W końcu się zebrałem, żeby coś napisać po testach BuPhonoAMP. To jedziemy...
Sprzętowo - Yamaha MCS-1330 z fabrycznymi NS-BP 300. Gramofon Dual 721 z wkładką Elac D90 E18 ( inaczej AT 440 MLb ).
Porównanie będzie z Nudą Mini, choć wg mnie najlepiej było by porównać Bufona ze sprzętem z tej samej półki cenowej.
Zakładając, że ktoś będzie miał ten 1k na preamp raczej nie będzie się rozglądał za Nudą czy Husarią.
Bardzo zgrabna konstrukcja, wszystko zostało spakowane w jeden klocek. Nie zauważyłem jakichś problemów z tego powodu.
Przydałby się trochę lepszy dostęp do dip switchy - obudowa jest bardzo spasowana.
Kabel oddzielany od filtrowanego gniazda - fajne rozwiązanie, szczególnie do transportu.
Z nastawów w Nudzie mam na coś ok. 30k i 100p pojemności ze względu na pewną ostrość charakterystyki używanej wkładki.
I jest to dla mnie najprzyjemniejsze ustawienie. W Bufonie po testach ustawiłem podobnie koło 31k. i 100p.
Przy pierwszych dźwiękach słychać, że BuPhono AMP jest głośniejszy przy tym samym ustawieniu potencjometru.
Podczas testów udało się przesłuchać kilkanaście płyt. Każdy powód dobry, żeby posłuchać muzyki
Dźwięk bardzo barwny.
Góra ( przy w/w nastawach ) przyjemna, nie za ostra. Taka jak lubię. Średnica fajna być może delikatnie zbita.
Bas bardzo ładnie schodził w dół.
Nie miałem możliwości posłuchać wkładek MC więc się nie wypowiem w tej kwestii.
Ogólnie podczas tej potyczki z Nudą - Bufon wypada bardzo dobrze lecz dużo mniej neutralnie. Jednym będzie to przeszkadzać a innym podobać.
Myślę, że możliwość posłuchania we własnym torze tej konstrukcji będzie dla wielu wielkim ułatwieniem w podjęciu decyzji zakupowej.
Na mnie sprzęt zrobił pozytywne wrażenie i będę go polecał znajomym.