Zamiennik Sony VL30g dla Sony PS-1100

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
sznajder

Zamiennik Sony VL30g dla Sony PS-1100

Post autor: sznajder »

Cześć,
próbowałem szukać na forum wątku z informacją na temat zamiennika dla wkładki Sony VL30g. Niestety nieskutecznie.
Kupiłem na licytacji gramofon Sony PS-1100. Nie posiada wkładki. Udało mi się dotrzeć do instrukcji czy czegoś na jej wzór i wyczytałem, że fabrycznie zastosowano w nim wkładkę Sony VL30g. Nigdzie nie mogę znaleźć sklepu, który by takie cudo oferował. Nie ma też info na temat zamienników.
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, gramofon kupiłem na "dzień ojca" i chcę go teraz skompletować, sprawdzić czy działa.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Re: Zamiennik Sony VL30g dla Sony PS-1100

Post autor: Bart_S »

nie ma większego znaczenia co było montowane na start. określ budżet, czego będziesz słuchał, ewentualnie jakiego brzmienia oczekujesz i zadaj pytanie co kupić ;-)
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
sznajder

bms01pl pisze:
09 cze 2019, 20:00
nie ma większego znaczenia co było montowane na start. określ budżet, czego będziesz słuchał, ewentualnie jakiego brzmienia oczekujesz i zadaj pytanie co kupić ;-)
Chciałbym, żeby wkładka przede wszystkim pasowała mechanicznie. Sprzedawca próbował użyć "ortofon red" i podobno nie pasowała. Myślałem, że znacie tutaj jakieś zamienniki, które pasują 1:1.
Czy po przeczytaniu mojego posta uważasz, że pytanie "Czego będziesz słuchał?" lub "jakiego brzmienia oczekujesz?" są na miejscu? To jest prezent, ma działać.
Zaznaczyłem, że jestem amatorem, nie mam pojęcia ile kosztują wkładki. Na allegro są nawet po 15 zł, ale nie chcę kupować czego tylko dlatego że jest tanie.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

sznajder pisze:
09 cze 2019, 20:06
bms01pl pisze:
09 cze 2019, 20:00
Czy po przeczytaniu mojego posta uważasz, że pytanie "Czego będziesz słuchał?" lub "jakiego brzmienia oczekujesz?" są na miejscu? To jest prezent, ma działać.
miło, zechęcasz do pomocy :clap: ciut nieprecyzyjnie opisałeś. ale fakt, skoro prezent, to niech się obdarowany potem martwi :lol:
zachęcam do wejścia na ebay - możesz tę wkładkę kupić i w europie, i w stanach.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie widzę specjalnie sensu starania się o fabrycznie montowaną wkładkę kiedy da się coś lepszego zamontować :)

Cyknij fotę koszyka. Skoro komuś nie udało się założyć 2M Red to warto byłoby to zbadać.

+ może jednak wiesz jakiej muzy tata słucha?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Sznajder kolega dobrze ci napisał. Vl30 to stare wkładki z podstawowej serii.
Aby fajnie zabrzmiało wsadź tam Sony serii xl np. Xl15. Nawet ktoś niedawno na forum sprzedawał.
Oczywiście jeśli chcesz się trzymać sony bo jest pierdyliard możliwości.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
stos79
Gramofon: Luxman PD 444

Post autor: stos79 »

U mnie leży taka wkładka.Igła zamiennik z north.pl.Szlif sferyczny. Przesłuchane ze cztery płyty.
Czyli nawet nie zdążyła się rozgrzać ;)
Ale tak jak chłopaki piszą to podstawowy model Sony.
sznajder

Dzięki za odpowiedzi :)
Kupiłem ten sprzęt:
https://allegro.pl/oferta/gramofon-sony ... I1NQ%3D%3D
Wkładka fabrycznie była przykręcona na dwie śruby. Nie chciałbym za dużo kombinować przy tym tzn. chciałbym zamontować i żeby grało.
Ojciec będzie słuchał głównie rocka ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

OK, na ten koszyk przyjdzie tylko fabryczna wkładka bo nie ma opcji zmiany pozycji wkładki.
Także albo dogadaj się ze stos79 albo będziesz musiał też dokupić koszyk.

Wkładki niestety wymagają poprawnego ustawienia ramienia więc pewna doza kombinacji jest konieczna, a że tobie się niespecjalnie chce nie ma tutaj za bardzo znaczenia ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ