Piszę z trochę nietypowym tematem.
Zaintrygowała mnie pewna kwestia związana z szumem w trakcie odtwarzania jednego z utworów na płycie.
Słuchając tego nagrania: https://youtu.be/8hB_WMlyDEM w tle wyraźnie słychać jednostajny szum. Podczas odtwarzania plyty na moim sprzęcie szum ten nie jest jednostajny, a sprawia wrażenie jakby jego częstotliwość była w jakiś sposób modulowana. Jako, że szum jest dosyć wyraźny, a to co sie juz raz usłyszało ciężko "odsłyszeć", to zaczął mnie ten fakt lekko irytować

Efekt ten zauważyłem póki co na dwóch utworach na tej samej stronie płyty. Nie zauważyłem też, aby pozostale elementy utworu były w jakiś sposób zniekształcone.
Chciałbym dowiedzieć się co może być tego przyczyną:
a) czarne plyty tak po prostu mają - tylko dziwne dlaczego ten efekt nie jest widoczny na nagraniu z yt (jedyny format na którym wyszła ta plyta to winyl, więc zgrywając dźwięk ten efekt chyba też powinien wystąpić)
b) nierówność płyty - plyta jest w niewielkim stopniu nierówna, co powoduje delikatne wahanie ramienia w górę i w dół (większe niż na pozostałych płytach),
c) niedokładna kalibracja wkładki,
d) brud na płycie - płyta była myta 2 dni wcześniej w miksturze forumowej i myjce,
e) zakłócenia pochodzące od sprzetu modulują szum,
f) inna przyczyna?