Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- Petro
- Gramofon: PS-X75, SL-1600
- Kontakt:
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

PS-X75, SL-1600mk2//AT33E LC-OFC//AT440Mla-VMN50SH//Accu E-406V//Quadral Vulkan
- koscidogitary
- SimonTemplar
Nie śmiem
Na ścianie, tej gdzie centralnie kontakcik bryluje bym matę wygłuszającą przykleił. Taką jak ma kol. @Pawelec.
- koscidogitary
A skąd taki pomysł i czemu ta mata ma służyć?SimonTemplar pisze: ↑02 mar 2019, 17:25Na ścianie, tej gdzie centralnie kontakcik bryluje bym matę wygłuszającą przykleił.

Jeśli już to dyfuzor a matę za plecy, z tyłu

A pokoik faktyczne marzenie - zazdroszczę własnego kąta

- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Też bym chciał mieć własny kąt...
Jak chcę głośniej posłuchać, to czekam aż wszyscy wyjdą z domu.
Ale często nie mogę się doczekać
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Wszyscy tak mamy. Na szczęście moja żona przeważnie w stajni siedzi w weekendy.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- koscidogitary
- SimonTemplar
Ano estetyce pomieszczenia głównie, sorry gust taki mamkoscidogitary pisze: ↑02 mar 2019, 17:28A skąd taki pomysł i czemu ta mata ma służyć?SimonTemplar pisze: ↑02 mar 2019, 17:25Na ścianie, tej gdzie centralnie kontakcik bryluje bym matę wygłuszającą przykleił.![]()
Jeśli już to dyfuzor a matę za plecy, z tyłu![]()
A pokoik faktyczne marzenie - zazdroszczę własnego kąta![]()

- koscidogitary
Spoko, ja to rozumiem, szanuję każde zdanie. Chodziło mi tylko o to, żeby nieco wywołać wilka z lasu i wtrącić parę zdań o akustyce, bez wchodzenia w pomiary np. pogłosu.SimonTemplar pisze: ↑02 mar 2019, 17:56Ano estetyce pomieszczenia głównie, sorry gust taki mampiknie jak dla mnie to wygląda
Generalnie zasada jest taka, że pomieszczeń nie powinno się za bardzo wytłumiać.
Kolumny powinny stać odsunięte od bocznych ścian w takich odległościach aby nie trafiać w całą lub część długości fali.
Nie wchodząc w szczegóły powinno to być około 0,5-1,5 po bokach. Odsuwać, przesuwać - i słuchać czy coś nie dudni, aż do skutku.
Co do przysuwania kolumn do przedniej ściany - jak są bas refleksy to odległość też dobiera się na słuch. Chodzi o to, aby wykorzystać energię b-r.
Odległość ta jest współzależna od miejsca, w którym słuchać się znajduje i od odległości tylnej ściany od słuchacza. Jeśli nie ma b-r lub jest z przodu, to zwykle można kolumny przysunąć do samej ściany.
Co do gąbek, mat z przodu - co kto lubi, jednakże szczególnie na przedniej ścianie, za kolumnami, dźwięk powinno się rozpraszać (dyfuzory).
Częściowo tłumimy za to boki, dół (dywanik?

Najwięcej uwagi należy poświęcić wszelkim narożnikom, kątom, etc. I to jest zagadnienie, te bass-trapy, nad którym obecnie trochę główkuję...
Niestety ze względu na ograniczenia pomieszczeniowe temat stoi w miejscu

Ostatnio zmieniony 02 mar 2019, 18:19 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
- koscidogitary
Aaa... Zapomniałem dodać, że znajomy akustyk powiedział mi, że 70% brzmienia sprzętu to akustyka pomieszczenia, 20% to kolumny a 10% to elektronika. Czy to prawda czy nie, można dyskutować w nieskończoność, niemniej jednak coś jest na rzeczy...
- konrads0
Moim skromnym oczywiście zdaniem, to Twój znajomy akustyk trochę przesadził...
- SimonTemplar
Spokokoscidogitary pisze: ↑02 mar 2019, 18:17Aaa... Zapomniałem dodać, że znajomy akustyk powiedział mi, że 70% brzmienia sprzętu to akustyka pomieszczenia, 20% to kolumny a 10% to elektronika. Czy to prawda czy nie, można dyskutować w nieskończoność, niemniej jednak coś jest na rzeczy...

Toż to przyjemność

Patrzę na ten pokój z foty kolegi i się zastanawiam nad metrażem tego pokoju i tymi podłogówkami?
Jak to się ma jedno do drugiego w twoim przypadku? nie za ciasno im?
Pytam z ciekawości bo się przymierzam do podłogówek na pokój 25m2 i mam obawy

- konrads0
- koscidogitary
Pocieszę Cię - w zasadzie nie ma takiego pojęcia jak te kolumny do tego metrażu a tamte do innego. Kolejny mit marketingowców.SimonTemplar pisze: ↑02 mar 2019, 18:34Pytam z ciekawości bo się przymierzam do podłogówek na pokój 25m2 i mam obawy
Owszem, nie wolno przesadzać, hali nie nagłośnisz dwoma małymi monitorami, natomiast średniej wielkości podłogówki zagrają bardzo dobrze w pomieszczeniu od kilku do dobrych kilkudziesięciu metrów. Wszystko zależy od ustawienia i "sposobu słuchania muzyki".
Byłeś kiedyś w studio nagrań? - Tam słucha się 20-30cm głośników basowych z odległości kilkudziesięciu centymetrów

- klaus1973
- Gramofon: Denon DP-59L
u mnie to tylko fragment pokoju w kształcie litery LSimonTemplar pisze: ↑02 mar 2019, 18:34Spokokoscidogitary pisze: ↑02 mar 2019, 18:17Aaa... Zapomniałem dodać, że znajomy akustyk powiedział mi, że 70% brzmienia sprzętu to akustyka pomieszczenia, 20% to kolumny a 10% to elektronika. Czy to prawda czy nie, można dyskutować w nieskończoność, niemniej jednak coś jest na rzeczy...
Toż to przyjemność![]()
Patrzę na ten pokój z foty kolegi i się zastanawiam nad metrażem tego pokoju i tymi podłogówkami?
Jak to się ma jedno do drugiego w twoim przypadku? nie za ciasno im?
Pytam z ciekawości bo się przymierzam do podłogówek na pokój 25m2 i mam obawy![]()
on ma 44 metry po podłodze to zdjęcie zrobione tak z 1/3 na długość stoi kanapa.
testuję ustawienia w salonie - taki dźwięk dla gości i dla lampki wieczornej z żoną.
mam jeszcze pokoik w piwnicy 45 m2 - wykonany z przeznaczeniem audio i imprezy. Tam za rok zacznę coś innego.
Klausa kocha cały świat i jest najlepszym sędzią*
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"