Martynka pisze: ↑11 lut 2019, 16:51
Ktoś musi więc zabrzmiec jak handlowiec.
No nie, nie musi
Po drugie, w przypadku klientów B&O marketing nie miał wielkiego znaczenia
Wow. No to kupę papieru zmarnowali innymi słowy
te nazwy, systemy, myślę, że większość z nich miała gdzieś co jest w środku, kupowali zawierzając firmie
Jak każdy przeciętny Kowalski/konsument kupujący sprzęt RTV różnych dobrych marek.
i niewielu się zawiodło
Nooo właściciele Beogramów się pewnie zawiedli jak firma przestała oferować igły, zarazem nie chcąc dzielić się patentami czy wiedzą na temat ich konstrukcji z innymi.
Przypominam że założyciel SoundSmith jako fan konstrukcji B&O wystąpił do nich z taką prośbą motywując ją brakiem dostępności zamienników, ale zostało mu to odmówione. Stąd musiał dokonać inżynierii wstecznej by móc oferować nowe wkładki do Beogramów.
Na samym sprzęcie nie znajdziesz skrótów systemów, nazw wynalazków jak u konkurencji z Japonii, gdzie czasem między klawiszami już miejsca brakowało.
Kwestia designu. Inni też szli w minimalizm, choć oczywiście nie taki unikatowy jak B&O.
I to wyróżnia ich produkty, zdecydowanie.
To jak z autem, masz kasę, idziesz i kupujesz BMW czy Mesia i w salonie masz zupełnie gdzieś co oni tam wsadzili pod maskę, bo to ich interes żeby było jak najlepsze, żebyś znów wrócił.
Problem w tym że BMW czy Merce są nadal pożądane, a sprzęty B&O... no powiedzmy że mają swoją niszę, OK?

Stąd analogia trochę nietrafiona, ale wiem do czego pijesz.
Nigdzie nie twierdzę że sprzęt B&O to jakieś tanio-wykonane łajno

No, poza tym że dzisiaj można Beogramy relatywnie tanio kupić jak mają uwalone igły
Po trzecie ja nigdzie nie napisałem że te systemy oprócz opatentowanego HX-PRO i MMC nie występują nigdzie indziej, pisałem tylko że firma stawiała na dobre systemy, stosowała dobre rozwiązania a to że inni je stosują czy stosowali pod własną nazwą potwierdza tylko słuszność ich stosowania nie jako marketingu ale by podnieść jakość.
Mistrzowskie odwracanie kota ogonem

Skoro tak jest no to innymi słowy żaden to argument

Cieszę się że mamy to za sobą.
Zarzucasz mi ignorancje w znajomości budowy innych sprzętów
Bo na to wychodzi

Jest inaczej?
Tak w skrócie powiem że ten system gdy już został opracowany B&O oddało dla Dolby aby go rozpowszechniać.
Pewne niedopowiedzenie: dali licencję do Dolby, ale z zastrzeżeniem że Dolby nie może tego patentu używać przez parę lat na rynku konsumenckim

Bo chcieli zachować unikalność systemu dla swojej linii Beocordów.
Także z tym "dali bo chcieli rozpropagować" to bym uważał, bo trochę bzdurne jednak.
Nagrywanie przy HX-PRO dawało podniesienie jakości przy odtwarzaniu na dowolnym sprzęcie również bez systemu Dolby
To prawda, nie jest to system redukcji szumów w sensie stricte.
Stwierdziłem jedynie fakt że HX-Pro nie zawojował rynku
poczytaj na czym to polegało a zrozumiesz, że to rzeczywiście inna jakość wprowadzona do sprzętu domowego
dawała rezultaty studyjne przy nagrywaniu
Ponownie: bądźmy poważni
Oczywiście możemy polemizować dalej.
Ale tu nie ma za bardzo o czym polemizować.
Tylko Ty twierdzisz póki co że rozmawiamy o jakichś niespotykanych cudach techniki
Nietypowy design - jasne, zgoda.
Wkładki gramofonowe własnej autorskiej konstrukcji - jasne, pewnie.
Cała reszta? No wybacz, ale trochę ogłady by się przydało zamiast wypisywać rewelacje niczym żywy prospekt
Dostałeś ode mnie propozycje odsłuchu kompletnego zestawu.
Tak. Przeczytałem wiadomość, ale nie zdążyłem odpisać.
Jako że mowa o gramofonach, wkładkach i winylach - w zupełności wystarczy mi użyczenie Beogramu z działajacym zespołem wkładka-igła.
Z chęcią skorzystam z okazji.
Nie chcę przyjmować całego zestawu z wzmacniaczem i kolumnami bo one akurat niespecjalnie mnie obchodzą

Poza tym - za dużo zmiennych.
Możesz na własne uszy przekonać się czy inwestycja w ten sprzęt ma sens.
Ja nigdzie nie twierdzę że nie warto inwestować w sprzęt B&O.
Jak ktoś lubi i ma kasę to niech inwestuje.
Ty również póki co idziesz w półśrodki zlecając retipy zamiast zakup NOSa czy wyrób SoundSmith.
Gadki "a bo tamci mówią że to wcale nie jest lepsze" włóż między bajki zanim sam nie posłuchasz
Jedyne co mogę powiedzieć to to że raczej jesteś w stanie uzyskać co najmniej tak samo dobry efekt, a zarazem niwelując ograniczenie wynikające z braku możliwości zmiany wkładki na coś z innej stajni czy relatywnie ograniczoną dostępność wymiennych igieł (retip to półśrodek, powtarzam)... stawiając na gramofon z bardziej uniwersalnymi założeniami
To powinno być dość oczywiste.
Ponieważ właśnie przed chwilą zakupiłem kolejny Beogram serii 5XXX do mojego systemu, w pełni grający z kompletną sprawną wkładką MMC4. Myślę że mogę się dać przekonać by powierzyć wkładkę Twojemu retiperowi aby zobaczyć co potrafi. Zaanonsujesz mnie??
Cantilever ma swój wątek w dziale wkładkowym. Po prostu wyślij mu wiadomość.
Obojętnie czy jesteś Księciem Łeby czy nie