Zauważyłem, ze nie ma takiego tematu a po raz kolejny udało mi się naprawić winyla.
Usterka banalna, na ulubioną płytę spadła mi szczoteczka do czyszczenia płyt. Odsłuch: ok 12 głośnych pyknięć na cichym fragmencie utworu (Prawo Murphiego) . Na zdjęciu to ta biała plama przed igłą.
Przeleciałem uszkodzenie wykałaczką. Wzdłuż rowków i tylko na tym uszkodzonym fragmencie. Ponowny odsłuch : dwa ciche pykniecia. Zapuściłem po kolei każdy typ igły. W sumie, utwór odtworzyłem ok 6 razy.
Teraz słucham 7dmy raz - nie jestem w stanie wskazać momentu uszkodzenia. Uff...
Macie jakieś swoje sposoby naprawy winyli?
Załączniki
Ostatnio zmieniony 23 cze 2019, 22:13 przez Therion, łącznie zmieniany 1 raz.
A co zrobić z dość dużym (odpryskiem) winylu - tak na oko z 2x1 mm?
Mam jedną płytę na której mi zależy w stanie NM i na początku mam odprysk (ubytek), który powoduję że początek utworu tak paręnaścię sekund jest stracone bo w tym miejscu się zapętla.
Coś da się się tym zrobić?
Jak płyta przyszła (via discogs) to była ok (pomijając kurz), niestety myłem w jednym ze sklepów gdzie mają myjkę ultradźwiękową i z tą płytą były problemy, myjka nie obracała tak jak powinna i płyta stała w miejscu, sprzedawca majstrował z myjką i płytą (dociskał ją w szczelinie myjki) i chyba coś nie poszło...
W domu zorientowałem się że mam ten odprysk... reklamować raczej nie będę bo to by chyba było kopanie się z koniem...
Jak będę w domu do postaram się cyknąć fotkę.
Robione komórką... g..o widać. Jest zaraz za rozbiegówką.
Postaram się to opisać. Z kształtu taka łezka 2 na 1 mm. Trudno powiedzieć czy to wgłębienie bo to wygląda jakby od połowy się łuszczyło... coś tak jak odprysk na lakierze
Czy winyl schodzi warstwami?
Bardzo możliwe, że wcześniej był tam jakiś pęcherz powietrza. Myjki ultradźwiękowe są fajne, ale nie do płyt z takimi wadami, gdyż właśnie powodują pęknięcia pęcherzy, które są blisko powierzchni płyty.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
A w jakiej myjce to było myte jeśli można wiedzieć? Płyta jest prosta czy krzywa?
Raczej uszkodzenie mechaniczne, na 2,5k LP jeszcze mi się nie zdarzyło takie coś przy myciu sonicznym i to dość agresywnym 15min 1RPM i ~50W/litr (~300W/6L), trzeba uważać na temperatury podczas kawitacji, np w takim Degritter pompa wymienia schładzając wodę podczas procesu dla 1-2L pojemności tanka i ~300W to KONIECZNOŚĆ to samo w myjkach od KL które są wg mojej opinii konstrukcyjnie niepewne , musiałbym mieć i przetestować pod kątem wlotu płyty i prowadnic, pofalowane płyty mogą się tam ocierać o wlot
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Vinyl cleaner pro : https://www.audiodesksysteme.de/de/
Płyta prosta, ale bardzo cienka. Przy suszeniu maszyna nie była w stanie obracać płyty. Obsługa 2 razy puszczała program, za każdym razem przy suszeniu gdy przestawało kręcić obsługujący w sklepie majstrował przy płycie dociskając ją we wgłębieniu maszyny.
Ten odprysk jest symetryczny po obu stronach płyty. Na jednej stronie jest ciut mniejszy.
tak jak mówiłem mechanicznie Ci uszkodzili, ta myjka nie ma nic wspólnego z ultradzwiękami no chyba że mi ktoś wyjaśni jak zasilają przetworniki tym zasilaczem 24V 2A DC czyli ~50W to może uwierzę
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
I tutaj rodzi się pytanie do osób, które miały do czynienia z tym sprzętem. Czy to nadaje się do takiego zastosowania jak pisałem? Obawiam się mianowicie, że aby cokolwiek zobaczyć, trzeba bardzo blisko przysunąć soczewkę do płyty. A wtedy może braknąć miejsca na wykałaczkę i swobodę ruchu. Dobrze myślę, czy moje obawy są bezpodstawne? Nada się czy nie?