Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Levis pisze:Wiem że w tej serii AX jakoś nie po kolei to szło i AX 530/540 są spoko a AX 550 najsłabszy z serii. Gdzieś tu w temacie chyba wyczytałem. A jak jest z tą 570tka?
To było trochę inaczej. Serią jest x70, a nie 5xx. :) AX-550 jest poprzednikiem AX-570.

Wybierając między AX-570, a starszą A-520, wybrałbym A-520.

Co do Luxmana to czemu L-200 skoro nadal jest dostępny L-230?
Prawda, nie różnią się one wiele, ale ten drugi jest jednak lepszy (najwyższy model z serii).

Z wcześniej wymienionych Onkyo również mogę się zgodzić, że A-8270 wygrywa (A-9511 nawet nie ma przedwzmacniacza gramofonowego ;) ).
Bardziej zaawansowany przedwzmacniacz gramofonowy to już raczej nie jest funkcja wodotryskowa :)

Ja te 4 modele sklasyfikowałbym tak:
Yamaha A-520 > Luxman L-230 > Yamaha AX-570 > Onkyo A-8270
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
radek229

Post autor: radek229 »

Kenwood DA 9010 na pewno pójdzie powyżej 300 i to raczej grubo z pilotem pierwszy właściciel trudno o lepszy. Poniżej 500 to będzie okazja. Za często na allegro się nie pojawia kiedyś miałem chęci kupna tego modelu bo pojawił się z niedalekiej okolicy na allegro. Sprzedał się za 600 coś, a chciał mi za 500 puścić początkowo. W sumie nie żałuje bo potem za 100 sobie trochę do poprawek Technicsa SU 7300K kupiłem.
Levis

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: Levis »

Dzieki

Luxman 200 a nie 230 bo jest dostepny o 1/3 tanszy czyli o stowke. Przynajmniej jesli nikt nie zalicytuje do konca. 198zl wydalo mi sie niezla cena, a jakosciowo chyba nie ma wielkiej roznicy.

No ale z ukladu aukcji wychodzi ze jednak przyatakuje jeden model a 520 na licytacji, bo jest w ladnym stanie a jak nie to inny jest na kup teraz a pozostale sobie odpuszcze. Jeszcze zobacze jak to wyjdzie finalnie.

Ale dzieki wielkie za pomoc.

PS. Tylko widze ze a 520 ma impedancje 8 - 16. Czy jej sie nic nie stanie z 4 ohmowymi kolumnami Cantona Fonum 401?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

radek229 pisze:pierwszy właściciel
Tego to nie wiemy ;)
Levis pisze:PS. Tylko widze ze a 520 ma impedancje 8 - 16. Czy jej sie nic nie stanie z 4 ohmowymi kolumnami Cantona Fonum 401?
Słuszna uwaga, ale już uspokajam. Yamaha A-520 bezproblemowo poradzi sobie z impedancją od 6 ohm w górę.
Przy 4 ohmach też sobie poradzi, ale sam producent stwierdza, że jest lekki stopień ryzyka zbyt dużego obciążenia czy też przegrzania wzmacniacza przy mocnym graniu z taką impedancją głośników. Sprzęt ma zapas mocy, producent mierzył pracę wzmacniacza przy 4 ohmach, ale przypuszczam, że problem leży w kwestii komponentów odprowadzających ciepło z końcówek (kwestie oszczędnościowe?). Dokładnie nie wiadomo.

Nawet w opisie możliwości pracy z dwiema parami kolumn równocześnie jest zagadka, gdyż na tyłach wzmacniacza napis stwierdza, że to tylko dla impedancji 16 ohm (typowe dla wzmacniaczy, które pociągną jedną parę jedynie przy 8 ohmach), ale za to w instrukcji obsługi producent stwierdza, że dla dwóch par "optymalne byłoby zastosowanie dwóch par kolumn o impedancji nie niższej niż 8 ohm" (co jest typowe dla wzmacniaczy, które pociągną jedną parę nawet przy 4 ohmach).

Dziwactwo, prawda? :) Uważam, że warto w tym przypadku wierzyć "papierom", a napisy z tyłu wzmacniacza uznać za bardzo konserwatywne wskazówki.

Jednakże Canton Fonum 401 to kolumny w iście Cantonowym stylu pracujące z impedancją "od 4 do 8 ohm", czyli krótko mówiąc 6 ohmów dla całego zespołu głośników.

Tak więc mimo to jest to nadal kombinacja godna polecenia.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

Yamaha ma przełącznik 4/8ohm.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

eenneell pisze:Yamaha ma przełącznik 4/8ohm.
Która i gdzie?
Wsparcie finansowe forum
eenneell

A choćby AX396!
Fakt! Powinienem napisać "miewa"...
Ponieważ te "Y" które mam/miałem- miały/mają
eenneell pisze:przełącznik 4/8ohm.
przyjąłem, że wszystkie (no prawie) posiadają taki gadzet! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Niestety prawda jest taka, że mało który model Yamahy miał taki patent. Dotyczy to konkretnych serii/modeli.
Z wyżej omawianych przypadków, żaden.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

http://allegro.pl/yamaha-ax-492-i2424995809.html
Też ma - dobry wzmak! nie narzekam :) Mogę z ręką na sercu polecić; dla mnie OK! :)
A i taki miałem:
http://allegro.pl/yamaha-a-420-solidny- ... 12705.html
Ten konkretnie trochę za drogi :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No to można uznać, że jest to cecha charakterystyczna późniejszych wzmacniaczy serii AX-x9x :)
Sensowność przełącznika impedancji w tego typu wzmacniaczach jest krótko mówiąc taka sobie.
eenneell pisze:Ten konkretnie trochę za drogi :mrgreen:
Ale nie o wiele :) To mniejszy brat A-520, którego rozważamy powyżej.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Ma przełącznik, czy nie; to jak W FABRYCE napisali min 4, 6, czy 8ohm to tego MIN. TRZA SIĘ TRZYMAĆ. Albo zmienić kolumny, albo tak dobrać wzmak, żeby było dobrze...
Wojtek pisze:Sensowność przełącznika impedancji w tego typu wzmacniaczach jest krótko mówiąc taka sobie.

Zgadzam się; raz ustawione na min. 4ohm/ A+Bmin 8ohm -wystarcza, a nie 8/A+B16ohm!
Levis

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: Levis »

Zakupilem Yamahe a 520

Dzieki za wszystkie porady.

Pewnie kolo wtorku dojdzie. Jesli nie spale jej glosnikami to zdam relacje jak gra:)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

eenneell pisze:Zgadzam się; raz ustawione na min. 4ohm/ A+Bmin 8ohm -wystarcza, a nie 8/A+B16ohm!
Nie koniecznie, gdyż chodzi tutaj o to, że jeśli mamy kolumny nie wymagające nominalnej impedancji poniżej 8 ohmów to lepiej mieć włączony tryb od 8 ohm w górę, gdyż w tym trybie wzmacniacz pracuje z mniejszym poziomem zniekształceń.
Przełączenie w tryb 4 ohm takiej Yamahy poniekąd "daje zgodę" na potencjalnie większą moc, wraz ze wzrostem zniekształceń (nawet dla kolumn 8 ohm i wyżej).

Taka dygresja :)
Levis pisze:Pewnie kolo wtorku dojdzie. Jesli nie spale jej glosnikami to zdam relacje jak gra:)
Fajnie, czekamy.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

Levis dawaj cynę jak działa bo wczoraj mi się moja Unitra sfajczyła i teraz też muszę coś upolować :( Waham się między jakimś Technisem a Yamahą właśnie. Co możecie polecić?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ