Pokrywy Technics SL-1xx0 mk2
- Reymont
Czy ma ktoś pojęcie czy zawiasy i pokrywa od Technicsa 12x0 mk2 (są na rynku) będzie pasowała do Technicsa 1500 mk2 (brak na rynku) ?
Być może ktoś ma doświadczenie z dosztukowywaniem pokryw i zawiasów. Przyznam, że cenowo nie wygląda to ciekawie jeśli chodzi o oryginały i jeśli ktoś przecierał ścieżki w temacie adaptowania innych pokryw/zawiasów to byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Być może ktoś ma doświadczenie z dosztukowywaniem pokryw i zawiasów. Przyznam, że cenowo nie wygląda to ciekawie jeśli chodzi o oryginały i jeśli ktoś przecierał ścieżki w temacie adaptowania innych pokryw/zawiasów to byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pokrywy
Zarówno zawiasy jak i pokrywa będą pasowały. Nawet panel kontrolny raczej nie zostanie zakryty.Reymont pisze:Czy ma ktoś pojęcie czy zawiasy i pokrywa od Technicsa 12x0 mk2 (są na rynku) będzie pasowała do Technicsa 1500 mk2 (brak na rynku) ?
Pokrywa od SL-1200 mk2 jest trochę niższa od pokryw pozostałych modeli, ale wystarczy, tym bardziej że ma tą taką wypukłość w miejscu gdzie znajduje się ramię.
Pokrywy serii mk1 bardziej różnią się między sobą.
Jaki tam brak...Reymont pisze:do Technicsa 1500 mk2 (brak na rynku)
http://www.ebay.com/itm/NEW-TURNTABLE-D ... 0365624555
No chyba że ograniczamy się do rynku polskiego, to faktycznie brak.
Zawiasy to chyba pół biedy, najgorzej dopasować pokrywę. Już lepiej byłoby zlecić komuś produkcjęReymont pisze:Być może ktoś ma doświadczenie z dosztukowywaniem pokryw i zawiasów.

W sumie nie byłby to zły pomysł na biznes w Europie, produkcja pasujących pokryw do najpopularniejszych starych gramofonów

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Reymont
Re: Pokrywy Technics SL-1xx0 mk2
Mam pokrywe od jakiejs starej Unitry. Pasuje prawie idealnie. Tylko co z zawiasami? Nad dziurkami na sruby w gramofonie wypadaja takie zgrubienia w pokrywie gdzie wchodzily bolce Unitrowych zawiasow.
Z tego co sie orientuje to chyba powinna byc mozliwosc zostawienia otwartej pokrywy a tego pierwszy z brzegu zawias moze nie potrafic...
Z tego co sie orientuje to chyba powinna byc mozliwosc zostawienia otwartej pokrywy a tego pierwszy z brzegu zawias moze nie potrafic...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przytłaczająca większość zawiasów ma takie właśnie "trzymanie", ale czy przy "dopasowaniu" nadal to będzie możliwe, to już zależy od kombinacji, ale raczej też spełni swoją funkcję, o ile pokrywa nie będzie haczyła o tył czy coś.Reymont pisze:Z tego co sie orientuje to chyba powinna byc mozliwosc zostawienia otwartej pokrywy a tego pierwszy z brzegu zawias moze nie potrafic...
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Koszt zrobienia pokrywy do normalnego gramofonu to około 100zł. Zleca się to w firmach, które pracują z plexi.
- Reymont
Taa... pewno ze slicznymi klejeniami na krawedziach. Myle sie?ahaja pisze:Koszt zrobienia pokrywy do normalnego gramofonu to około 100zł. Zleca się to w firmach, które pracują z plexi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz jakieś dziwnie pesymistyczne podejście do tego wszystkiego Reymont 
A ty myślisz że ten sprzedawca eBay to skąd bierze produkty? Sam je robi? A gdzie tam
Na przykład Sindsoron już pisał w swoim wątku dot. odnowy Pioneer PL-55DX, że załatwi sobie pleksi z jakiejś firmy lokalnej.
Wszystko się jakoś da, a my Ciebie nie wkręcamy w jakieś jaja

A ty myślisz że ten sprzedawca eBay to skąd bierze produkty? Sam je robi? A gdzie tam

Na przykład Sindsoron już pisał w swoim wątku dot. odnowy Pioneer PL-55DX, że załatwi sobie pleksi z jakiejś firmy lokalnej.
Wszystko się jakoś da, a my Ciebie nie wkręcamy w jakieś jaja

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie ma klejeń bo nie ma takiej potrzeby.
Takie coś robiłem ze 2 lata temu. Kosztowało około 95zł z wysyłką.
Poszperaj na AS - tam był również o tym wątek i chłopacy dorabiali jakieś fikuśne pokrywy również.
Takie coś robiłem ze 2 lata temu. Kosztowało około 95zł z wysyłką.
Poszperaj na AS - tam był również o tym wątek i chłopacy dorabiali jakieś fikuśne pokrywy również.
- Załączniki
-
- Rysunek pokrywy
- bez tytu.gif (6.79 KiB) Przejrzano 2080 razy
- Reymont
Ahaja dzieki za pomoc. Czy to znaczy ze masz taka pokrywe na podoredziu? Ciekaw jestem jak to zgieli... Osobiscie mam dojscie do obrabiarek CNC a i oprogramowanie cad/cam znam, wiec odpowiednie wyciecie z plexi nie jest problemem lacznie z fazowaniem krawedzi.
Jak im to wyszlo? Klejenie chyba jednak i tak musi byc.
Jak im to wyszlo? Klejenie chyba jednak i tak musi byc.
-
Nie mam. Robiłem to 2 lata temu.
Nie musi być klejone, po co? Plexi ma 4mm. Może być grubsza, ale to zależy czy ma być wsadzana na plintę czy w istniejące zawiasy - tu jest ograniczenie, lub trochę dodatkowej obróbki.
Gną na ciepło, znają się na tym.
Na cnc wytniesz ... i co dalej? Jak potniesz na kawałki to będziesz zmuszony kleić.
Nie musi być klejone, po co? Plexi ma 4mm. Może być grubsza, ale to zależy czy ma być wsadzana na plintę czy w istniejące zawiasy - tu jest ograniczenie, lub trochę dodatkowej obróbki.
Gną na ciepło, znają się na tym.
Na cnc wytniesz ... i co dalej? Jak potniesz na kawałki to będziesz zmuszony kleić.
- Reymont
Wolalbym na zawiasach. Mozna wyciac takie rozwiniecie powierzchni jak wrzuciles, zgiac, ale co z najkrotszymi krawedziami? Takie niby niepolaczone zostaja skoro nie kleimy?
- Reymont
Pokrywa od gramofonu Technics SL-1200 MKII lub SL-1210 MKII pasuje do gramofonu Technics SL-1500 MKII (po małych modyfikacjach obudowy)
Stan wyjściowy

Stan wyjściowy:

Elementy służące do przymocowania obudowy do Technicsa sl-1200 mk2.
SFAT122-01A to nr katalogowy. Na zdjęciu nie jest widoczny zawias już przymocowany do pokrywy.
Do sl-1500 mk2 przydadzą się tylko dwa elementy widoczne u góry, czyli mocowanie zawiasów i podłużna podkładka z gwintowanymi otworami d=3mm

Nawiercamy otwory w odpowiednich miejscach (to te wewnętrzne)

Skręcamy

Powtarzamy czynność:

Gotowe

Zabieramy sprzęt z kuchni i idziemy słuchać muzyki

Podsumowanie:
+ Fajniejsza niż oryginalna pokrywa z bańką nad ramieniem (i też Technicsa)
+ Możliwość szybkiego montażu/demontażu bez odkręcania śrub (nie wiem czy była taka możliwość w oryginale)
- Nienatywna pokrywa dla danego modelu
- Dodatkowe dziury
Stan wyjściowy

Stan wyjściowy:

Elementy służące do przymocowania obudowy do Technicsa sl-1200 mk2.
SFAT122-01A to nr katalogowy. Na zdjęciu nie jest widoczny zawias już przymocowany do pokrywy.
Do sl-1500 mk2 przydadzą się tylko dwa elementy widoczne u góry, czyli mocowanie zawiasów i podłużna podkładka z gwintowanymi otworami d=3mm

Nawiercamy otwory w odpowiednich miejscach (to te wewnętrzne)

Skręcamy

Powtarzamy czynność:

Gotowe

Zabieramy sprzęt z kuchni i idziemy słuchać muzyki

Podsumowanie:
+ Fajniejsza niż oryginalna pokrywa z bańką nad ramieniem (i też Technicsa)
+ Możliwość szybkiego montażu/demontażu bez odkręcania śrub (nie wiem czy była taka możliwość w oryginale)
- Nienatywna pokrywa dla danego modelu
- Dodatkowe dziury
- Winters
- Reymont
Dziękuję, ale sam sobie stawiam 4=Winters pisze:Świetna robota!
Przede mną trudniejsze sprężynowe wyzwanie przy zawieszeniu. Obecne już podkręciłem je na maksa i zrobiłem co się dało - jeszcze minimalnie sprężynuje, ale jak długo?
-
Właśnie mam zamiar zainstalować pokrywy do gramofonów Technics SL-1210 M5G. Kupiłem póki co:
http://www.djshop.pl/k6,akcesoria/i6426 ... -1210.html
http://www.djshop.pl/k6,akcesoria/i6427 ... tuka-.html
http://www.djshop.pl/k6,akcesoria/i6428 ... krywy.html
Miejsce zamocowania mocowania uchwytu pokrywy wygląda tak:

Otwory są niegwintowane. i teraz zastanawiam się czy podobnie jak kolega wyżej rozkręcać obudowę i wykonać a następnie podłożyć od środka taką blaszkę z gwintowanymi otworami, czy jest jeszcze jakieś inne obejście tego ?
Jakieś rady ?
http://www.djshop.pl/k6,akcesoria/i6426 ... -1210.html
http://www.djshop.pl/k6,akcesoria/i6427 ... tuka-.html
http://www.djshop.pl/k6,akcesoria/i6428 ... krywy.html
Miejsce zamocowania mocowania uchwytu pokrywy wygląda tak:

Otwory są niegwintowane. i teraz zastanawiam się czy podobnie jak kolega wyżej rozkręcać obudowę i wykonać a następnie podłożyć od środka taką blaszkę z gwintowanymi otworami, czy jest jeszcze jakieś inne obejście tego ?
Jakieś rady ?