Panowie naprawdę dzięki za odzew, po jednym poście od was dwóch a ja już czuję się mądrzejszy.

Jeszcze raz dzięki !
Wkładka jaką posiadam w tym gramofonie to Technics P34 dlatego założyłem że te 1,25 g nacisku będzie ok. Co do Anti-skatingu rzeczywiście te 1,25 jest dobrym ustawieniem
(sprawdzałem na czystej stronie płyty i przy ustawieniu 1,26 ramię faktycznie pozostaje w miejscu stawiając opór sile odśrodkowej, jednocześnie nie uciekając za bardzo w drogą stronę )
Chciałbym docelowo tą wkładkę zmienić na coś lepszego ale wybór wkładek T4P nie powala a na "przejściówkę" na 1/2 cala raczej nie zamierzam się decydować.
I tutaj pojawia się właśnie kolejne moje pytanie gramofon kosztował mnie 500 zł przedwzmacniacz 130zł (monacor spr-6) więc czy jest w ogóle sens inwestowania w jakąś droższą wkładkę ? |
A jeśli tak to co polecili byście mi tak do 200 zł max ?
O, gramofon T4P z regulacją ramienia, fajnie
No właśnie to w tym gramku mi się spodobało, że nie ma tak jak większość Technics'ow TP4 z nieco późniejszych lat predefiniowanych ustawień ramienia tylko można dokonywać własnych.
Choćby Antyskating ustawiany później fabrycznie przez Technics'a na 1,25 bez możliwości zmiany
(Precisely adjusted by de faktory: Tracking force, Anty-skating, czy cuś w tym stylu pisali ...)
Przy czym zdaję sobie sprawę, że musieliście nieźle się uśmiechnąć pod nosem gdy przeczytaliście :
czytałem sporo na sieci o regulacji tegoż cacka
ale wiecie dla mnie laika to cacko jak nic
Pozdrawiam