Jak większość pytających się jaki gramofon kupić, jestem zielony w tym temacie. Wcześniej był już jeden wątek z podobnym zapytaniem, jednak tutaj na forum nie ma takiego "gnębienia noobów" i ciągłego odsyłania na google więc postanowiłem przed kupnem dopytać się ekspertów

Przeznaczyłem na zakup 1000zł, lecz w miarę potrzeby mogę dołożyć spokojnie koło 200. W cenie chciałbym zmieścić gramofon+wkładkę.
Na gramofonie lecieć będą głównie płyty z gatunków reggae, funk i rap, jednak lubię też jazz i muzykę poważną więc chciałbym żeby brzmiały dość przyzwoicie.
Szukając gramofonu kierowałem się słowem kluczowym 'Technics' i docelowo wybrałem model SL-2000. Spotkałem jednak opinię że używany jest dość przeorany, ponieważ jest to gramofon dj-ski? Na allegro są aktualnie 2 w stanie "kolekcjonerskim" za 1000zł i jeden używany za 800zł.
Ostatecznie nie musi być technics, byle zmieścił się w budżecie (najlepiej poniżej granicy), był dobry w stosunku jakość/cena i porządny do słuchania ww gatunków.
Z góry baaardzo dziękuję

PS.: Wymyśliłem żeby na razie, jako że mam b.dobre słuchawki, do gramofonu dołączyć wzmacniacz słuchawkowy a za 3-4 miesiące uzbierać na głośniki i resztę? Sprawdzi się?