Naszło mnie ponad miesiąc temu by spróbować posłuchać muzyki z gramofonu. Chodzi ta myśl za mną ale nie mogę się zdecydować na zakup. Budżet niestety skromny ale widzę, że polecane są sprzęty w kwocie 300 lub 400 zł. Posiadam amplituner Sony STR K670 P i do tego bym chciał dobrać sprzęt w wymienionej kwocie.
Moja pasja muzyczna zaczęła i zakończyła się na końcu lat 90-tych. Od tamtej pory nie szukałem nic nowego w muzyce. Głównie lubię metal lat 90 (death/bleck/doom/gothic) Mam swoje ulubione zespoły z tamtych lat a i lubię sięgnąć do lat 80/70. Nie szufladkuję się w danej muzyce lubię wracać do zespołów, które doprowadziły mnie do słuchania metalu. Lubię Queen, Roxett, Bryan Adams, Michael Jackson, Guns n' Rose, ze starszych uwielbiam Nine Simon i starego polskiego rocka. Rozbieżność w gatunkach jest spora, ale chciałbym zebrać kolekcję płyt, które rozbudziły pasję do muzyki.
Fajnie mieć aplikację w telefonie czy to Spotyfy czy Tidal, ale potrzebuję czegoś co będzie miało klimat, kiedy wieczorem usiądę i będę mógł odtworzyć to co kochałem w latach 90-tych.
Zacząłem czytać o gramofonach na forum i wiele rzeczy jest dla mnie nie zrozumiałych bo grom wiedzy jaką przekazujecie musi u mnie dojrzeć, muszę wszystko powoli przyswajać. Wiem, że potrzebuję na to czasu bo podobnie wciągnęła mnie akwarystyka, a szczególnie biotop Malawi gdzie też sporo czasu przyswajałem nazewnictwo ryb, sprzętu itp rzeczy aby rybom żyło się jak najlepiej, a taki gramofon też ma duszę.
Potrzebuję sprzętu, na początek czy to mnie wciągnie jak akwarystyka, tam krok po kroku szedłem w las, aż zaszedłem do puszczy

Jeszcze raz witam wszystkich.
Pozdrawiam
Karol