Preamp - Yamaha C-65 gra jedna kolumna
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
Preamp - Yamaha C-65 gra jedna kolumna
Nie działa mi poprawnie stereo. Albo bardziej optymistycznie - działa prawa tylko kolumna. Jak przełączę na mono graja obie. Poprzednio jak przełączyłem na CD to się ,,naprawiło'' - dziś nic z tego.
Po ok. 20 minutach odsłuchu usłyszałem pykniecie i zrobiło się trochę głośniej po czym przełączyłem na stereo i znów gra dobrze. I o co tu chodzi?
Po ok. 20 minutach odsłuchu usłyszałem pykniecie i zrobiło się trochę głośniej po czym przełączyłem na stereo i znów gra dobrze. I o co tu chodzi?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Problem - Yamaha C-65 gra jedna kolumna
Czy tak się dzieje dla każdego wejścia liniowego? Obracanie gałką od balansu nic nie zmienia?
Możliwe że jakiś potencjometr wymaga po prostu przeczyszczenia.
Możliwe że jakiś potencjometr wymaga po prostu przeczyszczenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Problem - Yamaha C-65 gra jedna kolumna
Nic a nic.Wojtek pisze:Obracanie gałką od balansu nic nie zmienia?
Nie sprawdzałem jeszcze każdego. Problem sam się rozwiązuje po kilkunastu - kilkudziesięciu minutach jak na razie, ale nie wróży to raczej niczego dobrego na przyszłość. Za pierwszym razem przełączyłem na tape i było źle. Naprawiło się jak przełączyłem na CD - to może być czysty przypadek.Wojtek pisze:Czy tak się dzieje dla każdego wejścia liniowego?
Niestety lecę do kraju pojutrze i dopiero po powrocie będę miał czas by posprawdzać co i jak. Na razie gra i ciesze się chwila. Może do tego czasu ktoś jeszcze coś napisze w temacie i coś się rozjaśni.
-
Sprawdzałeś wszystkie połączenia, czyli "czincze" i głosnikowe?(słabe ogniwa)
czyli jak gra ( a raczej nie gra) i jak poruszasz tymi "słabymi ogniwami" ( wiadomo po cichu) to bez różnicy?
A jak podkręcasz "głośnośc na maxa" to się poprawia? czy bez zmiany?
czyli jak gra ( a raczej nie gra) i jak poruszasz tymi "słabymi ogniwami" ( wiadomo po cichu) to bez różnicy?
A jak podkręcasz "głośnośc na maxa" to się poprawia? czy bez zmiany?
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Z tego co piszesz to najprawdopodobniej zimny lut gdzies na wejsciu, badz w przedwzmacniaczu. W momencie przepiecia wtykow sygnal dostaje "kopa" i wszystko wraca do normy. A o tym ze na wejsciu swiadczy poprawna praca w trybie mono /czyli koncowka mocy jest ok/
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak też przypuszczam, ale trzeba się upewnić.Robert007Lenert pisze:Z tego co piszesz to najprawdopodobniej zimny lut gdzies na wejsciu, badz w przedwzmacniaczu. W momencie przepiecia wtykow sygnal dostaje "kopa" i wszystko wraca do normy.
To znaczy... ta Yamaha to przedwzmacniaczRobert007Lenert pisze:A o tym ze na wejsciu swiadczy poprawna praca w trybie mono /czyli koncowka mocy jest ok/

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Zintegrowany wzmacniacz sklada sie z przedwzmacniacza i koncowki mocy /tak jak np ta Yamaha/. To chyba oczywiste.
-
Ale to nie jest zintegrowany wzmacniacz. To jest przedwzmacniacz.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
No to ladnego byka walnalemsamuraj pisze:Ale to nie jest zintegrowany wzmacniacz. To jest przedwzmacniacz.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Daj znać samuraj jak wrócisz i będziesz mógł posprawdzać sprzęt 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Bo nie jest napisane (też "niedoczytałem") ,że to przedwzmacniacz! ,a powinno- najlepiej w tytuleRobert007Lenert pisze:to to ladnego byka walnalemTak to jest nie czytac dokladnie tematu. Bylem pewien ze chodzI o wzmacniacz Yamahy. Co nie zmienia mojej teorii o zimnym lucie.

Ostatnio zmieniony 07 lip 2012, 12:39 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Culpa? nie culpa!
Ostatnio zmieniony 11 lip 2012, 17:30 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie będę zmieniał treści, bo to przecież nie wina samuraja, że Robert i eenneell z automatu założyli, że chodzi o wzmacniacz zintegrowany.
Wystarczyłoby wpisać nazwę urządzenia w wyszukiwarkę (nawet tą forumową), żeby wiedzieć z czym się ma do czynienia.
Nieporozumienie się wyjaśniło i na tym koniec. Bez przesady. Wróćmy już do rozwiązania problemu.
Wystarczyłoby wpisać nazwę urządzenia w wyszukiwarkę (nawet tą forumową), żeby wiedzieć z czym się ma do czynienia.
Nieporozumienie się wyjaśniło i na tym koniec. Bez przesady. Wróćmy już do rozwiązania problemu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Preamp - Yamaha C-65 gra jedna kolumna
Wczoraj podłączyłem Yamahę "do góry kolami" bez obudowy i gra jak ta lala! Nie znam się na elektronice ale płytka z lutami nie wzbudza mojego zaufania, wygląda raczej podejrzanie. Nie wiem czy te zdjęcia coś pomogą... Niestety nie znam nikogo w Londynie komu nie bal bym się oddać dzieciny na stół a chyba tak było by najlepiej. Chyba ze wstawić z powrotem jeśli gra od dwóch dni - może będzie ok?