czy jest istotny dobór headshell-a do wkładki
- klaus1973
- Gramofon: Denon DP-59L
czy jest istotny dobór headshell-a do wkładki
Dzień dobry w południe
1. czy jest jakiś wzór poradnik doboru uchwytów do wkładek?
2. czy wzór uchwytu ma istotne znaczenie co do kształtu ramienia?
pozdrawiam Klaus
1. czy jest jakiś wzór poradnik doboru uchwytów do wkładek?
2. czy wzór uchwytu ma istotne znaczenie co do kształtu ramienia?
pozdrawiam Klaus
Klausa kocha cały świat i jest najlepszym sędzią*
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: czy jest istotny dobór headshell-a do wkładki
Sposób mocowania i ciężar to chyba podstawowe.
Dodatkowo zakres regulacji overhang (np headshelle sme nie mają regulacji bo ramię przesuwasz).
Ja patrzę też na dostęp do pinów (np sh165 to koszmar) i materiał (jak najlepsze tłumienie drgań).
Coś jeszcze pominąłem ? Aha, wyglądać fajnie musi
Dodatkowo zakres regulacji overhang (np headshelle sme nie mają regulacji bo ramię przesuwasz).
Ja patrzę też na dostęp do pinów (np sh165 to koszmar) i materiał (jak najlepsze tłumienie drgań).
Coś jeszcze pominąłem ? Aha, wyglądać fajnie musi

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Jeśli chodzi o typowe headshelle o mocowaniu typu SME to bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na modele z dwoma pinami mocującymi.Nakrętka w gnieżdzie ramienia "ciągnie" wtedy równomiernie za dwa piny powodując bardzo solidne i pewne mocowanie.Dość duża grupa droższych uchwytów jest tak zbudowana.Samemu też można tak przerobić headshell.(jeśli mamy trochę umiejętności i narzędzi).No i na pewno lepsze(szybciej wygaszające drgania) są modele odlewane lub wykonane z kawałka metalu jak np.poniższy Ortofon LH-4000.Bardzo przydatna też (gdy gniazdo ramienia nie ma takiej możliwości) jest regulacja azymutu.Wygląd i kolor to już sprawa indywidualna.
- klaus1973
a możesz @Myszor to rozwinąć. Np. masa wkładki a masa headshell-a ?
macie jakiś doświadczenie co do metali? np: magnezowe ???
nie wiem czy kształt ma znaczenie. np: Nagaoka w dedykowanych headshell-ach ma wręcz sprecyzowane miejsce mocowania - idealnie pasuje kształt wkładki.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Lepiej ci koledzy wytłumaczą bo ja ogarniam tylko podstawy ale trza rozpatrywać cały układ wkładka-headshell-ramię.
Ramiona mają zakres ciężaru wkładka+headshell który są w stanie ogarnąć.
Na lekkie ramiona o niskiej ME nie zakłada się ciężkich headshelli i wkładek bo będzie problem z wyważeniem.
Na podatne wkładki o niskim TF też się lekkie headshelle stosuje.
A do mało podatnych wkładek o wysokim TF daje się ciężkie shelle i ciężkie ramiona.
Zatem rozpatrywanie masy shella bez konkretnej wkładki i konkretnego ramienia jest bez sensu imho.
A jaki ty masz problem ?
Ramiona mają zakres ciężaru wkładka+headshell który są w stanie ogarnąć.
Na lekkie ramiona o niskiej ME nie zakłada się ciężkich headshelli i wkładek bo będzie problem z wyważeniem.
Na podatne wkładki o niskim TF też się lekkie headshelle stosuje.
A do mało podatnych wkładek o wysokim TF daje się ciężkie shelle i ciężkie ramiona.
Zatem rozpatrywanie masy shella bez konkretnej wkładki i konkretnego ramienia jest bez sensu imho.
A jaki ty masz problem ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Wiele firm z branży "gramofoniarskiej" stosowało magnez w swoich produktach.Np.ramiona GRAY,DUAL(główka ramienia 1019),headshelle ADC(niektóre) i NAGAOKI.macie jakiś doświadczenie co do metali? np: magnezowe ???
Trudno natomiast powiedzieć co to stop..czy czasem magnezu nie jest tam śladowa ilość.
Ja bym tego nie brał pod uwagę..ważne że jest solidny,nie-tłoczony z blachy i tyle.
Blaszane dłużej wygaszają wibracje..nawet te oryginalne SME(czyli bardziej "dzwonią").
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jest, choć bardziej do igły (a konkretnie jej podatności) w relacji do masy efektywnej ramienia (razem z masą headshella).
Przy Twoim gramofonie jednak nie ma to akurat większego znaczenia (ze względu na konstrukcję ramienia).
Przy Twoim gramofonie jednak nie ma to akurat większego znaczenia (ze względu na konstrukcję ramienia).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- klaus1973
Ty to chyba w myślach czytasz?
Teraz jestem u siebie. Zastanawiałem się nad tym. dotoczyłem sobie przeciwwagi co 20 g i się zastanawiałem.....
dzięki - czyli mogę sobie zanabyć drogą kupna nie zwracając uwagi na masę.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rozwijając swoją myśl z poprzedniego posta: jeśli tylko będziesz w stanie wyważyć ramię to elektroniczne ramię samo załatwi kwestie tłumienia rezonansu w sposób dynamiczny.
Z tego też względu na gramofonie typu Denon DP-59L robienie testów na poziom rezonansu przy pomocy płyty testowej kompletnie mija się z celem.
Z tego też względu na gramofonie typu Denon DP-59L robienie testów na poziom rezonansu przy pomocy płyty testowej kompletnie mija się z celem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum