd ludzie to biorą?
Ale czy import towaru w ramach Unii Europejskiej to jest rzeczywiście jakiś problem nie do przeskoczenia w dzisiejszych czasach?AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 09:41tristan86 widzę, że igłę 20 na ten moment jeszcze da się kupić w PL.
Tak. Ortofon to mistrzowie marketinguAndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 09:41Podobno OM 10 to ta sama liga co 2M Red? Cenowo ten drugi jest prawie 100% droższy.

Z kolei jak popatrzysz wyżej (20/Blue, 30/Bronze, 40/Black) to już ceny igieł/kompletów są zbliżone.
OMki z założenia miały nie akcentować żadnej części pasma.AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 09:41MMarek czy mógłbyś rozwinąć, jak dźwiękowo różnią się te serie?
2Mki to generator OM z podkręconym dołem i górą, stąd bardziej "koloruje" dźwięk.
Jeszcze jest odmiana generatora o nazwie Super OM.
Każda z nich ma swoich fanów.
Skoro OMek nie wycofano z produkcji (ba, nawet wprowadzono nowe modele igieł z dolnej półki) to ten argument jest niestety inwalidą.
Możesz każdą zamówić bezpośrednio od Ortofona albo od polskiego dystrybutora.
Chyba ktoś musi ich uświadomić że zaraz skończą im się zapasy magazynowe

O! To też jest ciekawe. Co to znaczy "łatwo dostępnych"? Że w ogóle istnieją i da się bez problemu kupić czy że koniecznie musi się transakcja odbyć w ramach granic naszego kraju? Bo jeśli to drugie no to wybacz, ale przejaskrawiasz obraz.
Osobiście nigdy nie polecam wkładek do których wiem że już nie da się kupić igieł albo są one bardzo drogie/trzeba na nie mocno zapolować.
Na szczęście przytłaczającej większości wkładek to nie dotyczy.
Dziwi mnie tylko ten obrazek że tristan "widział wiele takich akcji", ale nie kojarzę by kiedykolwiek protestował czy wskazywał że to błąd i że ktoś z premedytacją sprowadza świeżaka na manowce

Jestem szczerze zdziwiony.
Ciężko nazywać "ciepełko" neutralnością

To się zastanów co Ty byś chciał osiągnąć

To niestety nadal jest mało przy nowych wkładkach

To może Excel ES-70E ode mnie? Poczytaj sobie o niej w necie.AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 10:17Zależy mi na wkładce, która będzie mniej ciepła i miękka w stosunku do Shure M75.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Proszę bardzo

Wiem, co chcę osiągnąć. Nie sądzisz, że jest spora różnica miedzy wkładką grającą bardzo ciepło a chłodno?

O Excelu poczytam. Napisz proszę coś więcej o jego stanie, igle no i o cenie

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No i zasadniczo ma wpływ, ale jestem zdziwiony.AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 10:41Wyraźnie widać, że body OM 10 względem OM 20 ma mniejszą impedancję i indukcyjność. To powinno mieć wpływ na dźwięk.
W sensie - jak pogrzebiesz to znajdziesz specyfikacje OM 20 i 30 zbieżne z pozostałymi modelami w serii.
Indukcyjność w okolicach 600mH to domena body Super OM.
Ciekawe. Możliwe że w pewnym momencie zaczęli traktować wkładki OM jak Super OM, ale czemu tylko dla igieł 20 i 30?
Tak czy siak - żaden problem.
Igły są kompatybilne. Jak ktoś chce to sobie może kupić zarówno generator OM jak i Super OM i mieszać dowolnie

No jest. Jak między wkładką kolorową, a neutralną.AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 10:41Nie sądzisz, że jest spora różnica miedzy wkładką grającą bardzo ciepło a chłodno?
To są serio małe pieniądze ten OM 10 - uważam że i tak warto sprawdzić.
Wszystko jest w ogłoszeniu: viewtopic.php?f=59&t=13432
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Popatrzyłem sobie jeszcze raz na tą tabelkę ze strony Ortka i już mam pewność że są na niej jakieś błędy albo jest ona archiwalna.
Dla OM 40 wskazuje się szlif jako "Nude VDH" - co już od dekad nie jest prawdą.
Chyba muszę do nich napisać by spróbować to naprostować jakoś.
Dla OM 40 wskazuje się szlif jako "Nude VDH" - co już od dekad nie jest prawdą.
Chyba muszę do nich napisać by spróbować to naprostować jakoś.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dobra. Zaryzykuję i wezmę tego Ortofona. Do M75 dokupię igłę jak się pojawią i będę testował. Najwyżej coś sprzedam lub zostawię obie
Dziękuję wszystkim za rady. Myślę, że temat można zamknąć.

- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Ja odnoszę wrażenie śledząc ten czy podobne wątki gdzie forumowicze szukają wkładek grających neutralnie czy też w miarę neutralnie, że tak naprawdę owej "neutralności" tak naprawdę nie chcą.
Z mojego podwórka dodam, że mając kilkanaście różnych wkładek, najbardziej neutralną dla mnie jest MC20. Pozostałe już nie, ale je lubię i słucham, zarówno MMki jak i MC.
Już @Wojtek odpowiedział, a ja od siebie dodam, że seria OM jest w mirę neutralna w przeciwieństwie do serii 2M, która taką nie jest.AndrzejM123 pisze: ↑27 lis 2019, 09:41MMarek czy mógłbyś rozwinąć, jak dźwiękowo różnią się te serie?
Z mojego podwórka dodam, że mając kilkanaście różnych wkładek, najbardziej neutralną dla mnie jest MC20. Pozostałe już nie, ale je lubię i słucham, zarówno MMki jak i MC.
-
Też zauważyłem, że większość melomanów poszukuje dźwięku efektownego, który przykuwa uwagę, ale na dłuższą metę zazwyczaj staje się męczący. Mój zestaw (wzmacniacz i kolumny) gra dość neutralnie. Z czasem docenia się takie walory. Przynajmniej mogę słuchać ulubionej muzy godzinami i nie czuję się zmęczony

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
w kwestii polski dystrybutor vs producent looknij może tu: viewtopic.php?f=12&t=6480&p=267163#p267163
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- charliez88
- Gramofon: Luxmany 350 + 300
No z tym chłodem/neutralnoscią pojęcie względne.
Wg mnie chłodno gra większośc wspołczesnych AT.
Ortofon ma brzmienie neutralne/lekko chłodne w tych OMkach.
Wg mnie chłodno gra większośc wspołczesnych AT.
Ortofon ma brzmienie neutralne/lekko chłodne w tych OMkach.
Luxmanowe-love: PD 350 | PD 300 | PD 441 | PD 121 | PD 131
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Zostaw zostaw, zabawa z wymianą wkładek wkręca, no i trzeba mieć zapasową na wszelki...
Właściwie wkładka to kobieta - a w życiu nie można mieć tylko jednej

Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
-
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
A może jednak https://www.olx.pl/oferta/wkladka-ortof ... CwvfR.html?
Do tego igła „320” za pięćdziesiąt parę euro bezpośrednio z Danii i będzie mocno moim zdaniem neutralnie.
Do tego igła „320” za pięćdziesiąt parę euro bezpośrednio z Danii i będzie mocno moim zdaniem neutralnie.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Kurde kupiłbym.....
Ale nie mam ani polskiego gramofonu, ani polskiego wzmacniacza....

Ale nie mam ani polskiego gramofonu, ani polskiego wzmacniacza....

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Do G8010 jak znalazł.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850