Jak rozpoznać co jest w środku?
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Jak rozpoznać co jest w środku?
Nurtuje mnie pytanie jak w tytule.
Mam kilka płyt które kupiłem jako kolor i są ciągle w shrinku. W zasadzie nie mam podstaw, żeby sądzić że jest tam coś innego niż to co deklarował sprzedawca, bo jest to sprawdzony sklep w którym wielokrotnie coś kupowałem.
Ale co w przypadku innych, mniej pewnych źródeł? Czy ktoś wie jak podejrzeć zawartość bez rozcięcia shrinka?
Mam kilka płyt które kupiłem jako kolor i są ciągle w shrinku. W zasadzie nie mam podstaw, żeby sądzić że jest tam coś innego niż to co deklarował sprzedawca, bo jest to sprawdzony sklep w którym wielokrotnie coś kupowałem.
Ale co w przypadku innych, mniej pewnych źródeł? Czy ktoś wie jak podejrzeć zawartość bez rozcięcia shrinka?
- SimonTemplar
Re: Jak rozpoznać co jest w środku?
Ba. Też czasami chciałbym wiedzieć
Kusi żeby rozebrać ale jakoś się trzymam
Teściu ma takie samo pytanie co do zdrapek
co jest pod 

Teściu ma takie samo pytanie co do zdrapek

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jak nie rozbierzesz laski to się nie dowiesz czy jest kaman 
Kiedyś miałem taką metodę że się umawiałem na basenie

Kiedyś miałem taką metodę że się umawiałem na basenie

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- zelazny
- RCOM2180
- Gramofon: działa
Jeśli fabryczna folia (która zazwyczaj jest szajsem strasznym - gumowata, cienka, czasem brudna i klejąca się) nie ma żadnych nalepek to można ją bez żalu usunąć, sprawdzić (także stan płyty!), a później pójść po prośbie do Empiku czy innego MM. Powinni mieć na stanie foliarkę (czy raczej zgrzewarkę - nie widziałem jeszcze analoga w fajnej , trzeszczącej folii jak CD, ale mało widziałem).
- mrcnoos
- Gramofon: Składak

Też przemknęło mi przez myśl coś takiego, ale znam purystów, którzy rozpoznają czy dana folia jest współczesna czy z epoki. Poza tym płyty, o których myślę mają oryginalne naklejki. Więc nici z takiej podmianki.RCOM2180 pisze: ↑02 lis 2019, 20:20Jeśli fabryczna folia (która zazwyczaj jest szajsem strasznym - gumowata, cienka, czasem brudna i klejąca się) nie ma żadnych nalepek to można ją bez żalu usunąć, sprawdzić (także stan płyty!), a później pójść po prośbie do Empiku czy innego MM. Powinni mieć na stanie foliarkę (czy raczej zgrzewarkę - nie widziałem jeszcze analoga w fajnej , trzeszczącej folii jak CD, ale mało widziałem).
No i klops...
- RCOM2180
- Gramofon: działa
Mnie się jeszcze nie zdarzyła podmiana kolorów (w sensie, że napisane jest jedno, a w środku drugie - nie liczę przypadków, gdy zamawiałem wersję czarną a przyszedł kolor lub na odwrót, bo takich kilka miałem, ale płyty były bardzo dobrze oznaczone np. wersje kolorowe miały wybity numer egzemplarza, a wersje czarne miały OBI), natomiast miałem sporo porysowanych bubli i to mnie bardziej martwi. Kupisz płytę, potrzymasz 5 lat, potem zdecydujesz się otworzyć, a tu niespodzianka. Inny kolor można jeszcze przeboleć.
- Therion
Bywa gorzej - po rozpakowaniu nowej płyty zobaczyłem albo rysę, albo coś zatopione w winylu, albo to, że jest koszmarnie krzywa itp.