Używamy chyba innego Google.
https://www.google.com/search?q="Pioneer+PL-505"
Weź pod uwagę, że zbychwro oferuje przede wszystkim modele z rynku japońskiego, a te mają często inne numery niż to co szło na eksport

Ja zaś doszedłem do tego, że to raczej są faktycznie bliźniacze modele. Parametry są takie same, łącznie z masą.tomi911 pisze: ↑07 mar 2019, 23:08Jest tam natomiast model 707, ktory zdaje się być jego bliźniaczym bratem. Spotkałem się z opinią, że jedyne co je różni to możliwość regulacji VTA, zastosowanie domyślnie lepszej wkładki oraz drobne różnice w wymiarach oraz masie. Ktoś jest w stanie to potwierdzić?
Wizualnie ramię 505 jest czarne, a 707 srebrne. Poza tym wyglądają identycznie.
W instrukcji od PL-707 jest mowa o śrubce która umożliwia regulację VTA.
Pozostaje potwierdzić czy PL-505 również ma taką śrubkę w tym samym miejscu (może jakieś wideo na YT w tym pomoże?).
Nie rozumiem. Taka uwaga dotyczy prawie wszystkich gramofonów manualnych.
W sensie takim że konstrukcje te nie zakładają że użytkownik będzie chciał sobie całe ramię wymienić.
Co nie znaczy że jest to niemożliwe. Jak się przerobi napęd na tryb stricte manualny (czyli odłączy sterowanie napędem od automatyki ramienia) to możesz sobie zamocować jakie ramię chcesz

Oczywiście trudno sobie coś takiego wyobrazić bez modyfikacji plinty, chyba że dołożysz drugie ramię gdzieś poza budą gramofonu.
Zapytaj może któremu forumowiczowi z vintage gramofonem padła na amen automatyka ramienia

Oczywiście.
Natomiast jestem ciekaw co to znaczy "ukatrupić kabel". W sensie że nożyczkami?
Albo przewodzi prąd albo nie