Płyta z discogs zaginęła
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Płyta z discogs zaginęła
Zakupiona na discogs płyta nie dotarła. W momencie zakupu jedyną możliwą wysyłką u sprzedawcy był standard z DHL (teraz już zmienił). Jak się okazało bez trackingu i bez ubezpieczenia. Sprzedawca twierdzi, że wysłał, ale dowodu na moje imię i nazwisko nie ma, bo to taka kompletnie nierejestrowana paczka. Zadzwoniłem na infolinię DHL PL, tam dowiedziałem się, że oni takich paczek nie dostarczają. "Na pałę" zadzwoniłem na infolinię Poczty Polskiej i okazało się, że oni dostarczają te paczki. Pani mówi, że oni nie są w stanie stwierdzić czy taka przesyłka trafiła do PL czy nie trafiła, bo ona ABSOLUTNIE W ŻADEN SPOSÓB NIE JEST REJESTROWANA, i że to rejestrowanie czy trafiła do PL to można uzyskać jedynie po stronie DE. Sprzedawca już wcześniej pytał po stronie DE, ale tam też żadnych informacji nie uzyskał. Kamień w wodę. Jedyne co ma to dowód zapłaty za paczkę, z datą wysyłki, ale że obecnie jest ponoć na wakacjach to dowód ten może dać mi dopiero w niedzielę. Sprzedawca to nie ogromny sklep, tylko mały "przywaciarz" z 34 komentami, ale z ratingiem 100%.
Do sedna: chciałem Was zapytać czy miał ktoś z Was podobną przygodę i może się podzielić doświadczeniami: gdzie pytać, o co pytać czy on może takie informacje w DE uzyskać itp. Generalnie czy wali w kulki czy to rzeczywiście jakiś międzynarodowy dramat.
Powoli ręce mi opadają. Niby 150 PLN, ale to w końcu 150 PLN...
P.S. Swoją drogą to jest jakieś kompletne szaleństwo, że paczka taka trafiająca do PL, nie jest w żaden sposób, nawet wewnętrzne, rejestrowana.
Do sedna: chciałem Was zapytać czy miał ktoś z Was podobną przygodę i może się podzielić doświadczeniami: gdzie pytać, o co pytać czy on może takie informacje w DE uzyskać itp. Generalnie czy wali w kulki czy to rzeczywiście jakiś międzynarodowy dramat.
Powoli ręce mi opadają. Niby 150 PLN, ale to w końcu 150 PLN...
P.S. Swoją drogą to jest jakieś kompletne szaleństwo, że paczka taka trafiająca do PL, nie jest w żaden sposób, nawet wewnętrzne, rejestrowana.
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- zelazny
Re: Płyta z discogs zaginęła
Nie miałem takiej przygody. Zawsze przed kupnem piszę do sprzedawcy i konkretnie się dowiaduję jakie mam opcje wysyłki.
Zawsze proszę o przesyłkę z nr śledzenia, nawet jak jest drożej.
Zawsze proszę o przesyłkę z nr śledzenia, nawet jak jest drożej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płaciłeś PayPalem? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- tuczi77
Jestem nowicjuszem. To był mój czwarty zakup i nawet nie zwróciłem uwagi na taką rzecz :/
Tak, oczywiście.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
To możesz chyba reklamację złożyć. Mi raz też nie przyszła paczka i sprzedawca zwrócił mi kasę.
A po kolejnym miesiącu ja mu zwróciłem bo doszła
A po kolejnym miesiącu ja mu zwróciłem bo doszła

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- zelazny
Ja się w ogóle zastanawiam, czy da się coś wysłać DHL bez nr śledzenia. Może mimo tych 100% pozytywnych feedbacków, koleś kręci. Nie napisałeś chyba ile już czasu czekasz.
- tuczi77
W DE da się. Zdjęcie poniżej.
1,5 miesiąca. Koleś też zaczął się już martwić, bo pisał, że zawsze max do 2 tygodni dochodziło.
-
Z tego co mi wiadomo to gość (nadawca) po 30 dniach może złożyć reklamację (miałem kiedyś taki przypadek). Ponadto tak jak koledzy sugerują możesz reklamować przez PayPal.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Jeśli przesyłka była nierejestrowana, to nadawca nie może reklamować przesyłki. To tak jak by wysłać normalny list i mieć pretensje do poczty, że zaginął.
A paragon który posiada równie dobrze może dotyczyć innej przesyłki...
A paragon który posiada równie dobrze może dotyczyć innej przesyłki...
- Cracker
Ja bym się zbytnio nie przejmował. Nie Twój problem, problem sprzedającego.
Zgłoś do Paypala że nie otrzymałeś przesyłki, otworzą sprawę i albo sprzedawca odda Ci kasę albo Paypal.
W drugim przypadku potrwa to do miesiąca.
Zgłoś do Paypala że nie otrzymałeś przesyłki, otworzą sprawę i albo sprzedawca odda Ci kasę albo Paypal.
W drugim przypadku potrwa to do miesiąca.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- tuczi77
Ochrona jest do marca, więc mam kupę czasu, ale dziękuję za słowa otuchy 

- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Ja miałem podobną sytuację. Napisałem do gościa, że paczka nie doszła. A tu się nagle okazało, że sprzedający ma akurat drugą taką samą
Druga już doszła.
Innym razem kupiłem płytę z wysyłką bez trackingu I zginęła. Nigdy nie doszła. Od tej pory tylko ze śledzeniem. Ale dupy dałem, bo nie zgłosiłem reklamacji poprzez paypal... za niewiedzę się płaci

Innym razem kupiłem płytę z wysyłką bez trackingu I zginęła. Nigdy nie doszła. Od tej pory tylko ze śledzeniem. Ale dupy dałem, bo nie zgłosiłem reklamacji poprzez paypal... za niewiedzę się płaci

- tuczi77
PayPal hajs oddał, a pan sprzedawca przez WhatsApp zarzucił mi kradzież i że karma mnie dosięgnie