posiadam :
-kartę muzyczną Lexicon Alpha
-technics
=przedwzmacniacz monacor
W sensie że odtwarzasz dźwięk z gramofonu... na komputerze, tak?Wamdam pisze:Gdy chce nagrać sampla z winyla odpalam gramofon i normalnie działa bez pisków ani nic
Czy to jest taka typowa przejściówka gdzie z dwóch czinczy robi ci się jeden duży jack?Wamdam pisze:przez kabel czincze 2xjack duży do line in
chciałbym zwrócić uwagę, że to urządzenie (Lexicon Alpha) to JEST karta dźwiękowa. Jeżeli Wamdam ma ustawione w systemie domyślne urządzenie jako Lexicon Alpha, to wtedy podłączając słuchawki do komputera i tak nic nie usłyszy.Wojtek pisze:Zastanawiam się czy to urządzenie w ogóle potrafi równocześnie przyjmować wejście sygnałowe zarówno z line input jak i przez USB i mieszać te sygnały ze sobą. Możliwe, że nie.
Moim zdaniem powinieneś wpiąć słuchawki bezpośrednio do komputera, a nie do tego Lexicona, i tą drogą słuchać, o ile jest to możliwe.
Niekoniecznie. Jeśli domyślnym urządzeniem wejścia/wyjścia będzie Lexicon to tak jest, ale nie to miałem na myśli, bo przecież można ustawić w systemie niezależnie urządzenie wejścia jak i wyjścia. W tym przypadku wejściem byłby Lexicon, a wyjściem wbudowana karta dźwiękowaKrzyś pisze:Jeżeli Wamdam ma ustawione w systemie domyślne urządzenie jako Lexicon Alpha, to wtedy podłączając słuchawki do komputera i tak nic nie usłyszy.
Tak, doczytałem to właśnie w instrukcji obsługi, którą zapodałeś, że podawanie równocześnie dźwięku z komputera i do jednego z inputów nie powinno powodować kłopotów.Krzyś pisze:Zgodnie z zapewnieniami producenta to urządzonko doskonale radzi sobie nie tylko z miksowaniem dźwięku z wbudowanego weń kodeka USB, ale jednocześnie i wejścia liniowego i wejścia mikrofonowego (nie pisze tam nic o możliwości dodatkowego miksowania wejścia "Instrument", ale to i tak tutaj nie ma znaczenia i nie wiem, czemu miałoby nie być takiej możliwości.
To swoją drogą.Krzyś pisze:i balansowane - ta ostatnia cecha powoduje, że na wejściu karty pojawia się (przy podłączeniu do niej gramofonu stereo kablem 2rca-1jack stereo) RÓŻNICA kanałów co samo w sobie jest trochę lipne.
Nie sądzę by to coś poprawiło, ale spróbować możnaKrzyś pisze:Tymczasowo można odłączyć jeden z kanałów (chyba prawy - ten który jest podłączony do środkowego pierścienia) co powinno spowodować, że na wejściu karty nie pojawi się sygnał L-R. Oczywiście nie wiadomo, czy rozwiąże to problemy z piskiem.
Ano właśnieKrzyś pisze:chyba jednak moje twierdzenie nie jest słuszne - w specyfikacji pisze, że "Stereo line inputs for keyboards, drum machines or analog output of a CD/MP3 player. RF-filtered TRS active-balanced inputs accept either balanced or unbalanced signals." więc może rodzaj wejść się wybiera programowo czy jakoś tak
dobra wiem, jednak połączenie kablem stereo rca - stereo jack jest złe, nic sobie nie można wybrać, przycisk "monitor" służy tylko do wyboru czy oba kanały mają być sumowane, czy też do lewego kanału ma trafiać dźwięk z wejścia liniowego 1 a do prawego z wejścia nr 2.
Hmm... czyli dźwięk z gramofonu jest, ale dochodzi do tego ten dziwny szmer i pisk. Myślałem wcześniej, że w ogóle nie ma muzyki i jest tylko szmerWamdam pisze:posłuchajcie
to nagranie jest chyba stereo (jeden kanał inny niż drugi), przynajmniej różnica nie wychodzi cicha, tylko wygląda podobnie jak nagranie - nie słuchałem różnicy kanałów więc nie wiem dokładnie co tam słychać) co powoduje, że ja już niczego nie rozumiem, jeśli chodzi o tą kartę dźwiękową.Wamdam pisze:http://w508.wrzuta.pl/audio/40JCiphhMid/gowno_gramofon
posłuchajcie