CT193 czyli kolumny 1-drożne na Monacor SPH-60X
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
CT193 czyli kolumny 1-drożne na Monacor SPH-60X
Tak z ciekawości, chcę sklecić paczki jak w temacie.
Na rozruch, pierwsze głośniki DIY.
Wiem, że to proste i budżetowe, ale tak jak napisałem - z ciekawości.
Przede wszystkim chciałbym uzyskać scenę, odklejenie dźwięku od głośników (czego niestety brak z STX F-200n).
Na rozruch, pierwsze głośniki DIY.
Wiem, że to proste i budżetowe, ale tak jak napisałem - z ciekawości.
Przede wszystkim chciałbym uzyskać scenę, odklejenie dźwięku od głośników (czego niestety brak z STX F-200n).
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- BlackDevil
- Gramofon: S600
Re: CT193 czyli kolumny 1-drożne na Monacor SPH-60X
Nie chciałbym studzić twojego entuzjazmu , ale jako laik w sprawach nagłośnienia powiem Ci że ten głośnik niczego nie odklei
słaba efektywność i jest zajebiście nieliniowy nadaje się na średnie tony reszta kuleje 

- cobra
Ja nie pałam jakimś szczególnym entuzjazmem. Tak jak pisałem, kieruje mną ciekawość.
Poczytałem trochę o tej konstrukcji i chyba nie jest tak żle, jak piszesz.
Głośnik dostaje filtr, tłumiący nieco środek pasma, gdzie jest podbicie.
Poza tym, jeszcze czytam o innych konstrukcjach, więc na 100% nie jest przesądzone.
Poczytałem trochę o tej konstrukcji i chyba nie jest tak żle, jak piszesz.
Głośnik dostaje filtr, tłumiący nieco środek pasma, gdzie jest podbicie.
Poza tym, jeszcze czytam o innych konstrukcjach, więc na 100% nie jest przesądzone.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgaduj zgadula.
Skoro narzekasz na własne budżetówki to nie bardzo rozumiem sensowności brodzenia w tym samym bagnie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- BlackDevil
Ja nic nie czytałem po prostu zerknąłem na wykres producenta

Sam widzisz chcesz tłumić coś co ten głośnik eksponuje najlepiej

-
Że tak się nieco wtrącę ... :
kilka ładnych lat sobie na tym projekcie pogrywałem. Ma zaskakująco fajny bas (jak na 13cm głośnik), średnica również, co do wysokich tonów to na pewno nie ma się co spodziewać takich jak z kopułki. Bardzo ciekawa, przyjemna stereofonia - takie coś dostaje się tylko z fullrange'a.
Filtr linearyzuje pasmo (raptem 3 elementy), można grać bez niego ale wówczas dźwięk nie jest ciekawy.
Jak mają nagłośnić duże pomieszczenie to raczej nie za bardzo - zbyt mały głośnik.
Są dwie wersje obudowy. Po złożeniu docierają się jakieś 2 tygodnie.
Powiedziałbym, że gra to jak ... 103ka Denona ...
.
kilka ładnych lat sobie na tym projekcie pogrywałem. Ma zaskakująco fajny bas (jak na 13cm głośnik), średnica również, co do wysokich tonów to na pewno nie ma się co spodziewać takich jak z kopułki. Bardzo ciekawa, przyjemna stereofonia - takie coś dostaje się tylko z fullrange'a.
Filtr linearyzuje pasmo (raptem 3 elementy), można grać bez niego ale wówczas dźwięk nie jest ciekawy.
Jak mają nagłośnić duże pomieszczenie to raczej nie za bardzo - zbyt mały głośnik.
Są dwie wersje obudowy. Po złożeniu docierają się jakieś 2 tygodnie.
Powiedziałbym, że gra to jak ... 103ka Denona ...

- BlackDevil
Czyli bez szaleństwa

Co do fullrange'a to na podstawie moich niewielkich własnych obserwacji w tych małych zawsze tej górki brakuje w dużych jest zdecydowanie lepiej co do filtrów i innych wspomagaczy to jestem na nie ,powinien grać samopas jak nie daje rady to jest po prostu słaby.

-
Ano, bez szaleństwa, jednak z dużą ilością frajdy. 

- BlackDevil
To na pewno,nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane Diy co by to nie bylo 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To samo chciałem napisać

Jak Altusy w remizie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- cobra
W sumie piszecie mądrze
Projekt jednak nie jest ani pracochłonny, ani kosztowny. Chyba jednak go popełnię, jako że nie dłubałem nic w tym kierunku. Tak na rozruszanie się
Teraz idą długie, zimowe wieczory. Jak mi się spodoba, to póje dalej / wyżej. A jak nic z tego nie wyjdzie, to nic. Nauczę się czegoś.

Projekt jednak nie jest ani pracochłonny, ani kosztowny. Chyba jednak go popełnię, jako że nie dłubałem nic w tym kierunku. Tak na rozruszanie się

Teraz idą długie, zimowe wieczory. Jak mi się spodoba, to póje dalej / wyżej. A jak nic z tego nie wyjdzie, to nic. Nauczę się czegoś.
- cobra
Tak jak pisałem, projekt traktuję jako eksperyment.
Jest to dla mnie też okazja do rozszerzenia swojego warsztatu - nigdy na przykład nie posiadałem frezarki.
I już jest prosta frezarka. Dorobiłem do niej cyrkiel (fabryczny jest, ale pozwala na frezowanie otworów o średnicy od 200 mm) i na próbę jest otwór o odpowiedniej średnicy:
Częściowo poskejane pudełka:
Wbrew pozorom, nie posiadając odpowiednich narzędzi, nie jest proste ścięcie krawędzi pod kątem 17 stopni (widoczne na zdjęciu).
Praktycznie wszystko już mam, oprócz cięższej włókniny do wyklejenia od wewnątrz.
Całkowity koszt (razem z klejem, wkrętami, terminalami itp.) wyszedł 450 zł. Dla mnie ok - przy tym nowe doświadczenie.
Wiem, że za te pieniędze pewnie kupiłbym używane, lepiej brzmiące pudełka. Ala ja lubię dłubać i próbować czegoś nowego
Jest to dla mnie też okazja do rozszerzenia swojego warsztatu - nigdy na przykład nie posiadałem frezarki.
I już jest prosta frezarka. Dorobiłem do niej cyrkiel (fabryczny jest, ale pozwala na frezowanie otworów o średnicy od 200 mm) i na próbę jest otwór o odpowiedniej średnicy:
Częściowo poskejane pudełka:
Wbrew pozorom, nie posiadając odpowiednich narzędzi, nie jest proste ścięcie krawędzi pod kątem 17 stopni (widoczne na zdjęciu).
Praktycznie wszystko już mam, oprócz cięższej włókniny do wyklejenia od wewnątrz.
Całkowity koszt (razem z klejem, wkrętami, terminalami itp.) wyszedł 450 zł. Dla mnie ok - przy tym nowe doświadczenie.
Wiem, że za te pieniędze pewnie kupiłbym używane, lepiej brzmiące pudełka. Ala ja lubię dłubać i próbować czegoś nowego

- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Jest dobrze, trzymam kciuki, czekam na następne wpisy 

- cobra
Pofrezowane ścianki czołowe:
oraz już prawie gotowe pudełka:
W międzyczasie są już prawie gotowe filtry.
Podoba mi się ta robota, mimo partyzanckich warunków.
Banalnie proste w wykonaniu, no ale jako dziecko pomieszkiwałem w warsztacie stolarskim dziadka
A od ponad 20 lat nic nie grzebałem w drewnie.
oraz już prawie gotowe pudełka:
W międzyczasie są już prawie gotowe filtry.
Podoba mi się ta robota, mimo partyzanckich warunków.
Banalnie proste w wykonaniu, no ale jako dziecko pomieszkiwałem w warsztacie stolarskim dziadka

A od ponad 20 lat nic nie grzebałem w drewnie.