Słuchawki do 1000 zł, nowe, zakupy w PL, najbardziej skłaniam się ku otwartych nausznych. Sprzęt to nowo zakupiony Onkyo A-7 z Projectem Debutem III Słucham muzyki klasycznej i rocka/metalu w proporcjach 1:1. Póki co posiadam CALe a odsłuchiwałem Senki HD 555 i AKG k701 (te drugie bardziej mi się podobały brzmieniowo, ale nie były niestety testowane na decelowym sprzęcie - Onkyo dojdzie pewnie pod koniec tygodnia). Myślicie, że k701 będę miały prawo się zgrać? A k601? Muszę postanowić co sprowadzić do domu na testowe odsłuchy. Proszę o pomoc
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Posiadam CAL! i Beyerdynamic DT 990 2005 600 Ohm, miałem też dłużej styczność modelem 880 Pro, Grado Sr60 i Sr80, Alessandro MS1.
Moim zdaniem ciekawą opcją mogą być Brainwavz HM5, bardzo zrównoważone tonalnie słuchawki, niemęczące i łatwe do wysterowania. Scena jak na zamknięte słuchawki jest bardzo duża, na pewno większa od CAL i tych modeli Grado, które wymieniłem. Nazywane są przez recenzentów zamkniętymi HD600, niestety tych drugich nie słuchałem więc nie mogę potwierdzić.
Z tańszych słuchawek polecam Superlux HD 681 i 668B (sprawdź recenzje na forum mp3store), dźwiękowo przewyższają CAL znacznie (zakres wysokich tonów, szybki i przejrzysty, ale nie anemiczny bas, przestrzeń) a są taniuśkie. Mimo plastikowego wykonania są wygodne (681 bardziej) i wygląda na to że posłużą długo. Oba modele są z budowy klonami AKG K240, mają jednak przetwornik 50mm, przez co bez problemu odtwarzają całe pasmo. Szczegółowość obu modeli jest na poziomie słuchawek za 500-1000 zł.
668B mają szerszą scenę, łagodniejsze wysokie i bardziej oddalony dźwięk, 681 sa bardziej efektowne, instrumenty są większe, lepiej wychwytują detale. Talerze i gitary mają więcej energii, mocniej zaznaczone są sybilanty. Po zmniejszeniu wysokich na EQ (7kHz) oba modele grają bardzo podobnie. 681 lepiej grają z telefonami, odtwarzaczami, do stacjonarnego sprzętu wolę 668B, chociaż czasami to zależy od konkretnej muzyki.