Dla mnie po prostu jak wkładka ma prawie równe pasmo przenoszenia jest neutralna - poprawcie mnie jeżeli się mylę

Spoko, ale to Twoje zdanie...winylowy_luke pisze: ↑22 lip 2019, 14:04Dla mnie po prostu jak wkładka ma prawie równe pasmo przenoszenia jest neutralna
Pewnie też do wielu innych gramofonów...
No tak, ale ten temat dotyczy jednego konkretnego modelu prawda?
Zgadzam się:) Charakterem grania i brzmienia przypomina mi słuchawki Sennheiser HD-800.
Jeszcze zapytam Was chłopaki: co Wy rozumiecie poprzez neutralność no i jakie wkładki brzmią neutralnie wg Was?
A proszę bardzo...winylowy_luke pisze: ↑23 lip 2019, 07:50Jeszcze zapytam Was chłopaki: co Wy rozumiecie poprzez neutralność no i jakie wkładki brzmią neutralnie wg Was?
Żeby instrumenty akustyczne brzmiały jak na żywo. I wcale nie uważam, że to jest dobre dla każdego. Dźwięk ma sprawiać frajdę a tworzy go cały sprzęt wraz z płytą, akustyką pomieszczenia i specyfiką słuchu. V15 jak dla mnie daje za dużo basu a z ostrym szlifem w ogóle idzie jak na sterydach. Tu nie o to chodzi, że to źle tylko aby to nazywać po imieniu. Podobnie (tylko jak dla mnie z większą ilością powietrza) gra u mnie Philips z Shibatą. Opad szczęki sąsiadów gwarantowany
Dla jednego neutralnie. Dla innego nudno. Jeszcze inny musi dać wkładkę na sterydach aby cały tor zrobił się względnie neutralny. Ortofon OM. Prawdziwe flaki z olejem. To musi być to
Twój PMA ma takie ładne pokrętło z napisem BASS. Nie ma co się krygować. Użyj mocy Luke
Takiego mieć nie będzie - bo to inna kultura grania jednak....
Ha masz mnie
Hmm, Luke - Twoje pieniądze, zrobisz jak uważasz, ale wrzucę parę groszy od siebie...
Masz prawdopodobnie po prostu nieco skrzywione pojęcie neutralności brzmienia. Skąd to wynika? Mniej prawdopodobna jest słaba reprodukcja basu na Twoim torze. Mniej bo kolumny masz schodzące dosyć nisko (fakt, że trochę rozlazłe) i dosyć łatwe do opanowania. No chyba, że próbujesz nimi nagłośnić halę. Raczej po prostu przyzwyczaiłeś się do nienaturalnie podbitego basu. Da się oczywiście uwrażliwić ucho ponownie ale musiałbyś tego chcieć. Pozostaje więc przywalenie (a będziesz potrzebował coraz więcej) basem przez dobór elementów toru. Ja bym się na Twoim miejscu nie ograniczał tylko od razu powiesił na wyjściu PRE OUT wzmaka konkretny aktywny subwoofer (oczywiście dostosowany do wielkości tej "hali"). Nie żartuję. Będziesz zadowolony. Jeśli chałupa to przeżyje. Tylko nie pisz już proszę o neutralności brzmienia bo właśnie się przez Ciebie zakrztusiłem sałatką czytając inny wątek ...