Philips GP401 MKII oryginalna igła oryg. pudełko

Awatar użytkownika
Therion

Philips GP401 MKII oryginalna igła oryg. pudełko

Post autor: Therion »

Philips GP401 MKII

Świetna wkładka MM, znana i ceniona. Wkładka o wysokiej dynamice - idealna do rocka itp. gatunków muzycznych.

O dźwięku wkładki zwykle decyduje igła. Najwyżej są cenione oryginalne i tu jest właśnie oryginalna. Jak widać na zdjęciach z mikroskopu, to jest początek życia zarówno tej wkładki jak i igły.

Zamienne igły są wciąż dostępne. Ich ceny zaczynają się od 60zł i rosną w zależności od szlifu i jakości. Dostępne są nawet o te o szlifie Shibata.

Wisienką na torcie jest oryginalne pudełko ochronne ze śrubkami.

Więcej informacji: https://www.vinylengine.com/library/phi ... k-ii.shtml

Zapraszam do zakupu.

Cena 390 zł
Załączniki
s-l1600c.jpg
s-l1600a.jpg
s-l1600b.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Philips GP401 MKII oryginalna igła oryg. pudełko

Post autor: Wojtek »

Therion pisze:
10 maja 2019, 23:49
Jak widać na zdjęciach z mikroskopu, to jest początek życia zarówno tej wkładki jak i igły.
Odważny wniosek :)
Therion pisze:
10 maja 2019, 23:49
Dostępne są nawet o te o szlifie Shibata.
A nawet SASy.

Skoro taka super to czemu sprzedajesz? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Zbyszek 1963
Gramofon: Sansui SR-838

Post autor: Zbyszek 1963 »

Cześć -aktualnie szukam wkładki ale kompletnej z headshellem i ustawionej - nie mam wagi ani szablonu no i nie robiłem jeszcze tego a i jeszcze zapytam czy to sferyk czy eliptyk ?
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

cichymen 63 pisze:
11 maja 2019, 18:43
i ustawionej
Ustawić to raczej będziesz musiał sam.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Wojtek pisze:
11 maja 2019, 14:56
Skoro taka super to czemu sprzedajesz? :)
Wojtek odpowiem Ci jak adwokat diabła.
Bo chciał zobaczyć jak ta wkładka gra i czy będzie mu odpowiadać.
Gusta to sprawa indywidualna, a skoro ma wkładki takie jak Denon 103R, Rohman, AT-OC9II to dziwisz się że sprzedaje Philipsa?

Ja też pomimo zalet Rohmana postanowiłem go sprzedać bo szukam innej sygnatury brzmienia, a kupiłem ją w ciemno by jej posłuchać.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

cichymen 63 pisze:
szukam wkładki ale kompletnej z headshellem i ustawionej
Wkładkę w headshell ustawia się pod ramię. No chyba, że sprzedający ma takie samo i wcześniej Ci to zrobi. W wielu innych przypadkach wystarczy linijka. Nacisk musisz zawsze ustawić sam. Waga nie jest tu potrzebna. Wystarczy podziałka odważnika ramienia 8-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piterski pisze:
12 maja 2019, 11:15
Gusta to sprawa indywidualna, a skoro ma wkładki takie jak Denon 103R, Rohman, AT-OC9II to dziwisz się że sprzedaje Philipsa?
Szczerze? Tak :) Ale to tylko ja.

Jestem ciekaw zdania Theriona jednak.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Piterski

Wojtek pisze:
12 maja 2019, 13:50
No to na jego zdanie musisz poczekać chociaż bo takim dwuznacznym Twoim komentarzu w dziale sprzedaży to nie wiem czy bym Ci na jego miejscu odpowiedział.
Jak poczytasz to są osoby, którym ta wkładka odpowiada, a Therionowi jednak nie zagrała tak jak oczekiwał.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piterski, ale ty serio nie musisz robić za lokalną tubę audiomaniaków, wiesz? ;)
Piterski pisze:
12 maja 2019, 15:19
Jak poczytasz to są osoby, którym ta wkładka odpowiada, a Therionowi jednak nie zagrała tak jak oczekiwał.
Ja tylko chcę poznać zdanie sprzedawcy na ten temat, a nie czytać wesołe ogólniki na temat tego że coś komuś może pasować i nie pasować, bo są to tak jakby oczywistości naturalne.

Mnie ludzie też pytają dlaczego się pozbywam czegoś, bo są ciekawi czy dlatego że mi nie podpasowało czy po prostu mam nadmiar :) (zwyczajowo mam nadmiar :morda: )
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Post autor: rafikdm »

Bardzo dobra wkładka jak dla mnie
Oczywiście pokusiłby się o lepszą igłę
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Zbyszek 1963
Gramofon: Sansui SR-838

Post autor: Zbyszek 1963 »

Regsoft pisze:
12 maja 2019, 12:17
cichymen 63 pisze:
szukam wkładki ale kompletnej z headshellem i ustawionej
Wkładkę w headshell ustawia się pod ramię. No chyba, że sprzedający ma takie samo i wcześniej Ci to zrobi. W wielu innych przypadkach wystarczy linijka. Nacisk musisz zawsze ustawić sam. Waga nie jest tu potrzebna. Wystarczy podziałka odważnika ramienia 8-)
Dzięki chłopaki za info.
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.
Awatar użytkownika
Therion

Wojtek pisze:
Piterski pisze:
12 maja 2019, 11:15
Szczerze? Tak :) Ale to tylko ja.

Cześć Wojtku,

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale zarobiony bylem okrutnie.

Otóż Philipsa401 kupiłem z czystej ciekawości. Oprocz kilku MC, mam jedną, jedyną MMkę AT95E. Któregoś dnia ją założyłem i okazalo sie, że zagrała rubasznie, ale tez ciekawie. Pogrubione wszystko, przerysowane ale z ogromnym drive. Kontrabas wielkosci katedry, ale co tam, zabawa po pachy. Fajna odskocznia od MC. Razz na jakis czas, chialbym móc założyć coś takiego do niektorych plyt z lat 80. Postanowilem zatem kupić cos lepszego niż AT95 licząc, ze wydając wiecej, uzyskam podobny dźwięk ale jeszcze z mocniejszym kopnięciem.

Gdy zaczalem pytać, powiedziano mi, żebym raczej nie liczył na nic ze współczesnych wkładek, potrzebna wkładka z epoki. Tak zainteresowałem sie Philipsem 4XX.
Przyplynał, założyłem, wyregulowalem i po pierwszych drobnych problemach (zawieszenie igły było zesztywniałe, wkladka musiała się rozruszać) mogłem posłuchać jak gra ów polecany Philips. I tu nastąpiło moje zdziwienie. To nie było żadne rozwinięcie brzmienia AT95. Nie było podbitych skrajów pasm, żadnego rubasznenia, dodatkowej chrypki w wokalach, przerysowania i rzeczy, ktorych oczekiwalem. Otrzymałem dźwięk atrakcyjny, ale ułożony, z poprawną prezentacją pasm i zarysem przestrzeni. Barwa dźwięku od razu skojarzyła mi się z DL103R, dlatego Philipsa nazwałem młodszym kuzynem Denona. Bardzo uniwersalna i o dziwo bardzo głośna, daje znacznie więcej prądu od AT. Ale ja nie tego szukalem. Ja szukam nieogolonego bandyty, Philips taki nie jest. Philips to meloman.

Fajna wkladka, polecam, choc nie dla osób, które mają DL103R, bo uzyskają to samo, tylko w skromniejszym wydaniu. Jest to oferta dla kogoś, kto nie chce wydać PLN razy X na Denona, ale chce mieć zbliżony klimat. Tego Philipsa kupiłem za ok. 450zl. Wiem, że to więcej niż przeciętne oferty w Polsce, ale płaciłem za jego stan i oryginalną igłę o niewielkim przebiegu.

Jestem teraz zarobiony strasznie, ale gdy skończę projekt, wrócę do poszukiwań rozwinięcia AT95. Moze Wojtku mi poradzisz, w ktorym kierunku iść. Z Twoją wiedzą moje eksperymenty moga się okazać krótsze i mniej bolesne.

Kilka dni temu kupiłem tez wzmacniacz lampowy Yaqin 100C. Z czystej ciekawości, bo przeciez mam Phasta. Tez liczę na to, że będzie rubaszny. Jezeli nie będzie i zagra dzwiekiem podobnym do Phast, zaoferuję go komuś innemu. Jezeli pozwolisz, rowniez na Tym forum, w dziale Sprzedam.

Pozdrowionka!
Piterski pisze:
12 maja 2019, 15:19
Wojtek pisze:
.
Dokladnie tak,. Dziękuję za wsparcie. Widzę, że podobnie szukamy - nie boimy sie kupić w ciemno a gdy okazuje sie, że nie jest to kierunek naszych poszukiwań, najnormalniej w swiecie sprzedajemy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Therion pisze:
13 maja 2019, 07:41
Gdy zaczalem pytać, powiedziano mi, żebym raczej nie liczył na nic ze współczesnych wkładek, potrzebna wkładka z epoki. Tak zainteresowałem sie Philipsem 4XX.
Wow. Aż brak mi słów.
Therion pisze:
Ja szukam nieogolonego bandyty, Philips taki nie jest. Philips to meloman.
Zgadza się.
Therion pisze:
Moze Wojtku mi poradzisz, w ktorym kierunku iść. Z Twoją wiedzą moje eksperymenty moga się okazać krótsze i mniej bolesne.
Z przyjemnością :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Piterski

Therion pisze:
Widzę, że podobnie szukamy - nie boimy sie kupić w ciemno a gdy okazuje sie, że nie jest to kierunek naszych poszukiwań, najnormalniej w swiecie sprzedajemy
Dokładnie tak, bo z wkładkami jest dla mnie jak z kobietami, każdemu podoba się w nich co innego, pomimo że ogólne pojecie piękna dla wszystkich ma jakiś wspólny mianownik.
Awatar użytkownika
Therion

.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2019, 11:40 przez Therion, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany