Gramofon Daniel - pytania i porady
-
- Gramofon: Daniel G1100 fs
Re: Gramofon Daniel - pytania i porady
Sprzedawca powiedział, że to dobrej klasy kabel sygnałowy może być do słuchawek czy mikrofonu, ma małą pojemność. Żyła sygnałowa i ekran są grube. Mogę pomierzyć go miernikiem tylko nie wiem czy na tak krótkim odcinku będą jakieś straty widoczne.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Jeżeli to kabel dobrej jakości, to jego parametry powinny być dostępne. Długość dobierz do odległości gramofonu od wzmacniacza. 1,5 m zdecydowanie bym nie przekraczał, bo zrobi się z niego całkiem niezła antena.
Swoja droga ciekawa rekomendacja dla kabla: do słuchawek i do mikrofonu, to jakby narty do slalomu i skoków
Swoja droga ciekawa rekomendacja dla kabla: do słuchawek i do mikrofonu, to jakby narty do slalomu i skoków

Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
1. Kabel zainstalowany. Działa wybornie, nie Brumi. Czyli bajki o 1. jakości 40 letnich przewodów z czasu PRL można tam wsadzić gdzie lot na Księżyc pod koniec lat 60
Zastosowałem się do Waszych uwag odnośnie długości i dopasowałem sobie do długości jaka potrzebna jest do podłączenia do wzmacniacza. Wyszło jakieś 1,70m z tego jakieś 15 cm jest wewnątrz w obudowie. Przy okazji czy są dostępne w handlu jakieś rozwiązania do zblokowania kabla w przelotce z aluminium w obudowie. Oczywiście takie, które można założyć na już zainstalowany kabel. Patent Unitra jaki był zainstalowany (czarny zacisk wciskany) ma za małą średnicę wewnętrzną, żeby zrobić jak w oryginale.
2. Odnośnie kabla...to był skrót myślowy, powinno być ma dobrej jakości kabel sygnałowy i mikrofonowy. Oczywiście wziąłem płaski, dwużyłowy, gruby RCA
3. Czy jak ramię dochodzi do końca płyty i włącza się funkcja Auto Stop to u Was jest słyszalny trzask (również) w głośniku elektromagnesu? Czy da się to wyeliminować?

2. Odnośnie kabla...to był skrót myślowy, powinno być ma dobrej jakości kabel sygnałowy i mikrofonowy. Oczywiście wziąłem płaski, dwużyłowy, gruby RCA

3. Czy jak ramię dochodzi do końca płyty i włącza się funkcja Auto Stop to u Was jest słyszalny trzask (również) w głośniku elektromagnesu? Czy da się to wyeliminować?
-
Jeszcze jedna kwestia. Zamontowałem wkładkę AT95E do oryginalnego headshela w Danielu. Bardzo ciężko się przesuwa wkładka w celu regulacji azymutu. Wręcz skokowo. W Bernardzie GS-434 montaż był na płaskowniku i tam przesuw był bajecznie prosty. Męczyłem się wczoraj z przygotowaniem kabelków łączących wkładkę z headshelem i coś mi tam wyszło. Użyłem wpinek z gniazda typu RS, ale 15 pinowego. Niestety są za długie i średnio się nadają. Czy macie pomysł skąd można wziąć takie wpinki? Czytałem gdzieś, że ze starej płyty głównej można wymontować gniazdo i będzie jak znalazł, ale niestety nie mam na stanie
Dodatkowo zamówiłem licę nawojową i planuje z niej zrobić sobie nowe przewody. Muszę sobie poradzić z lepszym przesuwem wkładki wewnątrz headshela i skombinować wsuwki.
Jak macie jakieś swoje, sprawdzone rozwiązania to bardzo proszę o pomoc

Jak macie jakieś swoje, sprawdzone rozwiązania to bardzo proszę o pomoc

-
Cześć,
Potrzebuje wymienić lub wyremontować silnik w moim danielu ponieważ chodzi nierównomiernie. Czy jest w Krakowie lub okolicach jakaś renomowana firma lub osoba, która tego się podejmie, a nie Janusz elektronik ? Ile taka usługa może kosztować?
Potrzebuje wymienić lub wyremontować silnik w moim danielu ponieważ chodzi nierównomiernie. Czy jest w Krakowie lub okolicach jakaś renomowana firma lub osoba, która tego się podejmie, a nie Janusz elektronik ? Ile taka usługa może kosztować?
-
Być może to nie jest wina silnika, a innych elementów gramofonu. Ja przerobiłem wszystko odnośnie tego gramiaka i wiem, że najważniejsze jest smarowanie talerza napędowego, a w właściwie jego osi oraz wymiana paska napędowego. To jest najtaniej i najszybciej. Zrób to i zobacz czy obroty się ustabilizowały. Wymiana elektroniki to kwestia późniejsza

Update: Zanim zaczniesz wymieniać silnik to sprawdź jaki prąd pobiera po podłączeniu małego napięcia. Mniejszego niż jest zasilany. Na silniku jest napisane jaki powinien mieć pobór w trakcie pracy. Ja swój rozebrałem, wyczyściłem i złożyłem na nowo. NIC TO NIE dało (celowo duże litery) za małe obroty w trybie 45 RPM w moim przypadku były spowodowane starym paskiem, brakiem smarowania i nie wyregulowaniem na tzw. PR obrotów.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2019, 13:27 przez bruno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jeśli to silnik to na allegro możesz zakupić nowy..Niestety silniki SILMY miały bardzo złą jakość wykonania/niską żywotność/wysoki poziom wibracji jak i kiepską konstrukcję.Licencjonodawca(HITACHI) szybko się z nich wycofał.Nawet "Janusz" ten silnik wymieni..to nie prom kosmiczny.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
https://pl.aliexpress.com/item/4-Pcs-50 ... 73821.html
W Polsce też do dostania, ale z cenami to już ich centralnie pogrzało.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Dziękuję dobry człowiekuObywatel pisze: ↑27 lut 2019, 17:41https://pl.aliexpress.com/item/4-Pcs-50 ... 73821.html
W Polsce też do dostania, ale z cenami to już ich centralnie pogrzało.

Czy ten headshel https://m.pl.aliexpress.com/item/32971872538.html
będzie pasować do Daniela?
- Obywatel
Może trochę luźno siedzieć w Unitrowskim gnieździe. Wiele osób wymienia gniazda w Danielu na standardowe SME.
A propos samego tego headshella à la Technics, to lepiej unikać tanich podróbek. Najlepiej kupić oryginał.
Co do przesyłki, to za taka pierdółkę jak te kabelki nie ma sensu brać rejestrowanej.
A propos samego tego headshella à la Technics, to lepiej unikać tanich podróbek. Najlepiej kupić oryginał.
Co do przesyłki, to za taka pierdółkę jak te kabelki nie ma sensu brać rejestrowanej.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To prawda

Ani kupować badziewnego headshella w Chinach.
Kupić raz, a dobrze. Oryginalny po prostu i pasuje potem do wielu gramofonów.
-
Wskażcie proszę dobrego headshela który bez przeróbek można zamontować w Danielu. Proszę o link lub model koszyczka

- Obywatel
Nie ma - tylko oryginał - Daniel / Fonomaster / Fryderyk / G 603 BERNARD.
No właśnie nie do końca. Jeśli ktoś chce żonglować headshellami, to trzeba wkleić standardowe gniazdo SME. Ma to tę dodatkową zaletę, że poprawia geometrię koszyka. Oryginalne gniazda i koszyki dają czasami potworne koszenie, aczkolwiek nie w każdym egzemplarzu. Minusem jest niestety to, że to już nie będzie oryginał, a koszyki Danielowskie mają swój niepowtarzalny urok.
-
Szanowni koledzy,
Mam problem ze swoim Danielem, a mianowicie:
1. Ramie nie wykonuje funkcji autostop. Obojętne czy to 33RPM czy 45RPM, nawet jak popcham palcem w stronę środka płyty.
2. Po załączeniu świeci się tylko stop i na nic nie reaguje. Zauważyłem, że jeśli uniosę talerz(wraz z całym zawieszeniem) lekko do góry to wszystko wraca do normy, ale jeśli puszcze to znów nic nie działa. Tymczasowo wkręciłem wkręta w dziurkę transport co powoduje, że zawieszenie jest troszkę wyżej i działa, ale tak nie powinno być.
Wszystkie rady będą bardzo cenne.
Mam problem ze swoim Danielem, a mianowicie:
1. Ramie nie wykonuje funkcji autostop. Obojętne czy to 33RPM czy 45RPM, nawet jak popcham palcem w stronę środka płyty.
2. Po załączeniu świeci się tylko stop i na nic nie reaguje. Zauważyłem, że jeśli uniosę talerz(wraz z całym zawieszeniem) lekko do góry to wszystko wraca do normy, ale jeśli puszcze to znów nic nie działa. Tymczasowo wkręciłem wkręta w dziurkę transport co powoduje, że zawieszenie jest troszkę wyżej i działa, ale tak nie powinno być.
Wszystkie rady będą bardzo cenne.
- chudy_b