Wkładka do rocka.
-
Wkładka do rocka.
Hej,
Mam gramofon Rega RP3 z nowszym ramieniem z P3 (RB330) i nadal podstawową wkładkę Rega Carbon i przymierzam się do wymiany na coś innego.
To moja pierwsza wkładka i nie mam w ogóle porównania i myślałem wypróbować jakiegoś podstawowego AT95 (w celu osłuchania) - może z nowej serii z racji wymiennych szlifów igieł ale ... zacząłem drążyć i chyba to nie będzie to czego szukam i wydaje się, że nie ma sensu wydawać pieniądze.
Więc czego szukam ? Względem tego Carbona znacznie spokojniejszej góry, więcej mięsa czyli niskiej średnicy (?). Ze wstępnych poszukiwań wydaje się, że Shure byłby czymś dla mnie, myślałem o tańszym 44G lub droższym M97xE. Przy czym doczytałem, że Shure przestał produkcji i nie wiem na ile się tego obawiać bo jednak zamienniki pewnie inne firmy będą produkować nadal. Do tego bardzo pochlebne opinie czytałem na temat Nagaoka MP-110, która jest w podobnej cenie do M97xE. Porównując MP-110 do M97xE spotkałem dwie sprzeczne opinie na temat wysokich - w jednej było, że Nagaoka jest bardziej 'harsh', w drugiej przeciwnie - jak w końcu to jest ?
Finalnie co lepiej M97xE czy MP-110 (kwota okolo 550zl) do mojego gramofonu i "gustów" ? Czy może iść w tąńszą 44G ? A może cos zupełnie innego do kwoty 700zl ? A może jakieś używki + nowa igła ?
Dzięki,
dB
Mam gramofon Rega RP3 z nowszym ramieniem z P3 (RB330) i nadal podstawową wkładkę Rega Carbon i przymierzam się do wymiany na coś innego.
To moja pierwsza wkładka i nie mam w ogóle porównania i myślałem wypróbować jakiegoś podstawowego AT95 (w celu osłuchania) - może z nowej serii z racji wymiennych szlifów igieł ale ... zacząłem drążyć i chyba to nie będzie to czego szukam i wydaje się, że nie ma sensu wydawać pieniądze.
Więc czego szukam ? Względem tego Carbona znacznie spokojniejszej góry, więcej mięsa czyli niskiej średnicy (?). Ze wstępnych poszukiwań wydaje się, że Shure byłby czymś dla mnie, myślałem o tańszym 44G lub droższym M97xE. Przy czym doczytałem, że Shure przestał produkcji i nie wiem na ile się tego obawiać bo jednak zamienniki pewnie inne firmy będą produkować nadal. Do tego bardzo pochlebne opinie czytałem na temat Nagaoka MP-110, która jest w podobnej cenie do M97xE. Porównując MP-110 do M97xE spotkałem dwie sprzeczne opinie na temat wysokich - w jednej było, że Nagaoka jest bardziej 'harsh', w drugiej przeciwnie - jak w końcu to jest ?
Finalnie co lepiej M97xE czy MP-110 (kwota okolo 550zl) do mojego gramofonu i "gustów" ? Czy może iść w tąńszą 44G ? A może cos zupełnie innego do kwoty 700zl ? A może jakieś używki + nowa igła ?
Dzięki,
dB
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Wkładka do rocka.
Miałem te wkładki co piszesz i bym był za nagałoką. Co do używek to przyjdzie tu admin i ci świat wywróci o 180 stopni
Tylko czekaj 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- blispx
lekkie ramię = wysoka podatność więc w tym wypadku jedynie M97xE. MP110 odpada dla tego ramienia
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też tak myślę.
Gdzieniegdzie można jeszcze dostać nieużywane M44G czy M97xE z zapasów.
M97xE i Nagaokę MP-110 łączy to że jak na swoją cenę mają dość biedne igły eliptyczne

Haha nie tym razem.
Zgadza się.
Ja mam teraz parę używanych i nieużywanych Szczurków na sprzedaż - M44G, M75, M95. Jak coś to pisz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki za odpowiedzi
Oczywiście na temat rezonansu wcześniej nic nie wiedziałem, teraz jestem troche mądrzejszy
Jeśli dobrze patrze na te wykresy to nagaoka spokojnie się mieści w tych zalecanych przedziałach bo: masa ramienia 11g, wkładki 6.5g i statyczna odkształcalność 18cm/dyne (shure ma 25). Kilka miejsc na necie akurat polecało MP-110 dla Regi P3 (a nawet do P1) dlatego ją brałem pod uwagę ale ... w sumie chyba delikatnie szczur mnie bardziej korci (BTW ta nagaoka potrzebuje zmiany igły co 100-200h ?).
Ze sklepowych chyba jednak bede się skłaniał na M97xE bo wydaje się bardziej "przyszłościowa" ze względu na lepsze igły, które można potem dokupić.
Z tego Wojtek co masz na sprzedaż możesz napisać co byś polecił i ile PLNów potrzeba ? (prv) Dzięki.

Oczywiście na temat rezonansu wcześniej nic nie wiedziałem, teraz jestem troche mądrzejszy

Ze sklepowych chyba jednak bede się skłaniał na M97xE bo wydaje się bardziej "przyszłościowa" ze względu na lepsze igły, które można potem dokupić.
Z tego Wojtek co masz na sprzedaż możesz napisać co byś polecił i ile PLNów potrzeba ? (prv) Dzięki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Problem w tym że patrzy się na dynamiczne compliance, nie statyczne, no i trzeba wiedzieć że się inaczej przelicza podatność mierzoną przy 10Hz i 100Hz.
To nie takie proste. Oczywiście bierz co chcesz, ale Nagaoka MP po prostu nie pasuje do ramienia Regi.
A to że ludzie i tak wieszają to zupełnie inna sprawa.
Ale jeśli chcesz udowodnić że pieprzymy głupoty to "be my guest" jak to mówią

Nie.
Mam swój stale aktualizowany wątek giełdowy: viewtopic.php?f=59&t=13432
Skoro czytasz opinie o wkładkach to równie dobrze możesz sobie poczytać o tym co sprzedaję.
Mi trudno wychwalać oferowany towar.
Wkładki Shure zawsze były popularne stąd jest dużo opinii, recenzji czy porównań.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- charliez88
- Gramofon: Luxmany 350 + 300
Wiesz, jak zawiesisz to zagra - z całą pewnością, może nawet lepiej niż to co miałeś, ale na pewno nie na miarę potencjału tej wkładki na ciężkim ramieniu, ani na miarę potencjału tego ramienia z dopasowaną wkładką w tym budżecie.
W sumie w podobnym budżecie można upolować body V15 III i połączyć na początek z tańszym zamiennikiem, eliptykiem - a docelowo można jeszcze sporo podnieść jakość igłą.
Producent podaje ME na poziomie 11g, myślę, że spokojnie można też na tym powiesić Ortofona 2m Blue, który w rocku sprawdza się bardzo przyzwoicie.
Luxmanowe-love: PD 350 | PD 300 | PD 441 | PD 121 | PD 131
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tu jest swoista okazja od sprawdzonego handlarza: https://www.ebay.de/itm/Shure-V-15-Type ... Sw4rVddLcw
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- charliez88
No... i powiedziałbym, że to fajna, rozwojowa opcja...
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Rozważałeś Ortofon 2m Blue? Dobrze sprawdzi się na Twoim ramieniu a i nie będzie problemu z igłami w przyszłości.
Wysokie tony są gładkie a średnica i dół mocne - wg mnie w sam raz do rocka.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakikolwiek Shure, a Ortofon 2M to zupełnie różne bajki 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
sugerowalem sie statycznym bo shure w ogóle nie podawal dynamicznych.
no też tak czytalem, że to raczej jasne wkladki, a takiej wlasnie nie che
zacząłem przeglądać te Twoje ale ...
Wojtek pisze: ↑08 wrz 2019, 12:13Tu jest swoista okazja od sprawdzonego handlarza: https://www.ebay.de/itm/Shure-V-15-Type ... Sw4rVddLcw
skoro tak polecacie to chyba polece po bandzie

- charliez88
Powiedziałbym, ze zakup V15 III w takiej cenie jest i tak relatywnie najbezpieczniejszy.
Jeśli Ci się nie spodoba to bez wiekszych problemów, dość szybko odzyskasz pieniądze i będziesz mógł iść w innym kierunku.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak jest.

Mimo wszystko stoję na stanowisku że oryginalny komplet (wkładka + igła) jest więcej wart niż komplet oparty o zamiennik (za wyjątkiem igieł drogich, sporo lepszych od oryginałów), ale V15 III to V15 III
Zamienniki Pfeifera z moich doświadczeń są całkiem spoko

Mimo wszystko stoję na stanowisku że oryginalny komplet (wkładka + igła) jest więcej wart niż komplet oparty o zamiennik (za wyjątkiem igieł drogich, sporo lepszych od oryginałów), ale V15 III to V15 III

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- charliez88
Zgadza się, tylko jakby tam siedziała oryginalna igła w dobrym stanie, to nie kosztowałoby to 150 Euro