Shure M75 / M91 i pochodne
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Re: Shure M75 / M91 i pochodne
Zobacz w opisie produktu. Słowo spheric lub eliptic powinno sie pojawić, jeśli brak to raczej nie eliptyczna będzie.
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
-
- Gramofon: Sanyo Plus Q40
Jest opisana jako eliptyk, ale kto wie, co przyjdzie w opakowaniu?
Dzisiaj dotarł do mnie gramofon
Nie wytrzymałem i od razu zapodałem płytę. Ku mojemu zdziwieniu, gra bez problemu. Jeśli chodzi o brzmienie, to da się wyczuć mocny dół, dość ciekawa średnica, ale góra tak jakby mało doświetlona i matowa. Nie wiem, czy to wina wkładki, igły, czy po prostu zapomniałem jak brzmi analog? 
Dzisiaj dotarł do mnie gramofon

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zależy jaka płyta. Jeśli igła jest sferyczna (zgaduj zgadula) to na wystrzałową górę pasma bym nie liczył.
Poza tym, Shure'y to generalnie wkładki które akcentują raczej dół i średnicę.
Poza tym, Shure'y to generalnie wkładki które akcentują raczej dół i średnicę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Najprawdopodobniej, to tani sferyczny zamiennik. Coś pokroju tych igieł za 39 zł na allegro. Przynajmniej tak wygląda. Ustawiłem ramię i próbowałem siły nacisku od 1 do 2,5 ale praktycznie nic to nie zmienia.
Na jaką inną wkładkę można by zamienić tego shura, żeby było bardziej neutralnie lub z subtelnym doświetleniem dołu i góry pasma?
Na jaką inną wkładkę można by zamienić tego shura, żeby było bardziej neutralnie lub z subtelnym doświetleniem dołu i góry pasma?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli dobrze rozumiem to postawiłeś właśnie "lub" między przeciwstawnymi życzeniami.AndrzejM123 pisze: ↑20 lis 2019, 21:19żeby było bardziej neutralnie lub z subtelnym doświetleniem dołu i góry pasma?
Poza tym, przypominam że to wątek poświęcony konkretnym modelom wkładek, a nie dyskusjom o innych kombinacjach.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sama M75 z nieoryginalną igłą? Po stówę chodzą.
Twoja może być nieco cenniejsza dla kolekcjonerów bo to starszy model, ze starym logo Shure.
Niska cena nie oznacza że to kiepski model jest - ot po prostu bardzo dostępny.
Twoja może być nieco cenniejsza dla kolekcjonerów bo to starszy model, ze starym logo Shure.
Niska cena nie oznacza że to kiepski model jest - ot po prostu bardzo dostępny.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Miałem się pozbywać Shure, ale postanowiłem (za waszą namową:)) dać mu jeszcze szansę. Igły od Jico są niedostępne i nie wiadomo kiedy będą (taką odpowiedź dostałem od producenta). Czy ta igła https://www.wamataudio.pl/shure-system/ ... -m-75.html była by dobra na początek, zanim Jico się nie pojawi? Może coś innego polecicie? Czy rzeczywiście jest taka różnica, że za Jico warto dać 3x tyle?
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Tak, niestety widzę problem z dostępnością. Trzeba zapytaćAndrzejM123 pisze: ↑25 lis 2019, 14:17Czy ta igła https://www.wamataudio.pl/shure-system/ ... -m-75.html była by dobra na początek, zanim Jico się nie pojawi?
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
Też to zauważyłem. Już pytałem. Być może pojawią się w grudniu. Kazali obserwować na stronie. Straszna posucha z tymi igłami :/
-
- Gramofon: Lenco L-90X
- Kontakt:
Igły do M75 są jeszcze dostępne u Thakkera na eBay, ale sporo drożej niż Wamat, a to podobno to samo (?), więc szkoda przepłacać.
Są też w North, ale jeszcze drożej niż Thakker i co do ich pochodzenia nie ma pewności (JICO to raczej nie jest)?
Są też w North, ale jeszcze drożej niż Thakker i co do ich pochodzenia nie ma pewności (JICO to raczej nie jest)?
-
Czyli czekać na Wamat, a docelowo na Jico? Czy ktoś jest w stanie opisać, jakie korzyści daje Jico względem Wamat? Znalazłem jedynie informacje, że jest lepiej, ale żadnych konkretów :/ Różnica w cenie spora.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gdzieś na łamach tego wątku powinien znajdować się taki opis. Przynajmniej pamiętam że byli forumowicze co się przesiadali z Wamatowych igieł na JICO w ramach tej serii wkładek.AndrzejM123 pisze: ↑25 lis 2019, 19:36Czy ktoś jest w stanie opisać, jakie korzyści daje Jico względem Wamat?
Igły JICO do Shure to najbliższe co jest do oryginalnych igieł Shure.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Lenco L-90X
- Kontakt:
Zauważyłem, że u Thakkera dostępne są również igły N75-EJ. JICO również ma takie w swojej ofercie. Domyślam się, że przez analogię do oznaczeń Shure, powinna być to igła eliptyczna o większym nacisku niż N75-ED (1,5-3g vs 0,75-1,5g). W ich specyfikacji nie jest to jednak nigdzie podane, więc może okazać się, że jedyną różnicą jest kolor plastiku?
Gdyby jednak faktycznie była różnica w nacisku, to czy taka igła o większym nacisku będzie lepsza do raczej ciężkiego ramienia w moim Lenco L-90X? Zakładam że większa zalecana siła nacisku wiąże się z mniejszą podatnością (compliance), co da lepsze dopasowanie wkładki do ramienia?
Gdyby jednak faktycznie była różnica w nacisku, to czy taka igła o większym nacisku będzie lepsza do raczej ciężkiego ramienia w moim Lenco L-90X? Zakładam że większa zalecana siła nacisku wiąże się z mniejszą podatnością (compliance), co da lepsze dopasowanie wkładki do ramienia?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kiedyś też tak myślałem, ale dzisiaj wedle mojej wiedzy mogę powiedzieć że ED i EJ rzeczywiście różnią się podatnością zawieszenia, przez co ma ją inne zalecane przedziały nacisku (zbieżne z oryginalnymi igłami).
Wszystko się zgadza

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum