Są to najlepsze kolumny jakie miałem (są bardziej zrównoważone i dokładniejsze od titanów no ale serce nie sługa, zakochałem się w titanach) i tylko dlatego sprzedam, że nie mieszczą się nigdzie koło większych braci, a szkoda by stały i się kurzyły. Mam je od pierwszego właściciela , a historię nabycia opisałem w wątku „kolumny wintydżytsu”.
Jak się komuś nie chce czytać to tak w skrócie:
BUDOWA:
Bas- 26cm z linią transmisyjną (Real Transmission Line)
Średnica - 12cm szerokopasmowy isophon
Wysokie - wstęga Technics TH400.
To są wszystko konstrukcje z wysokiej półki.
Pasmo 20hz-50khz. Impedancja 8ohm.
Dźwięk - klasa audiofilska , rozdzielczy , przestrzenny, neutralny (każda płyta zagra po swojemu), bas wspaniały (po to je wyszukałem) , krótki, fakturowany, zero bułowatości, schodzący mega nisko, naturalne, fantastyczne wokale, wyraźna ostra góra. Wad brak. Mało wymagające w ustawieniu, mogą stać pod ścianą bo wylot RTL jest górą. Nagłośnią każde pomieszczenie. Parę osób z forum słuchało więc można podpytać priv...Tuczi, Klin, Charliez.
Stan techniczy - doskonały, wszystko oryginalne, nie grzebane, przetworniki i zwrotnice w idealnym stanie, zawieszenie basu nie było wymieniane bo jest z gumy i wygląda idealnie. Od mk2 Quadral przeszedł niestety na sypiące się pianki.
Stan wizualny - dobry zasadniczo jak na 1981, jedynie z boku u dołu kolumn z jednej strony pochlapane czymś , jak stoją przodem to nie widać. Maskownice spoko, z oryginalnymi logotypami, koło logo Quadrala mój kot pogryzł trochę ramkę ale nie widać z 2 metrów. Aksamit na frontach warto wyczyścić, można przetrzeć środkiem do tkanin albo odkurzyć ale mi się nie chciało bo nie zauważyłem różnic w dźwięku z i bez maskownic.
Co potrzeba by cieszyć się tym wspaniałym dźwiękiem ? Pokój minimum 20mkw (im większy tym lepszy) ogarnięty wzmacniacz 100-200W (im mocniejszy tym lepszy) i 3600 zeta. Można szukać taniej ale trzeba poświęcić czas i mieć fuksa (tak jak ja) że nikt tam nie majdrował przy nich. Moje to oryginał w 100% i stan perfekt.
Odbiór - tylko osobisty we Wrocławiu bo 1 sztuka to 116x40x40cm i 55kg.
Więcej info na www.titanstory.de
Podsumuję krótko - to będą najlepiej wydane pieniądze na kolumny. Gwarantuję.
Ps. Na focie bez maskownic stoją odwrotnie. Tzn lewa tam gdzie prawa i odwrotnie.
[S] Quadral Vulkan mk I
- Myszor
- Gramofon: PD-300
- Myszor
- Myszor
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2