Nowa igła do Ortofon 2m Silver
-
- Gramofon: Pro Ject 1-Xpression
Nowa igła do Ortofon 2m Silver
Witam
Panowie mam jakieś przeczucie że kończy mi sie igła we wkładce ortofon 2M silver
I teraz zastanawiam sie czy dokupować oryginalna igłe silver czy moze zainwestować w igłe 2M blue (wg mnie powinna byc kompatybilna)
Pytanie czy coś mi to poprawi czy może lepiej zainwestowac w jakąś inną ciekawszą wkładkę?
Sprzęt to Pro-Ject 1-Xpression Carbon Classic + wzmak Audiolab 8000S + kolumny DIY na głośnikach Usher 9950 + 2x 8945
Paweł
Panowie mam jakieś przeczucie że kończy mi sie igła we wkładce ortofon 2M silver
I teraz zastanawiam sie czy dokupować oryginalna igłe silver czy moze zainwestować w igłe 2M blue (wg mnie powinna byc kompatybilna)
Pytanie czy coś mi to poprawi czy może lepiej zainwestowac w jakąś inną ciekawszą wkładkę?
Sprzęt to Pro-Ject 1-Xpression Carbon Classic + wzmak Audiolab 8000S + kolumny DIY na głośnikach Usher 9950 + 2x 8945
Paweł
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Nowa igła do Ortofon 2m Silver
Wszystko zależy od budżetu i oczekiwań.
Każda igła 2M wejdzie w to body.
Każda igła 2M wejdzie w to body.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
budzet to powiedzmy 500-600 zł
OCzekiwania ?
Sam nie wiem, no napewno żeby to lepjej grało
Dół pasma mi pasuje w tej wkładce, najgorzej jest ze średnicą, jakaś taka nijaka
A dodam że przedwzmacniacz to BuphonoAmp
OCzekiwania ?
Sam nie wiem, no napewno żeby to lepjej grało

Dół pasma mi pasuje w tej wkładce, najgorzej jest ze średnicą, jakaś taka nijaka
A dodam że przedwzmacniacz to BuphonoAmp
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spróbuj może z Nagaoka MP-110.
A jak nie to igła 2M Blue.
A jak nie to igła 2M Blue.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Zbyszek 1963
- Gramofon: Sansui SR-838
Cześć Paweł tak się składa że mam Pro-Ject Debut Carbon Dc od roku-przegrane 50 godz. używam go do nowszych płyt ponieważ wkładka 2M silver jest bardzo czuła i wyłapuje wszystkie niedoskonałości na płycie-ciekawy temat jak dla mnie,kiedyś też przyjdzie czas na zmianę igły-Paweł napisz ile godzin igła ma przegrane - jak możesz.pawelszu pisze: ↑26 lip 2019, 14:46Witam
Paweł
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.
-
niestey nie wiem ile ma. Kupiłem gramofon uzywany, podobno miał ok 100h
ja zrobiłem też ok 100-120h ale nie jestem pewny czy poprzedni własciciel mówił prawde.
Ciekawe, też własnie zauważyłem że lekko starsza płyta i od razu podkresla wszystkie nie doskonałości
Syn ma Sony z wkładką XL15 i zupenie inaczej to gra... u mnie niektórych płyt nie da sie słuchać a u niego idą idealnie.
Ciekawe czy to tendencja igły silver czy może całej wkładki i zakup igły blue też bedzie miał tą tendencje>
ja zrobiłem też ok 100-120h ale nie jestem pewny czy poprzedni własciciel mówił prawde.
Ciekawe, też własnie zauważyłem że lekko starsza płyta i od razu podkresla wszystkie nie doskonałości
Syn ma Sony z wkładką XL15 i zupenie inaczej to gra... u mnie niektórych płyt nie da sie słuchać a u niego idą idealnie.
Ciekawe czy to tendencja igły silver czy może całej wkładki i zakup igły blue też bedzie miał tą tendencje>
- Zbyszek 1963
- Gramofon: Sansui SR-838
W tych gramofonach można spotkać jeszcze OM 10 oraz 2M RED też montowane fabrycznie,są tańsze ale mam wrażenie że nie takie dokładne i efekt końcowy wychodzi korzystniejszy.Na początku jak kupowałem LP to byłem w szoku jak te płyty smarzą,dopiero odtwarzenie na innym sprzęcie pokazało o co tu chodzi i tak jak pisałeś
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest przykład wkładki której nie przyświeca precyzja przekazu

Ale to ważne to co mówisz, że XL-15 Tobie lepiej leży na ucho

Każda rodzina wkładek ma swoją charakterystykę. Może po prostu Ortofony nie są dla Ciebie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Regsoft
-
Niestety mam porównanie tylko do tego xl15. Więc nie wiem czy to wina wkładki czy innego elementu systemu. Czasami jak lecę z CD te mi się pojawią ten problem ze średnica więc możliwe że to wzmacniacz coś od siebie dodaje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak chcesz wykluczyć to co jest "dalej" to po prostu podepnij gramofon syna do swojego systemu? 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Silver to to samo co Red. Igły dają jasną barwę, szorstką i dość męczącą w wokalach. 2m Blue to inna jakość - wszystko jest bardziej okrzesane, gładsze, żywsze i bardziej dynamiczne. Dużo lepszy odczyt wewnętrznych rowków i wysokich tonów w ogóle. Średnica uwypukla się po kilkunastu godzinach słuchania (początkowo gra dość jasno) i wtedy jest naprawdę sympatycznie i grubo.
Osobiście polecam upgrade na 2m blue.
Osobiście polecam upgrade na 2m blue.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
-
Nie do końca.
Cytując producenta:
2M Silver phono cartridge is an OEM (Original Equipment Manufacturer) model that takes most of the characteristics of the 2M Red. 2M Silver's special feature is silver plated copper coils, the same coil wire material as in the 2M Bronze and Black models, with a reduced number of windings.
2M Silver will be an upgrade compared to 2M Red due to a special suspension and silver plated copper wire material.
2M Blue is an upgrade compared to both 2M Red and 2M Silver thanks to Nude Elliptical diamond which retrieves information from the groove with a higher accuracy.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe