Zasadnicza część pytania, to prosiłbym o polecenie jakiejś niedrogiej wkładki magnetycznej do odtwarzania takich płyt.
Z góry dziękuję za wszystkie posty, które poszerzą moją wiedzę.

JAKICH!?!?!?V126 pisze:Witam, posiadam kilka płyt fajansowych
zasadniczo to niczym szczególnym, oprócz tego, że malutką igiełką będzie rzucało jak łódeczką w czasie sztormu ("normalny rowek" eeee tj. "szeroki rowek" (coarsegroove) jest ze 3 albo 4 razy szerszy od mikrorowka). Poza tym mała igiełka będzie sobie szurała po dnie rowka, gdzie jest najwięcej śmieci (czyli najgorszy dźwięk - i niestety potwierdzają to doświadczenia praktyczne, zależnie jeszcze od płyty - w przypadku zużytych, męczonych na gramofonie akustycznym czy elektrycznym, ale z igłą jednorazową, jakość dźwięku z takiej igły jest fatalna, jeśli płyta była odtwarzana tylko adapterami z igłą wielokrotną to akurat może się okazać, że z igły stereo będzie najlepszy dźwięk).V126 pisze:na 78 obrotów, ale nie posiadam patefonu. Nabyłem teraz gramofon Dual, który posiada możliwość odtwarzania płyt na 78 obrotów, ale odtwarzanie fajansów na 78 obrotów wymaga specjalnej wkładki i igły. Prosiłbym o krótkie scharakteryzowanie problemu czym grozi odtwarzanie takich płyt przy użyciu zwykłej wkładki (pytam z czystej ciekawości).
jeśli chodzi Ci o proste i tanie rozwiązanie all-in-one, to jest np. wkładka Shure M78S - wkładka niestety nie jest prawdziwą wkładką mono, więc mniej się nadaje do słuchania, a bardziej do transferów. O ile mnie pamięć nie myli promień igiełki w tej wkładce to 2,5 mils (czyli najlepiej pasuje do późnych "elektryków" - koniec lat 40, początek 50-tych - do rowka "elektrycznego" pasuje najlepiej igła o promieniu ok. 2,8 mils).V126 pisze:Zasadnicza część pytania, to prosiłbym o polecenie jakiejś niedrogiej wkładki magnetycznej do odtwarzania takich płyt.
ProszęV126 pisze:Z góry dziękuję za wszystkie posty, które poszerzą moją wiedzę.
np. to: http://www.ebay.pl/itm/Nadel-Dual-Shure ... 0369551744V126 pisze:Płyty mam jakieś francuskie, nie mam pojęcia co to jest.![]()
Przyznam, że najbardziej ciekawiłaby mnie kwestia samej igły. Wkładka to DM103 ME
A pisaliśmy tak od początkuV126 pisze:Przyznam szczerze, że najlepszym wyjściem z całej tej sytuacji chyba będzie zakup igły do oryginalnej wkładki Duala.
Dlaczego taki mały nacisk dla igły o szerokim promieniu? Nic dziwnego, że igła ma problem z złapaniem rowka.V126 pisze:Wyłączyć antiscating, czy zwiększyć nacisk? Nacisk wynosi 1,5g, antiscating nastawiony jest też na 1,5 dla igły sferycznej.
Chyba coś źle czytasz jeśli uważasz, że 0.75g to optymalny nacisk dla tej wkładki i igłyV126 pisze:Doczytawszy w karcie wkładki DM 103 M-E zmieniłem nacisk na zalecany 3/4g oraz antiscating na 3/4.