GS 424 Adam / wkładka

Źródła dźwięku
MaxP

Re: GS 424 Adam / wkładka

Post autor: MaxP »

Wojtek pisze: Pół milimetra może nie, przy takiej igle, ale 1mm już tak.
Lepiej jednak oprzeć się na jakimś pomiarze niż "wydaje się".
Na umieszczonym zdjęciu jednak widać konkretniejszą różnicę niż 1mm :morda:
Zdjęcie robione komórką z małej odległości trochę fałszuje, ale przyniosłem z piwnicy suwmiarkę :) Na razie nic nie robię - myślę, co zrobić :D
MaxP

BRob pisze: Też jedna podkładka mi się rozlazła, teraz mam trzy headshelle i dwie podkładki. :)
MaxP, gdybyś coś wykombinował w zastępstwie to się pochwal.
Czyli gumy wędrują miedzy koszykami? Nie boisz się, że pękną?
MaxP

Nie wierzę...
1390,-PLN
Musieli się pomylić, chyba miało być €...
http://allegro.pl/unitra-fonica-gramofo ... 45799.html
Najbardziej podniecila mnie "Wkładka typu MF104 skalibrowana."
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Taka prawda MaxP. Adamy gówniane, ale chodliwe w PL ;)
Polecam to wykorzystać, ew. schować gdzieś i zakonserwować, na zasadzie "alternatywnej inwestycji" :morda:
MaxP pisze: Nie nie, nie trafi, ma taką estetykę, że od biedy może robić za przedmiot Art Deco, a ja uwielbiam ten styl. Może więc nawet stać sobie niepodłączony i niemy.
OK, ale wiesz że to nie jest jedyny gramofon w tego typu "estetyce"? :)
MaxP pisze: Gdybym go sprzedał, to na pewno nie kupiłbym nic nowego, a gramofon w domu przecież musi być
Szczerze nie rozumiem, ale może to dlatego, że kieruje Tobą za bardzo nostalgia, zamiast rozsądku.

To ten, kiedy wymieniasz Marantza na Radmora, a JBL na Altusy?
:morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

MaxP pisze:
Rzeczywiście, pin (czyli bolec, jak rozumiem) jest krótszy od oryginalnego, czego na początku nie zauważyłem, ale jak zamienić go na dłuższy? Najpierw musiałbym przecież wyciagnąc ten, co jest, znaleźć nowy dłuższy i go zaaplikowć - kurde, nawet jak wbijam gwoździe, to mi się gną, a Ty chcesz, żebym się bawił w mechanikę precyzyjną
Chyba, że źle Cię zrozumiałem?
Faktycznie, tragedia... potrzebne są kombinerki z celownikiem laserowym i żyroskopem. Wyjąć mały pręcik z koszyka A, wyjąć z koszyka B i zamienić miejscami. Ale nic na siłę, powodzenia ;)
MaxP pisze: A przy okazji: czy kabelki łączące wkładkę z koszykiem podpina się paluchami, czy są jakieś specjalistyczne szczypczyki, czy cholera wie co...

Oczyma wyobraźni widzę filigranowe imadełko wyłożone aksamitem, w którym delikatnie zamocowana jest wkładka i widzę taką filigranową Japoneczkę, ubraną wyłącznie w stringi, która maluteńkimi szczypczykami podpina kabelki na piny...
Chyba pęsetą będzie łatwiej, ale twój sposób też jest akceptowalny.
MaxP

Dante pisze:Wyjąć mały pręcik z koszyka A, wyjąć z koszyka B i zamienić miejscami. Ale nic na siłę, powodzenia ;)
Widzisz, tego sie uchwyciłem, że zechcesz, bym przełożyt bolec z koszyka do koszyka :)
MaxP

Wojtek pisze:Taka prawda MaxP. Adamy gówniane, ale chodliwe w PL ;)
Polecam to wykorzystać, ew. schować gdzieś i zakonserwować, na zasadzie "alternatywnej inwestycji" :morda:
Chyba masz rację :shock: => 1999,-
https://www.olx.pl/oferta/eksportowy-gr ... e28ee449e6
Wojtek pisze:
MaxP pisze: Nie nie, nie trafi, ma taką estetykę, że od biedy może robić za przedmiot Art Deco, a ja uwielbiam ten styl. Może więc nawet stać sobie niepodłączony i niemy.
OK, ale wiesz że to nie jest jedyny gramofon w tego typu "estetyce"? :)
Jedyny, który mam i na który nie musze wydawać kasy :lol:
Wojtek pisze:
MaxP pisze: Gdybym go sprzedał, to na pewno nie kupiłbym nic nowego, a gramofon w domu przecież musi być
Szczerze nie rozumiem, ale może to dlatego, że kieruje Tobą za bardzo nostalgia, zamiast rozsądku.
Nostalgia też, ale raczej skrajny rozsądek (nazywany przez złośliwców skąpstwem).
MaxP pisze: kiedy wymieniasz Marantza na Radmora, a JBL na Altusy?
:morda:
:clap:
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

MaxP pisze: Chyba masz rację :shock: => 1999,-
Nie mieszajcie proszę pobożnych życzeń z zawartymi transakcjami.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wiemy wiemy... ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wittekk
Gramofon: SONY PS-LX410

Post autor: wittekk »

Odkopię temat....zrobiłem skok w przód jeśli chodzi o Amplituner - zamiast Radmora 5412 mam teraz NAD 160, natomiast zrobiłem też krok wstecz trochę, zamiast SONY LX-410 z igłą od Astatica gra u mnie teraz ADAM z MF 104, prawie nową. Gra trochę gorzej oczywiście ale za to jak wygląda....Kupiłem go niedrogo więc chcę zainwestować we wkładkę do niego - w MF 104 trochę brakuje mi średnicy i wysokich tonów - do tego charakter NAD'a który daje dużo od siebie w kwestii basu powoduje, że dźwięk jest taki trochę przytłumiony...Słucham i jazzu i rocka w tym cięższe klimaty, niewiele słucham elektroniki i muzyki klasycznej. Czytając różne tematy dotyczące wkładek do ADAMA chciałbym czegoś więcej niż AT 95, AT 100 i AT 440 które często są zachwalane nie mogę znaleźć nigdzie, o dziś dostępnych seriach AT w kontekście ADAMA nie znalazłem nic . Chciałbym wkładkę współcześnie dostępną z dostępnymi igłami, która da mi trochę tego czego nie daje MF-104. Upieram się przy tym AT trochę bo ortofony mi nie pasują dizajnem do Adama a Shure M44 na przykład daje w/g opisów bas a nie daje tego co ja potrzebuję. Budżet chciałbym zamknąć na 200-250 zł max ale oczywiście wolałbym cos w cenie zbliżonej do AT-95.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

wittekk pisze:
17 wrz 2019, 20:53
chciałbym czegoś więcej niż AT 95, AT 100 i AT 440 które często są zachwalane nie mogę znaleźć nigdzie,
Czy dobrze mi się wydaje że następcą at440MLa jest VM540ML? Jeśli mam rację, to możesz kupić odpowiednik 440 stki, obecnie produkowany z dostępnymi igłami. Są na allegro: https://allegro.pl/oferta/wkladka-gramo ... 8438530054
wittekk pisze:
Budżet chciałbym zamknąć na 200-250 zł max ale oczywiście wolałbym cos w cenie zbliżonej do AT-95.
Nie da rady. Albo zwiększysz budżet, albo musisz zmniejszyć oczekiwania. Dysponując takim budżetem raczej ogranicz się do at95e. To wcale nie będzie taki zły pomysł chyba, wziąwszy pod uwagę gramofon z jakim przyjdzie pracować wkładce. No chyba że poszukasz używanej at120e, ale to i tak nie zmieścisz się w budżecie....
wittekk

Diazo pisze:
17 wrz 2019, 21:45
wittekk pisze:
chciałbym czegoś więcej niż AT 95, AT 100 i AT 440 które często są zachwalane nie mogę znaleźć nigdzie,
Czy dobrze mi się wydaje że następcą at440MLa jest VM540ML? Jeśli mam rację, to możesz kupić odpowiednik 440 stki, obecnie produkowany z dostępnymi igłami. Są na allegro: https://allegro.pl/oferta/wkladka-gramo ... vm540ml-84 :dance: 38530054
Budżet mogę naciągnąć no ale nie aż tak....:)
wojtekf

Post autor: wojtekf »

wittekk pisze:
Chciałbym wkładkę współcześnie dostępną z dostępnymi igłami, która da mi trochę tego czego nie daje MF-104. Upieram się przy tym AT trochę bo ortofony mi nie pasują dizajnem do Adama
https://eu.audio-technica.com/cartridges/moving-magnet
Tu masz bieżącą linię wkładek AT.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
wittekk

wojtekf pisze:
18 wrz 2019, 10:14
wittekk pisze:
Chciałbym wkładkę współcześnie dostępną z dostępnymi igłami, która da mi trochę tego czego nie daje MF-104. Upieram się przy tym AT trochę bo ortofony mi nie pasują dizajnem do Adama
https://eu.audio-technica.com/cartridges/moving-magnet
Tu masz bieżącą linię wkładek AT.
Znaleźć jakie są to ja umiem, bardziej szukam porady co z tego wybrać by spełniło moje wymogi w jakimś stopniu i bym nie zbankrutował przy okazji. Suche parametry nic do mnie niestety nie mówią, tzn rozumiem je ale nie umiem przełożyć na to jak to będzie brzmiało.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

W tym budżecie chyba nie znajdziesz nawet używanej at120 e a tym bardziej at440 MLa.
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie pozostanie przy at95e. Trzeba mieć na uwadze, że przy zakupie używanej wkładki warto nabyć nową igłę, co znacznie podnosi początkowe koszty.... No chyba że trafi się coś od forumowicza na giełdzie forumowej, to można zaufać że przebieg igły jest jaki jest, co pozwoli odwlec zakup igły.
ODPOWIEDZ