Wega JPS 350P, wybór wkładki i headshella
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wega JPS 350P, wybór wkładki i headshella
IMHO nie ma sensu brać z Kanady skoro można bezpośrednio od JICO albo z eBaya albo z LPTunes (USA).
Jeśli dana igła jest jakimś cudem tańsza niż gdzie indziej to pewnie nie jest to przypadek.
Jeśli dana igła jest jakimś cudem tańsza niż gdzie indziej to pewnie nie jest to przypadek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
myśl, myśl..
ja myślę że bardziej " na tacy" nie będziesz miał podane.
BTW: kupiłem niedawno od tego "rozdygotanego sombrero" jeden zestaw wkładka i igła w tym przedziale cenowym,
i też mi koleżanka małżonka marudzi.... ale jak nowa wkładka zagrała, marudzenia jakby mniej
w końcu zawsze można zmienić i kolekcjonować puste flaszki
Jesień/zima - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Drewnopodobny ROTEL 402, Marantz LD 100. Wiosna/lato - Combo Schneider: Dual 1235, Shure V15 III i kolumny Philips KD - 1034.
-
Czy ktoś mi mógł zrobić porównanie 3 wkładek?
Ortofon F 150 Mk2,
ADC QLM 36 Mk 3, z igłą sferyczna, Rs1, obie podobny pułap cenowy.
Oraz Shure m97.
Wszystkie wkładki używane i nowe igły.
Chodzi o klasę i walory brzmieniowe.
Dziękuję
Ortofon F 150 Mk2,
ADC QLM 36 Mk 3, z igłą sferyczna, Rs1, obie podobny pułap cenowy.
Oraz Shure m97.
Wszystkie wkładki używane i nowe igły.
Chodzi o klasę i walory brzmieniowe.
Dziękuję
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Oczekujesz, że jest ktoś , kto akurat słyszał te 3 wkładki i pamięta jak one grają względem siebie? Pewnie i ktoś by się znalazł ale co z tego.
Na temat wkładek o które pytasz są informacje na forum i jak mniej więcej grają
Ten Ortofon to nie za wysoka liga a brzemienie Shure jest na tyle specyficzne że nie będzie planktonu
Na sam koniec wszystko i tak zależy od Ciebie i preferencji, następnie od toru na jakim to ma śmigać.
Tutaj wkłada ADC będzie moim zdaniem faworytem.
Na temat wkładek o które pytasz są informacje na forum i jak mniej więcej grają
Ten Ortofon to nie za wysoka liga a brzemienie Shure jest na tyle specyficzne że nie będzie planktonu
Na sam koniec wszystko i tak zależy od Ciebie i preferencji, następnie od toru na jakim to ma śmigać.
Tutaj wkłada ADC będzie moim zdaniem faworytem.
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Jeśli Ci to pomoże.
Kombinowałem dokładnie tak samo z wkładką do mojej WEGA - kupiłem go z oryginalną wkładką AT-70 ( a to prababcia AT-95 )
też nie chciałem przepłacać, akurat się trafiły - Stanton 500 "gold", Stanton 680 i Shure M44
i co zrobić ? którą wybrać ?
zawracałem kolegom d...e na forum - ( teraz się z tego sieje )
i co
kupiłem wszystkie 3 i do tego z headshellami - ( finansowo bolało) ale z perspektywy kilku miesięcy to była najlepsza decyzja
Wszystkie zagrały lepiej od AT- 70, ale każda inaczej...
podzieliłem na: 500 do grania, M44 do słuchania i 680 do zabawy z płytami trochę w słabym stanie
( mam kilka zmęczonych oryginałów np: SBB - to na tej igle mi nie szkoda ) też takie płyty masz lub będziesz miał
mogłem za wszystko kupić jedna "lepszą " ale zabawa z wymianą i słuchaniem trzech różnych - i porównanie z AT- 70 - bezcenne
jest duży wybór używanych wkładek, okazje się trafiają, polecam kopić z headshellem komplet - możne być taniej -
jest taka dziurka na drugi zestaw po lewej stronie w Twojej WEGA prawda ?
Kombinowałem dokładnie tak samo z wkładką do mojej WEGA - kupiłem go z oryginalną wkładką AT-70 ( a to prababcia AT-95 )
też nie chciałem przepłacać, akurat się trafiły - Stanton 500 "gold", Stanton 680 i Shure M44
i co
kupiłem wszystkie 3 i do tego z headshellami - ( finansowo bolało) ale z perspektywy kilku miesięcy to była najlepsza decyzja
podzieliłem na: 500 do grania, M44 do słuchania i 680 do zabawy z płytami trochę w słabym stanie
( mam kilka zmęczonych oryginałów np: SBB - to na tej igle mi nie szkoda ) też takie płyty masz lub będziesz miał
mogłem za wszystko kupić jedna "lepszą " ale zabawa z wymianą i słuchaniem trzech różnych - i porównanie z AT- 70 - bezcenne
jest duży wybór używanych wkładek, okazje się trafiają, polecam kopić z headshellem komplet - możne być taniej -
Jesień/zima - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Drewnopodobny ROTEL 402, Marantz LD 100. Wiosna/lato - Combo Schneider: Dual 1235, Shure V15 III i kolumny Philips KD - 1034.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolega ma ścisłe ograniczenie budżetowe. Nie wiem z czego wynika no ale trudno
Jako alternatywę nakierowałem go na Philipsy z giełdy.
Jako alternatywę nakierowałem go na Philipsy z giełdy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
jaca1970 dobrze sprawę opisał - jak się obracamy w podobnej klasie wkładek to ciężko wskazać która będzie najlepsza dla kogoś.
Stanton 500 to np. relatywnie niska liga technologicznie. Staruszek względem pozostałych. A jednak się podoba.
Podobnie zresztą jest z fenomenem Denona 103.
Stanton 500 to np. relatywnie niska liga technologicznie. Staruszek względem pozostałych. A jednak się podoba.
Podobnie zresztą jest z fenomenem Denona 103.
-
Problem w tym, że nie ma jak odsłuchać używanych wkładek...
Od kolegi z forum zakupiłem Shure'a M95 z headshellem.. Wyszło tyle co za gołą wkładkę od Wojtka, a więc bardzo przyzwoicie.
Wkładka jest bez igły i kolejny dylemat.
Co dobrego kupić? Igła ED??
Wamat, czy coś z ebay?
Pytałem o igłę w temacie Shure 95. Przeczytałem cały wątek. Bardzo ciekawe porównania igieł od różnych dostawców /sprzedawców. O tym też pisałem.
Reasumując nie będę zakupu przeciągnąć w nieskończoność, dlatego decyzja padła na shure'a.
Myślę o zakupienia igły Tonara, trochę drożej niż z Wamataudio. Ale skoro nie ma różnic sonicznych.. Sam nie wiem.
Od kolegi z forum zakupiłem Shure'a M95 z headshellem.. Wyszło tyle co za gołą wkładkę od Wojtka, a więc bardzo przyzwoicie.
Wkładka jest bez igły i kolejny dylemat.
Co dobrego kupić? Igła ED??
Wamat, czy coś z ebay?
Pytałem o igłę w temacie Shure 95. Przeczytałem cały wątek. Bardzo ciekawe porównania igieł od różnych dostawców /sprzedawców. O tym też pisałem.
Reasumując nie będę zakupu przeciągnąć w nieskończoność, dlatego decyzja padła na shure'a.
Myślę o zakupienia igły Tonara, trochę drożej niż z Wamataudio. Ale skoro nie ma różnic sonicznych.. Sam nie wiem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowych za bardzo też
No to może tam ciągnijmy dyskusję na temat igły do tej wkładki zamiast dwutorowo?
-
Wojtku, jestem za.
Edycja
podaję bezpośredni link do dyskusji.
viewtopic.php?f=12&t=3857&p=251266#p251266
W zasadzie o Shure 95 powiedziano już prawie wszystko. zostaje tylko dobór igły.
Dokładny symbol mojej wkładki to Shure M95 G. Szukam igły eliptycznej. Typ ED.
Dylemat czy igła z Wamat audio czy ebay Tonar. Te parę złociszy to nie jest problem.
Edycja2
Tak jest dziurka ma dodatkowy hed.
Edycja3
I dylemat igła ED z Wamatu czy Tonar z ebay. Chodzi mi tylko o właściwości soniczne.
Edycja
podaję bezpośredni link do dyskusji.
viewtopic.php?f=12&t=3857&p=251266#p251266
W zasadzie o Shure 95 powiedziano już prawie wszystko. zostaje tylko dobór igły.
Dokładny symbol mojej wkładki to Shure M95 G. Szukam igły eliptycznej. Typ ED.
Dylemat czy igła z Wamat audio czy ebay Tonar. Te parę złociszy to nie jest problem.
Edycja2
Prawdopobnie pójdę Twoją drogą, ale za jakiś czas. Oryginał Sony z hedem do szuflady i będzie kolejna wkładka z głowicą.jaca1970 pisze: ↑11 maja 2019, 10:55Jeśli Ci to pomoże.
i co
Tak jest dziurka ma dodatkowy hed.
Edycja3
Mam i nie mam. Wojtku gdybyś był trochę bardziej elastyczny, to prawdopodobnie kupiłbym od Ciebie (komplet). Druga sprawa to dostępność igieł do QLM'a. Dlatego mój wybór padł na Sure'a.
I dylemat igła ED z Wamatu czy Tonar z ebay. Chodzi mi tylko o właściwości soniczne.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jesteś za... ale mimo to ciągniesz dalej tutaj temat igły do M95
Dla zgromadzonych wyjaśnię na swoim przykładzie jak należy rozumieć "elastyczność" w ujęciu Melomanna - prośba o zejście z ceny o 40%.
Dam znać jak w końcu zostanę instytucją charytatywną Bractwa Orderu Virtuti Cebulari
To zmienia postać rzeczy.
Najważniejsze żeby się podobało.
Powtarzam: o igłach do M95 lepiej pisać w wątku o M95. Uzbrój się w cierpliwość.
Jeśli nikt nie odpowiada na zadane pytania to niekoniecznie znaczy że powinieneś podbijać temat na dwa wątki licząc że to coś zmieni.
Masz. Kropka
Dla zgromadzonych wyjaśnię na swoim przykładzie jak należy rozumieć "elastyczność" w ujęciu Melomanna - prośba o zejście z ceny o 40%.
Dam znać jak w końcu zostanę instytucją charytatywną Bractwa Orderu Virtuti Cebulari
Ja myślałem że szukasz coś co pasuje pod koncert życzeń z pierwszego posta, a nie że szukamy "coś dobrego co się mieści w budżecie".
To zmienia postać rzeczy.
Najważniejsze żeby się podobało.
Powtarzam: o igłach do M95 lepiej pisać w wątku o M95. Uzbrój się w cierpliwość.
Jeśli nikt nie odpowiada na zadane pytania to niekoniecznie znaczy że powinieneś podbijać temat na dwa wątki licząc że to coś zmieni.
-
To się nazywają negocjacje handlowe . Pisałem Ci ile chcę wydać na wkładkę z igłą maksymalnie w kolejnym poście. A różnica od ceny wyjściowej była ~ 23%. Nie jak piszesz 40%. Nie odniosłeś się. No i zważywszy okoliczności kupna igły, o których nie będę pisał na forum ze zrozumiałych względów. Dlatego uważam, że moja oferta była uczciwa.
Pozdrawiam Cię Wojtku
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolego, już nie przeinaczaj, bo to się robi coraz bardziej przykre tylko.
Jak złożyłem Tobie propozycję w ramach wątku to przecież wiedziałem że jest to ponad zakładany budżet (bo określiłeś go w pierwszym poście).
Mimo to sam zdecydowałeś się podjąć ze mną temat prywatnie. Poprosiłeś o rezerwację towaru.
Dopytywałeś o wkładkę, igłę, pytałeś jaką inną igłę kupić jeśli nie tą ode mnie (wszak dałem wybór, sama wkładka albo komplet).
Myślałem że robisz to dlatego że jednak znalazłeś dodatkowe środki, wszak w przeciwnym razie całe to trucie dupy miałoby mało sensu.
Koniec końców prosisz o "promocję" bo możesz dać tylko 200, jak w temacie, w zamian za komplet.
Sama wkładka Ciebie nie interesowała.
Nie zgodziłem się.
Zamiast tego pokierowałem w stronę ogłoszeń Philipsów u kolegów na giełdzie, nadal mając na uwadze "koncert życzeń" z tematu
Nie zaproponowałeś mi 250.
Z tego względu nie wiem czemu mnie korygujesz podając różnicę między moją ceną, a ceną wyższą niż proponowana przez Ciebie
Tego typu teksty mnie najbardziej zadziwiają.
Bo albo gadasz od rzeczy albo chcesz namalować jakiś nieciekawy obrazek.
Jak złożyłem Tobie propozycję w ramach wątku to przecież wiedziałem że jest to ponad zakładany budżet (bo określiłeś go w pierwszym poście).
Mimo to sam zdecydowałeś się podjąć ze mną temat prywatnie. Poprosiłeś o rezerwację towaru.
Dopytywałeś o wkładkę, igłę, pytałeś jaką inną igłę kupić jeśli nie tą ode mnie (wszak dałem wybór, sama wkładka albo komplet).
Myślałem że robisz to dlatego że jednak znalazłeś dodatkowe środki, wszak w przeciwnym razie całe to trucie dupy miałoby mało sensu.
Koniec końców prosisz o "promocję" bo możesz dać tylko 200, jak w temacie, w zamian za komplet.
Sama wkładka Ciebie nie interesowała.
Nie zgodziłem się.
Zamiast tego pokierowałem w stronę ogłoszeń Philipsów u kolegów na giełdzie, nadal mając na uwadze "koncert życzeń" z tematu
Nie wiem jak Ty to liczysz, ale spadek ceny z 325 na 200 to serio okolice ~40% upustu.
Nie zaproponowałeś mi 250.
Z tego względu nie wiem czemu mnie korygujesz podając różnicę między moją ceną, a ceną wyższą niż proponowana przez Ciebie
Tego typu teksty mnie najbardziej zadziwiają.
Bo albo gadasz od rzeczy albo chcesz namalować jakiś nieciekawy obrazek.
Do czego?