Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dobry, używany gramofon do 500zł?

Post autor: Wojtek »

Agnus pisze:Aaa, to jeśli o to chodzi to mam mini-wieżę.
Mini-wieża jeszcze musi mieć jakieś wejście liniowe (np. AUX), warto się o to upewnić.
Do tego jeszcze trzeba będzie dodać przedwzmacniacz gramofonowy.

Między Technics SL-D2, a Dual 701 wybrałbym Duala.
Agnus pisze:A jak jest pod względem dostępności części do Technicsa?
Zależy o jakich częściach mówisz. Wkładka czy igła to żaden problem, ale jeśli chodzi o wnętrzności to trudno liczyć by nadal walało się sporo części do ponad 30-letniego sprzętu, szczególnie kiedy jedynym dostawcą tych części był producent :)

Nie ma co się o to martwić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Agnus

Post autor: Agnus »

Dzięki za pomoc :) Mam nadzieję, że już niedługo w końcu posłucham sobie moich winyli ;)

A propos przedwzmacniacza, jakieś podpowiedzi dotyczące firmy? Bo myślę, że jednak gramofon kupię Duala to wtedy jaki przedwzmacniacz powinien być?

Pozdrawiam
Agnieszka

Post autor: Agnieszka »

Witam,

Od jakiegoś czasu planuję kupić gramofon używany tak do 500 zł. Znalazłam takie gramofony firmy Dual i chciałabym się zapytać czy na początek może być ta firma i któryś z modeli, i czy się ogólnie opłaca.

http://allegro.pl/dual-505-wkladka-dual ... 48432.html

http://allegro.pl/dual-2235q-wkladka-or ... 48433.html

http://allegro.pl/dual-cs-530-full-auto ... 02587.html
Awatar użytkownika
kreator

Re: Dobry, używany gramofon do 500zł?

Post autor: kreator »

witam. z tych trzech wymienionych dual 530(napęd paskowy) lub 2235q(napęd bezpośredni). moim zdaniem 2235q jest lepszym modelem.
jak najbardziej nadają sie na poczatek. nawet niektórzy starzy vinylowcy ich używają:)
Born To Lose, Live To Win
Agnieszka

Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kreator pisze:jak najbardziej nadają sie na poczatek. nawet niektórzy starzy vinylowcy ich używają:)
A ja z kolei nie poleciłbym żadnego z nich, nawet na początek, a szczególnie po tych cenach. Za dużo biedy można sobie napytać.
Niektórzy starzy winylowcy albo bardzo lubią stare wkładki Ortofona albo nie wiedzą co robią (wg mnie).

A jeśli już ktoś chce się świadomie wpakować w Duala z ramieniem ULM to Dual 2235Q będzie fajny jak ktoś lubi plastik, a Dual 505-1/2 będzie lepszy jak ktoś woli coś solidniejszego.

Agnieszka:
Na poprzedniej stronie Tyrystor zebrał kilka aktualnych ofert polecanych gramofonów.
Wsparcie finansowe forum
Agnieszka

Dzięki Wojtek :) ja to kompletnie się na tym nie znam:) Właśnie przeglądam tą listę.

Może któryś z tych:

http://allegro.pl/gramofon-wega-jps-350 ... 81023.html

http://allegro.pl/gramofon-grundig-belt ... 72679.html

http://allegro.pl/audiofilskiej-klasy-g ... 17510.html

Nie wiem, te firmy są dobre? Chciałabym po prostu gramofon w przyzwoitej cenie i który będzie dobrze odtwarzał muzykę, nie potrzebuję jakiś tam cudów, bo nie jestem zbytnio miłośnikiem techniki :D
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

http://allegro.pl/technics-sl-b303-od-1 ... 77365.html ja mogę Ci ten gramofon polecić. sam jestem w posiadaniu a do tego pełny automat :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Agnieszka pisze:Nie wiem, te firmy są dobre?
Pewnie. Bardziej jednak interesujemy się samym modelem gramofonu, a nie "znaczkiem na masce" :)
Agnieszka pisze:Chciałabym po prostu gramofon w przyzwoitej cenie i który będzie dobrze odtwarzał muzykę
Gramofony te raczej spełnią ten wymóg :)

Co warto zaznaczyć to to, że Pioneer PL-112D jest gramofonem manualnym, a Wega i Grundig są półautomatami (sam się zatrzymuje po skończeniu odtwarzania). Wega ma napęd bezpośredni, a pozostałe paskowy. Grundig ma fajną wkładkę Shure M75.

Tak więc wybór jest poniekąd trudny :)

Pamiętać też należy, że trzeba mieć do czego podłączyć gramofon.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kreator

Re: Dobry, używany gramofon do 500zł?

Post autor: kreator »

wojtku a czemu nie dual 2235q?
co do ceny zawsze można sie chyba dogadac...
fakt troszke lekki,ale przecież to go niedyskwalifikuje?
ma napęd bezpośredni sterowany quartzem. co jest jak dla mnie akurat fajnym rozwiązaniem. do tego wyświetlacz obrotów.
małym minusem jest tylko ramię które ma ograniczoną możliwośc z wkładkami z czego się orientuję. ale też nie musi byc to problemem.

do tego jest to pełny automat. start,stop,powtarzanie płyty. na początek chyba dobre rozwiązanie:)

części do duali zawsze gdzies można dostac.
są mało awaryjne...

poleciłem co dla mnie było najlepszym wyborem z podanych.
Born To Lose, Live To Win
Agnieszka

Ok. Wiem, że to tylko znaczek, ale ogólnie bywają firmy produkujące lepszy i gorszy sprzęt :)

To ewentualnie między Wegą i Grundigiem mogłabym wybierać?

Jak to jest z tym paskowym napędem według Ciebie? Bardziej się psuje, gorzej naprawić, itp. niż w bezpośrednim czy nie ma reguły?

A i jak jest z wkładkami i igłami do Grundiga? Łatwo coś znaleźć? Bo jak już kupię gramofon to wolałabym potem w razie "w" mieć gdzie dostać do niego odpowiednie części :P
Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 19:13 przez Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kreator pisze:małym minusem jest tylko ramię które ma ograniczoną możliwośc z wkładkami z czego się orientuję. ale też nie musi byc to problemem.
Właśnie o to tutaj chodzi, o ramię ULM i ograniczenie praktycznie do jednej rodziny wkładek, do tego już nieprodukowanych, z wyjątkiem Ortofon OM.

Jak dla mnie sytuacja kiedy musimy zmienić cały gramofon by sobie zmienić brzmienie zamiast po prostu zamontować wkładkę z innej stajni jest wielkim, a nie małym minusem.

Gramofony Dual z ramieniem ULM powinny być zdecydowanie tańsze od bardziej uniwersalnych konstrukcji, podobnie jak Technicsy z systemem mocowania T4P, które z reguły są tańsze i bardziej dostępne.

Stary temat o ULM: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=289
Agnieszka pisze:Ok. Wiem, że to tylko znaczek, ale ogólnie bywają firmy produkujące lepszy i gorszy sprzęt :)
Problem powstaje wtedy kiedy firma znana z dobrego sprzętu wypuszcza szajs, a firma znana z szajsu wypuszcza coś dobrego.
Agnieszka pisze:To ewentualnie między Sony i Grundigiem mogłabym wybierać?
Pewnie. Pioneerem też jeśli interesuje Cię gramofon z obsługą manualną :) Do tego jeszcze doszedł Technics polecany przez Pajdaka.
Agnieszka pisze:Jak to jest z tym paskowym napędem według Ciebie? Bardziej się psuje, gorzej naprawić, itp. niż w bezpośrednim czy nie ma reguły?
Napęd paskowy jest prostszy i problemy zazwyczaj sprowadzają się do wymiany paska i regulacji. Napęd bezpośredni jest poniekąd bezobsługowy, ale jak silnik padnie to już mamy duży problem. Na szczęście nie są to maszyny znane z psucia się, ale ryzyko jest zawsze (dla każdego rodzaju napędu).

Jedyny minus jaki widzę w tym gramofonie Wega/Sony to system określania prędkości obrotowej przez gramofon. Jest to patent Sony opierający się na namagnesowanym pasie i głowicy magnetycznej, które z czasem potrafią powodować problemy z trzymaniem obrotów.
Zazwyczaj łatwo idzie to naprawić, jeśli już się nam takie coś zdarzy, ale znam też przypadki gdzie użytkownik nie udało się tego naprawić.
Agnieszka pisze:A i jak jest z wkładkami i igłami do Grundiga? Łatwo coś znaleźć? Bo jak już kupię gramofon to wolałabym potem w razie "w" mieć gdzie dostać do niego odpowiednie części :P
Shure M75 jest dość popularną wkładką i szeroka gama igieł jest do niej dostępna.

Ogółem wszystkie polecane gramofony mają uniwersalny system mocowania wkładek tak więc w razie czego można wymienić całą wkładkę na inny model.
Wsparcie finansowe forum
Agnieszka

Ok. Dzięki wielkie :) To muszę się zdecydować teraz :P

A i jeszcze jedno, bo będę potrzebowała przedwzmacniacza do tego gramofonu.

Przedwzmacniacze są uniwersalne czy do konkretnych modeli gramofonów trzeba kupować konkretne przedwzmacniacze? Moglibyście polecić jakiś w miarę dobry przedwzmacniacz na początek? Mam do czego się podłączyć, ale nie wiem czy coś jeszcze potrzebuję, żeby mi wszystko grało :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Agnieszka pisze: Przedwzmacniacze są uniwersalne czy do konkretnych modeli gramofonów trzeba kupować konkretne przedwzmacniacze? Moglibyście polecić jakiś w miarę dobry przedwzmacniacz na początek? Mam do czego się podłączyć, ale nie wiem czy coś jeszcze potrzebuję, żeby mi wszystko grało :D
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=47&t=1365

Przedwzmacniacze są dość uniwersalne.
Z podstawowych rzeczy warto zwrócić uwagę na kable sygnałowe gramofonu. Jeśli będą to typowe wtyki cinch to OK, ale jeśli byłby to wtyk DIN-5 to trzeba albo zaopatrzyć się w przedwzmacniacz, który taki wtyk przyjmie (np. Monacor) albo kupić przejściówkę z DIN-5 na cinch.
Wsparcie finansowe forum
Agnieszka

Jeszcze raz dziękuję :) Sama to bym niczego nie dała rady kupić :P
ODPOWIEDZ