Jak czyścić płyty winylowe?
-
- Gramofon: NAD 533
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Osprzęt warsztatowy:
- myjka kupiona rok temu do mycia części, użyta z 5 razy więc się tylko kurzyła,
- zasilacz, jak to zasilacz, do wszystkiego
- silniczek z samochodu od sterowania klapami powietrza
jedyne zakupy to kawałek pleksi i pianka pod panele z obi, no i oczywiście składniki na miksturę, reszta to inwencja twórcza 2-dniowa, więc precyzji nie ma się co doszukiwać.
Oczywiście moje pytanie nadal zostaje aktywne, czyli jakie nastawy przewiduje producent podobnych użądzeń ?
- myjka kupiona rok temu do mycia części, użyta z 5 razy więc się tylko kurzyła,
- zasilacz, jak to zasilacz, do wszystkiego
- silniczek z samochodu od sterowania klapami powietrza
jedyne zakupy to kawałek pleksi i pianka pod panele z obi, no i oczywiście składniki na miksturę, reszta to inwencja twórcza 2-dniowa, więc precyzji nie ma się co doszukiwać.
Oczywiście moje pytanie nadal zostaje aktywne, czyli jakie nastawy przewiduje producent podobnych użądzeń ?
analogowo: NAD533/Goldring 1012GX -> Onkyo A-8650 -> Sony SS-E 455V, ew. AVT2744 + Pioneer SE-A1000,
cyfrowo: Daphile -> XQ-50 Pro2 -> Onkyo ...itd.
- blispx
10-15min, temp. zadana i tak nie ma większego znaczenia bo przy ciągłym myciu (tj. u mnie) się podniesie znacznie ponad stan, no ale niech będzie u mnie jest tam 25 stopni, obroty silnika zbiłem do 1-2obr/m
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
Czyli trza skrócić czas, lać i testować, mi podbiło bez grzałek do 30 st.C. ale pewnie przez to że kręciłem je pół godziny.
analogowo: NAD533/Goldring 1012GX -> Onkyo A-8650 -> Sony SS-E 455V, ew. AVT2744 + Pioneer SE-A1000,
- blispx
Im dłużej ultra będą operować na powierzchnie płyty tym lepiej, u mnie i tak wychodzi jakieś 10/15 obrotów na 10/15min . Fajny napęd ale takie coś planuję tylko nigdy nie mogę znaleźć czasu
https://www.youtube.com/watch?v=8ydHg9InHtY
czyli nie centrycznie tylko boczny, nie muszę chyba mówić ile to czasu zaoszczędzi
Jeszcze odsysacz jakiś i płyty się będą świecić po procesie mycia jak psu jajca
A co stało się tej Adeli?
https://www.youtube.com/watch?v=8ydHg9InHtY
czyli nie centrycznie tylko boczny, nie muszę chyba mówić ile to czasu zaoszczędzi
Jeszcze odsysacz jakiś i płyty się będą świecić po procesie mycia jak psu jajca

A co stało się tej Adeli?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
Znajomy kupił pochodną knosti i wpadłem testowo umyć i zobaczyć jaki będzie efekt, i z zakurzonej zrobiła się zabrudzona i strzelająca. Na dosyć złego wziąłem płytę kupioną żonie, czyli strzał w kolano. Ale nie ma tego złego ..., więc tak też powstała myjka. Jak już dojdę z ustawieniami i osiągnę zadowalający efekt to pewnie się pokuszę o dalsze modyfikacje.
- blispx
Dziwne może Adela boi się wody, nie wiem jak to wytłumaczyć
Ostatnio myłem Eltona dyskografię transducent takie niby czarne ale pod światło jak wino to po umyciu można było z nich jeść i pod światło także rys nie widać z wiadomych przyczyn ale grało lekko trzaskając, materiał fajny bo fikuśny ale czy lepszy niż czarne to wątpię
Ostatnio myłem Eltona dyskografię transducent takie niby czarne ale pod światło jak wino to po umyciu można było z nich jeść i pod światło także rys nie widać z wiadomych przyczyn ale grało lekko trzaskając, materiał fajny bo fikuśny ale czy lepszy niż czarne to wątpię

-
Szanowni!
Prośba o małą poradę, czy taki czyścik na początek jest okej?
Budżet ograniczony, a kurz doskwiera... Zależy mi przede wszystkim na czymś co nie poniszczy płyty
https://allegro.pl/oferta/zestaw-weluro ... 6684153922
Budżet ograniczony, a kurz doskwiera... Zależy mi przede wszystkim na czymś co nie poniszczy płyty
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Tak, używam go od kilku lat i świetnie się sprawdza do usuwania kurzu z płyty przed odsluchem. Niczego więcej nie trzebanicky_21 pisze: ↑28 maja 2019, 17:32Szanowni!

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Co sądzicie o używaniu białego denaturatu do mycia płyt? Ja tak robię bo płyn izopropanolowy mi "wyszedł".
Metodę tą polecił mi ojciec, który dbał o płyty.
Metodę tą polecił mi ojciec, który dbał o płyty.
- blispx
podobna cena, jedno i drugie śmierdzi, wg mnie nie będzie różnicy w odtłuszczaniu
- RadTang
- Kontakt:
Denaturat nawet tańszy.
Jedną płytę nim umyłem - grała idealnie. Była mocno zakurzona ale wyglądała na VG.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie żydź na alkoholu.
Jak chcesz oszczędzać to Ludwik w łapę i do zlewu. Też będzie super.
Jak chcesz oszczędzać to Ludwik w łapę i do zlewu. Też będzie super.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- RadTang
- Kontakt:
Po prostu kupiłem zapas denaturatu jak byliśmy z ojcem w sklepie budowniczym bo potrzebował paru rzeczy. 
Musi starczyć dopóki nie wpłynie stypendium - dokupię sobie koszulek i okładek na płyty oraz płyn.

Musi starczyć dopóki nie wpłynie stypendium - dokupię sobie koszulek i okładek na płyty oraz płyn.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tragedia, ale spoko. Wszak to Twoje płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- RadTang
- Kontakt:
https://allegro.pl/oferta/plyn-do-mycia ... 7037100241
Z tego ktoś korzystał? Proporcji w opisie nie ma ale nie ukrywam, cena znacznie lepsza niż koszt płynu w sklepie internetowym, jak ostatnio kupowałem.
Proporcje pewnie będą podobne, to nie jest wiedza tajemna.
Do tego sprzedawca ma w ofercie okładki na płyty i folie wewnętrzne. Na pewno będą czystsze niż te stare, które mam po ojcu (te, w których płyty już były)...
O, nawet w zestawie można kupić:
https://allegro.pl/oferta/okladki-na-lp ... 7438471173 85 zł (litr płynu + po 100 sztuk koszulek zewnętrznych i wewnętrznych)
Z tego ktoś korzystał? Proporcji w opisie nie ma ale nie ukrywam, cena znacznie lepsza niż koszt płynu w sklepie internetowym, jak ostatnio kupowałem.
Proporcje pewnie będą podobne, to nie jest wiedza tajemna.

O, nawet w zestawie można kupić:
https://allegro.pl/oferta/okladki-na-lp ... 7438471173 85 zł (litr płynu + po 100 sztuk koszulek zewnętrznych i wewnętrznych)