Kurde, aż muszę kiedyś z ciekawości zaczaić się specjalnie na jakieś amerykańskie wydanie bo jak do tej pory nie mam żadnego w swojej kolekcji.vinyl_freak pisze:Keef Hartley Band "Halfbreed", Al Stewart "Love chronicles" Free "Fire and water" - porównywałem i wydania US dźwiękowo były wyraźnie lepsze.
Wydanie płyty, a jakość nagrania
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Wydanie płyty, a jakość nagrania
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Słuchając w obecnej chwili akurat amerykańskiego tłoczenia Toma Petty i wchodząc na forum zastanawia mnie swego rodzaju "żywotność" ów tłoczeń.Mimo,że za młodu nie najlepiej obchodziłem się z winylami,to teraz po czasie dostrzegam,że te amerykańskie praktycznie nic nie ucierpiały i brzmią jak nowe,natomiast nie można tego powiedzieć o pozostałych(o polskich nie wspomnę
).Nie wiem czy amerykańce mieli inną technikę/materiały,że ich produkcje lepiej znoszą czas i złe traktowanie...

-
Dodatkowym atatutem będzie na pewno dużo niższa cena wydania z US niż z UK.Obywatel pisze:Kurde, aż muszę kiedyś z ciekawości zaczaić się specjalnie na jakieś amerykańskie wydanie bo jak do tej pory nie mam żadnego w swojej kolekcji.vinyl_freak pisze:Keef Hartley Band "Halfbreed", Al Stewart "Love chronicles" Free "Fire and water" - porównywałem i wydania US dźwiękowo były wyraźnie lepsze.
Tylko do ceny jeszcze dodaj przesylke i porownaj. Jest to nieco mylace. Wysylka z US ok $12 z UK £3.50 wiec jak widzisz jest duza roznica. W USA sa taniej ale nie z wysylka, wiec na 99% taniej kupisz w EUvinyl_freak pisze:Dodatkowym atatutem będzie na pewno dużo niższa cena wydania z US niż z UK.
Porownalem ceny tylko jednej plyty i zobacz
Free - Fire and water
http://www.ebay.co.uk/sch/Records-/306/ ... +and+water
a to USA
http://www.ebay.com/sch/Records-/306/i. ... +and+water
To jest tylko takie zludzenie ze z USA nasz taniej
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Co do ceny to trzeba zgodzić się z Darkiem. Nawet u nas u rodzimych handlarzy wydania USA czy Japońskie są wyżej wyceniane niż UK, co nie powinno dziwić.
Aczkolwiek przypuszczam, że vinyl_freakowi chodzi o to, że często taniej można dorwać wczesnych amerykańskich Beatli niż np. pierwsze wydania brytyjskie, co akurat też dziwne nie jest
Także ciężko powiedzieć, żeby akurat cena była jakimś "atutem" w kontekście Polski.
Aczkolwiek przypuszczam, że vinyl_freakowi chodzi o to, że często taniej można dorwać wczesnych amerykańskich Beatli niż np. pierwsze wydania brytyjskie, co akurat też dziwne nie jest

Także ciężko powiedzieć, żeby akurat cena była jakimś "atutem" w kontekście Polski.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dokładnie o to mi chodziło - wiekszośc L.P. Beatli jakie mam to wydania US (jedno JPN) Cena za pierwsze amerykańskie tłoczenie jest spoooro niższa. Aczkolwiek w przypadku Free to nie był bym pewien czy pink Islan bedzie teńszy od musztardowego A&M (oczywiście mówie tu tez o stanach minimum EX/EX)Wojtek pisze:Aczkolwiek przypuszczam, że vinyl_freakowi chodzi o to, że często taniej można dorwać wczesnych amerykańskich Beatli niż np. pierwsze wydania brytyjskie, co akurat też dziwne nie jest
Wysyłka z UK za 3,5Ł to wielki sukces - ngdy nie udało mi się takiej kwioty uzyskać (chyba, że za singiel) - zobacz koszty wysyłki np tu:
http://www.ebay.co.uk/itm/FREE-FIRE-AND ... 4604ace270 lub tu:
http://www.ebay.co.uk/itm/FREE-FIRE-AND ... 53ed7c97da
Dlatego od sprzedawcy z US warto kupić więcej niż jednen L.P, wtedy koszt przesyłki się rozkłada.Darek pisze:To jest tylko takie zludzenie ze z USA nasz taniej
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przykładów nam nie trzeba bo raczej większość kupujących w UK wie jak z tym jest.vinyl_freak pisze:zobacz koszty wysyłki np tu:
Darek mieszka w Irlandii więc może liczył koszt wysyłki z UK do siebie?

To dotyczy raczej każdego zakupu z dalekiego zakątka albo po prostu źródła z wysokim kosztem wysyłki.vinyl_freak pisze:Dlatego od sprzedawcy z US warto kupić więcej niż jednen L.P, wtedy koszt przesyłki się rozkłada.
Byle tylko uważać na cło

Jednak Panowie, to nie wątek o kosztach sprowadzania płyt czy też ich cenach, a o jakości wydań. Trochę za bardzo odeszliśmy od tematu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To zmienia postać rzeczy całkowicieWojtek pisze:Darek mieszka w Irlandii więc może liczył koszt wysyłki z UK do siebie?

Sprawdzalem w ustawieniach - koszt wysylki do Polski (oczywiscie nieraz jest brak takiej opcji pomimo ze zaznaczone caly swiat)vinyl_freak pisze:To zmienia postać rzeczy całkowicieWojtek pisze:Darek mieszka w Irlandii więc może liczył koszt wysyłki z UK do siebie?
Koszt wysylki z UK do Irlandii ok. £3.50
Koszt wysylki z UK do Polski ok. £ 3.50
Koszt wysylki z Niemiec do Irlandii ok. E 3.50
Koszt wysylki z Niemiec do Polski ok. E 3.50
Koszt wysylki z USA do Irlandii ok. $12-14
Koszt wysylki z USA do Polski ok. $12-14
Koszt wysylki z Japonii do Irlandii ok. $12-14
Koszt wysylki z Japonii do Plskii ok. $12-14
Jak ktos podaje koszt wysylki inny jak £(E) 3.50 - 4.00 to odpuszczaj (typowy naciagacz, lub sa przypadki ze plyta tania a koszt wys. wysoki) Chyba jedyny kraj gdzie wysylka 1 plyty kosztuje ok. 5-6euro to Ire- Tutejsza poczta jest baaaardzo droga (lecz jak wysle 2 plyty to tez bedzie 6euro

Jak widzicie koszta wysylki sa identyczne. Taksamo mam ja gdy wysylam plyty. Koszta do prawie calej unii mam identyczne.
Jesli chodzi o zakup kilku plyt z USA, to jesli natrafisz na dobrego sprzedawce to bedziesz mial taniej, bo do kazdej nastepnej doliczy np. $2-4,lecz wtedy bardzo latwo przekroczyc limit wagowy, lub w watrosci przesylki poda realna kwote i clo murowane. Oj wtedy bedzie drogo
Dlatego jestem zwolennikiem kupowania w Unii, lecz owszem w US, Japonii i inntch tez sie kupuje
-
Z uwagi,że ostatnio wpadło mi w ręce kilka wydań szwedzkich(choćby The Wall Pink Floyd)muszę stwierdzić,że w mojej opinii pod względem poligrafii,brzmienia itd wyglądają nie gorzej niż niemieckie,a pokusiłbym się o stwierdzenie,że nie odbiegają od brytyjskich.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szwedy to coś pomiędzy Niemcami, a UK, w moim odczuciu.
Nadal jednak dobrze pamiętam mocną różnicę w brzmieniu między szwedzkim, a amerykańskim Pink Floyd "Animals".
Prawie tak jakby nagranie wyszło spod palców innego inżyniera dźwięku
Nadal jednak dobrze pamiętam mocną różnicę w brzmieniu między szwedzkim, a amerykańskim Pink Floyd "Animals".
Prawie tak jakby nagranie wyszło spod palców innego inżyniera dźwięku

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Do amerykańców nie śmiałbym porównywać....Ale do niektórych anglików to już tak jak wspomniałem,tym bardziej że równocześnie do kolekcji wpadło mi pierwsze wydanie Queen -A Night At The Opera i napiszę szczerze,że troszkę się zawiodłem w kwestii brzmienia.Oczywiście mam masę super brzmiących brytyjczyków,ale od tego wydania oczekiwałem nieco więcej ...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup kiedyś jakieś późniejsze czy też z innego kraju i porównajkielek pisze:ale od tego wydania oczekiwałem nieco więcej ...

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No zapewne tak,porównywałem po prostu wydanie Queen z innymi wydaniami brytyjskimi z tego okresu innych zespołów i na tle innych to wypada słabo(mało dynamiki)a wydaje mi się,że byli wówczas już na tyle topową kapelą,że powinni brzmieć lepiej(nie gorzej) na winylu,niż np.tacy Stranglersi czy Dire Straits,a o Zeppelinach i Floydach nie wspomnę.
Mialem niedawno okazje posluchac plyty AC/DC wydanej w Niemczech i Kanadzie a wydal ja Atlantic. Zgadnijcie kto wypadl lepiej