Wyłapałem że pomysłodawca projektu to

Jako że na stolarce się znam bo kilka lat pomagałem bratu z meblami na wymiar i rozrysowywać formatki potrafię, podczas analizy rysunków technicznych podanych w projekcie i opisów wyszło mi że są przekłamania o jakieś 5 litrów objętości. Zacytuje projektanta zdania: " Po odjęciu mat bitumicznych oraz kratownicy było z tego co pamiętam około 41-42 litrów. Nie widzę problemu w przesunięciu przegrody o kilka centymetrów jeśli chcemy uzyskać inna objętość. " niestety ale obliczenia bez kratownic i mat pokazują że ta objętość jest 46,9 litrów.
bo wymiary zewnętrzne projektu to 240 x 960 x 360 gdzie ścianki są grube na 24 mm a przestrzeń wewnętrzna zamknięta z ukośną półką ma 192x784,3x312 co daje te nieszczęsne 46,9 litra.
wymiar 784,3 mm to wysokość kratownicy do półki ukośnej która zmniejsza objętość kolumny i przy podawaniu wymiarów tej kratownicy która docelowo miała być wpuszczana w frezowane boki też minął się z prawda bo w opisie podał że głębokość frezów miała być 10 mm a według rysunków wychodzi 12 mm

Teraz pytanko do znawców czy podnieść położenie ukośnej półki aby zmniejszyć litraż do tych 41 litrów w stanie surowym zamkniętym czy zostawić te 46,9 L bo docelowo strojenie kolumn jest na 40 litrów

Dodam zdjęcie z projektu kogoś co też je robił sam ,co by było wiadomo z czym problem jest.