Ustawianie wkładki
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
- SimonTemplar
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ustawianie wkładki
Tia, ze względu na Brexit możliwe że kupię prędzej niż planowałem Goldringa 1042, bo w UK najlepsze ceny chyba (póki co).
Hm.
Hm.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Sanyo Plus Q40
Chciałbym sprawdzić ustawienie wkładki w Sanyo Plus Q40. Mam zamiar wydrukować szablon za pomocą polecanego wcześniej programu TemplateGen. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć gdzie znaleźć odległość pilot-spindle dla tego gramiaka?
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Może zmierzyć?
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
No cóż trzeba pokombinować. W readme do Templategen (punkt 2) jest opisany sposób pomiaru.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
-
Zakładając, że nie uda mi się tego dokładnie zmierzyć, czy mogę użyć jakiegoś uniwersalnego szablonu, lub ustawić wkładkę według instrukcji, tj. na odległość od szpindla? Tak też będzie dobrze?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Długość efektywna minus overhang:) 230-15 = 215mm
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
-
Wielkie dzięki! Nie sądziłem, że to takie proste
Jeśli to nie tajemnica, to skąd znasz długość efektywną?
Z tego co wyczytałem, dla prostego ramienia muszę wybrać szablon Stevenson? Jak prawidłowo ustawić inner i outer groove radius? Najbardziej zbliżone wartości długości efektywnej i overhang (jeśli własnie o to chodzi?)wychodzą mi jak wybieram DIN.

Z tego co wyczytałem, dla prostego ramienia muszę wybrać szablon Stevenson? Jak prawidłowo ustawić inner i outer groove radius? Najbardziej zbliżone wartości długości efektywnej i overhang (jeśli własnie o to chodzi?)wychodzą mi jak wybieram DIN.
- PLMaciej
- Gramofon: Sony PS-22
Mam takie pytanie techniczne w temacie.
Mam śruby (malutkie) na płaski śrubokręt i takie tulejowate podłużne nakrętki również zwieńczone na górze frezem jakby na płaski śrubokręt. Ale jak już wkręcę śubę w nakrętkę, to śruba wystaje i nie mam jak złapać nakrętki. Czy daję od góry śrubę czy nakrętkę możliwość wygodnego i delikatnego dokręcenia które nie powoduje naruszenia położenia wkładki jest praktycznie niemożliwe. Obecnie mam śruby od dołu i nakrętki od góry co skutkuje tym, że żeby dokręcić wkładkę muszę wykręcić główkę z ramienia. Powoduje to, że ustawienie wkładki we właściwym miejscu to taki mały koszmar.
Jest na ten problem jakiś patent o którym nie wiem?
Mam śruby (malutkie) na płaski śrubokręt i takie tulejowate podłużne nakrętki również zwieńczone na górze frezem jakby na płaski śrubokręt. Ale jak już wkręcę śubę w nakrętkę, to śruba wystaje i nie mam jak złapać nakrętki. Czy daję od góry śrubę czy nakrętkę możliwość wygodnego i delikatnego dokręcenia które nie powoduje naruszenia położenia wkładki jest praktycznie niemożliwe. Obecnie mam śruby od dołu i nakrętki od góry co skutkuje tym, że żeby dokręcić wkładkę muszę wykręcić główkę z ramienia. Powoduje to, że ustawienie wkładki we właściwym miejscu to taki mały koszmar.
Jest na ten problem jakiś patent o którym nie wiem?
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Spróbuj położyć małe gumowe lub silikonowe podkładki. Nie dokręcaj śrubek na maksa, będziesz wtedy mógł palcami poruszyć wkładką tak, że zostanie w nowym położeniu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro masz Sony PS-22 to zamiast bawić się z szablonem na talerzu, możesz po prostu odmierzyć dystans 49mm od grota igły po gumowy kołnierz z tyłu koszyka i będzie OK geometria 
Tak więc wystarczy linijka.

Tak więc wystarczy linijka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bumbum
- Gramofon: PL30LII+Hana EH
Wojtku, według tej strony https://www.vinylengine.com/tonearm_ali ... =calculateWojtek pisze: ↑28 wrz 2011, 22:00Zazwyczaj przy montażu wkładki na headshellu wystarczy nam wartość tzw. overhang dla ramienia zastosowanego w gramofonie. Jest to wartość podawana w milimetrach.
Jeśli wartość ta jest nam znana to wystarczy zastosować się tak jak na poniższym rysunku (w tym przypadku ustawienie wynosiłoby 54mm).
overhand dla mojego ramienia wynosi 15mm ,Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi? czytam ten temat i nic nie kapuje. Do kalkulatora nie mogę wpisac wartości większej niz 50mm a Ty na zdjęciu podajesz 54mm. Możesz wytłumaczyc laikowi o co chodzi?