[Gramofon] Plinta DIY Sony TTS 4000 + ??? Zróbmy to razem !!!
- Regsoft
Re: [Gramofon] Plinta DIY Sony TTS 4000 + ??? Zróbmy to razem !!!
Normalna cena to około 1000/1500/2000 USD za PUA-1500L/1600L/9 ...
W Japonii dostępne od ręki
W Japonii dostępne od ręki
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Tak mnie trochę podkręciliście, że nawet siadłem na chwilę i zrobiłem to co poniżej.
Sam nie wiem jak na to czas znalazłem
To taka wizualizacja tego co mi chodziło po głowie. Bardzo luźna wizja, która uwzględnia co niektóre chciejstwa z tego wątku:) Dół z blachy metalowej 12 mm, góra 40 mm z trzech gatunków drewna.
Oczywiście bez detali. Można by wykonać każdy otwór pod ramię podłużny, żeby zwiększyć możliwości ustawień każdego z ramion. Pozostają kwestie mocowania materiałów, raczej proste do wykonania, kwestie nóg i ich umieszczania w plincie. Kwestie doboru materiałów, grubości, wykonawstwa CNC samych elementów. Widzę problem w wykonaniu pokrywy, bo taki gramofon miałby jednak gabaryt. Można by zmienć rozstaw nóg z 3 x 120 stopni na jakiś asymetryczny.
Z praktyki wiem, że dobrego wykonawcy trzeba poszukać i wszystko sprowadza się do ceny, czyli worka srebrników o których wspominał Pawelec.
Może sam sobie kiedyś taki zrobię?
Co o tym sądzicie?
Sam nie wiem jak na to czas znalazłem
To taka wizualizacja tego co mi chodziło po głowie. Bardzo luźna wizja, która uwzględnia co niektóre chciejstwa z tego wątku:) Dół z blachy metalowej 12 mm, góra 40 mm z trzech gatunków drewna.
Oczywiście bez detali. Można by wykonać każdy otwór pod ramię podłużny, żeby zwiększyć możliwości ustawień każdego z ramion. Pozostają kwestie mocowania materiałów, raczej proste do wykonania, kwestie nóg i ich umieszczania w plincie. Kwestie doboru materiałów, grubości, wykonawstwa CNC samych elementów. Widzę problem w wykonaniu pokrywy, bo taki gramofon miałby jednak gabaryt. Można by zmienć rozstaw nóg z 3 x 120 stopni na jakiś asymetryczny.
Z praktyki wiem, że dobrego wykonawcy trzeba poszukać i wszystko sprowadza się do ceny, czyli worka srebrników o których wspominał Pawelec.
Może sam sobie kiedyś taki zrobię?
Co o tym sądzicie?
- Biogon
- Gramofon: składak
- Pawelec
Super, chylę czoło tym bardziej jeżeli trwało to tylko chwilę . Bardzo ciekawe połączenie drewna i stali. Koniecznie musi to być stop niemagnetyczny. To tak na początek bo problem zaczyna się dalej. Możliwość zamontowania różnej długości ramion. MS jak i pochodne rozwiązują to stosując różnej długości zamienne "łapy" które działają jak mimośród, dzięki czemu można płynnie zmieniać odległość pivot - szpindel. Jakość i sposób mocowania i wykonanie samej łapy jest bardzo ważne gdyż jest to element jakby wysięgnika, który jest podatny na szkodliwe wbracje. Dlaczego więc oryginalne łapy MS są takie drogie? Nie, nie tylko dlatego, że mają znaczek Micro Seiki. Misse ma tu doświadczeni. On lubi pajęczaki . W Twoim rozwiązaniu połączenie dwóch różnych materiałów działa wstępnie jak tłumik drgań w pewnym zakresie ale co dalej. Jak skutecznie rozwiązać mocowanie łapy podstawy ramienia pamiętając o łatwej i precyzyjnej regulacji W dalszej kolejności musimy pomyśleć jak posadowić całe urządzenie? Jakie stopy? Gdzie podparte? Jakia regulacja poziomowania podstawy? To tak na początek .
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- mrcnoos
Takie coś przygotowałem, deczko uzupełniłem. Pojawiło się kilka szczegółów dotyczących mocowania ramienia. Taka oto jest moja propozycja. Nie będę się rozpisywał bo to jest proste jak budowa cepa i widać wszystko na wizkach.
Pawelec, kwestie materiałów niemagnetycznych to zapewne temat rzeka. Aluminium? Miękkie, raczej odpada. Coś mi nos podpowiada, że chyba nierdzewka, ale nawet nie chcę myśleć o potencjalnych kosztach
Odnośnie nóg. Ta kwestia wydaje mi się najprostsza. Kwestia ustalenia miejsca ich montażu. Wydaje mi się, że najlepiej bliżej środka, a nie pod ramionami.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wydaje mi się, że ktoś na forum prezentował jak dotoczył nowe nogi z metalu z wbudowaną sprężyną w środku. Szukałem, ale nie znalazłem. Jak ktoś kojarzy to poproszę o link i wtedy może takie właśnie nogi dorzucić...
Tak puszczając wodze fantazji to taka plinta mogłaby być bardzo uniwersalna, do silników Sony, JVC, Denonów i innych...
Chętnie się zapoznam z komentarzami tymi negatywnymi i konstruktywnymi również
Pawelec, kwestie materiałów niemagnetycznych to zapewne temat rzeka. Aluminium? Miękkie, raczej odpada. Coś mi nos podpowiada, że chyba nierdzewka, ale nawet nie chcę myśleć o potencjalnych kosztach
Odnośnie nóg. Ta kwestia wydaje mi się najprostsza. Kwestia ustalenia miejsca ich montażu. Wydaje mi się, że najlepiej bliżej środka, a nie pod ramionami.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wydaje mi się, że ktoś na forum prezentował jak dotoczył nowe nogi z metalu z wbudowaną sprężyną w środku. Szukałem, ale nie znalazłem. Jak ktoś kojarzy to poproszę o link i wtedy może takie właśnie nogi dorzucić...
Tak puszczając wodze fantazji to taka plinta mogłaby być bardzo uniwersalna, do silników Sony, JVC, Denonów i innych...
Chętnie się zapoznam z komentarzami tymi negatywnymi i konstruktywnymi również
- SimonTemplar
No to może znaleźć jakiś ogarnięty tartak....Ciach dechę, dwie dziury, wyszlifować, lakierek i gotowe
- Pawelec
Dzięki za inspirujące zdjęcie. Całkiem fajny pomysł. Bliżej mi do takiej wersji niż pająka Kawał pięknego drewienka. Spokojnie jeszcze dwa ramiona by się zmieściły. Można by także wydłubać jamę na zapasowe główki z wkładkami
- Biogon
- Gramofon: składak
W sumie można by zrobić z takiego drewienka wersję didżejską z dwoma napędami i sześcioma ramionami
- Myszor
O, i jest miejsce po prawej by odłożyć okładkę.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- mrcnoos
Wygląda elegancko, swoje będzie ważyć Efekt wizualny gwarantowany!
Materiał z plinty to tartaczny odpad tzw: rakowatość drewna. Także dla tańszych gatunków drewna będzie bardzo tani w zakupie.
Materiał z plinty to tartaczny odpad tzw: rakowatość drewna. Także dla tańszych gatunków drewna będzie bardzo tani w zakupie.
- SimonTemplar
I przychodzą funfle z winyl.net stawiają słuszny trunek, siadają do tego stołu i dyskusje po świt
- Pawelec
Miało być odrobinę szaleństwa a wyszło jak zwykle . Róża Wiatrów to nie jest ani inny szkieletor ale miejsce na dwa ramiona ma . Naprawdę waga ciężka. Sam napęd 12,5 kg + pełna plinta MDF wykończona fornirem Imbuia Pommele i co by nie zalatywało zbyt mocno meblościanką góra i dół czarny mat. Podobna będzie też do SP 10 MK II. Widoczne na zdjęciu ramiona założyłem poglądowo bo czekam jeszcze na nowe cokoły (armboard'y ).
- mrcnoos
- Myszor
Zajebiście wyszło. Rozumiem że ze względu na masę napędu tu już nie jest "pływająco" ?
Kurde podoba mi się bardzo.
Kurde podoba mi się bardzo.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- BlackDevil
- Gramofon: S600